Ημέρες Ορθολογισμού 2017 στην Αθήνα



Πού;
Ιωνικό Κέντρο, Λυσίου 11, Πλάκα

Πότε;
25/11/2017 - 20:00 - 02/12/2017 - 23:00

Τι τρέχει;

Μετά την επιτυχή 1η διοργάνωση των Ημερών Ορθολογισμού στην Αθήνα το 2016 διοργανώνονται και φέτος οι Ημέρες Ορθολογισμού 2017, με νέα επίκαιρα και καυτά θέματα που θα αναπτυχθούν από διακεκριμένους και εξειδικευμένους ομιλητές. Οι "Ημέρες Ορθολογισμού" έχουν ως στόχο να δώσουν απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα με ορθολογικό και επιστημονικό τρόπο, φωτίζοντας ζητήματα όπου η κοινωνία παραμένει στο σκοτάδι παρά τη σχετική πρόοδο και τις απαντήσεις που έχει κατακτήσει η επιστήμη.

Οι «Ημέρες Ορθολογισμού» στην Αθήνα θα διεξαχθούν τα Σάββατα 25 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου στο ΙΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, Λυσίου 11, 105 56 Πλάκα, στην αίθουσα ΑΕΡΗΔΕΣ στις 20:00. H είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Περιλήψεις ομιλιών

  • Θεωρείτε τον εαυτό σας σχετικά έξυπνο, μορφωμένο και άρα νομίζετε απίθανο να πιστεύετε ανοησίες; Ο Δρ Σπύρος Κιτσινέλης σας προτείνει να μην βιαστείτε να απαντήσετε προτού δείτε την ομιλία του.....στις Ημέρες Ορθολογισμού 2017. Για ποιον λόγο η πλειοψηφία του κόσμου λειτουργεί με λογική α λα καρτ; Γιατί δηλαδή άνθρωποι που είναι ορθολογιστές αγκαλιάζουν ιδέες που είναι αυθαίρετες; Για ποιον λόγο άνθρωποι που είναι έξυπνοι ταυτόχρονα πιστεύουν σε ανόητα πράγματα; Η λίστα των αιτιών είναι τόσο μεγάλη που όχι μόνο μπορείς να δικαιολογήσεις αυτή τη στάση ζωής αλλά ακόμα και να αισθανθείς μη φυσιολογικός αν δεν λειτουργείς και εσύ έτσι. Το συναίσθημα και το ένστικτο από τη μια πλευρά και η λογική και ο επιστημονικός τρόπος σκέψης από την άλλη είναι δύο ισχυρές δυνάμεις που καθορίζουν την ιστορία μας. Κανείς δεν μπορεί να ζήσει μια δημιουργική και ευχάριστη ζωή δίχως ένα από αυτά. Στη χώρα μας έχουμε περίσσευμα πάθους και συναισθημάτων οπότε λίγη περισσότερη επιστήμη και ορθολογισμός θα χρειάζονταν ώστε να κάνουμε συλλογικά καλύτερες επιλογές. Ας σκεφτούμε πόσο ορθολογιστές είμαστε και σε πόσα πράγματα πιστεύουμε τα οποία δεν ταιριάζουν με την περιγραφή που θα κάναμε για τον τρόπο σκέψης μας. Ας σκεφτούμε και τις αιτίες και ίσως καταλάβουμε καλύτερα τους εαυτούς μας.

  • Ο Διαμαντής Κλημεντίδης, Κλινικός Φαρμακοποιός, θα μας μιλήσει για ένα εξαιρετικά επίκαιρο και ευαίσθητο θέμα το οποίο ενδιαφέρει όλους μας, τα εμβόλια, την αποτελεσματικότητά τους και την παραφιλολογία περί αυτών .....στις Ημέρες Ορθολογισμού 2017. Τα εμβόλια έχουν χαρακτηριστεί ως μια από τις σημαντικότερες επινοήσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς είναι η παρέμβαση που έχει σώσει τις περισσότερες ζωές από κάθε άλλη, με εξαίρεση την πρόσβαση σε καθαρό νερό. Παρόλα αυτά, η αυξανόμενη τάση αμφισβήτησής τους στις προηγμένες χώρες, συχνά με τραγικές συνέπειες, ίσως σημαίνει ότι πρέπει να τα γνωρίσουμε από την αρχή. Πώς δουλεύουν τα εμβόλια; Ποιες είναι οι αδυναμίες τους; Έχουν παρενέργειες; Ποιες είναι οι πιο συχνές παρανοήσεις γύρω από αυτά; Ας εξερευνήσουμε τις απαντήσεις μαζί.
  • Ο Δρ Αριστείδης Χατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών του ΕΚΠΑ, θα αναλύσει τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων και το κατά πόσο αυτή διέπεται από ορθολογικότητα .....στις Ημέρες Ορθολογισμού 2017. Από την εμφάνιση της δημοκρατίας στην Αρχαία Αθήνα μέχρι σήμερα τα ίδια ερωτήματα επανέρχονται: είναι ορθολογικοί οι ψηφοφόροι, έχουν την απαραίτητη πληροφόρηση, είναι η καθολική ψηφοφορία καλή ιδέα; Θα συζητήσουμε τις σχετικές θεωρίες και θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στην κριτική που ασκείται στη δημοκρατική λήψη αποφάσεων σε μια εποχή που αυτή φαίνεται να υποκύπτει στη γοητεία του λαϊκισμού.
  • Ο Στάμος Αρχοντής (aka The Mad Sc1ent1st), χημικός και youtuber, θα μας μιλήσει για τους κινδύνους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όσον αφορά την αξιοπιστία των πληροφοριών που διακινούνται μέσω αυτών και την ανάγκη του ορθολογισμού ως εργαλείο αξιολόγησης.....στις Ημέρες Ορθολογισμού 2017. Μια σημαντική αδυναμία του ανθρώπινου είδους είναι η ψευδαίσθηση πως ο εγκέφαλος μας αποτελεί ένα τέλειο εργαλείο αξιολόγησης πληροφοριών. Στη πραγματικότητα όμως, είτε έχουμε εμπειρία στην έρευνα είτε όχι, οι περισσότεροι πέφτουμε σχεδόν καθημερινά σε σφάλματα λογικής. Επειδή λοιπόν αυτές οι αδυναμίες σε συνδυασμό με τη εκρηκτική δημοτικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν δυνητικά επικίνδυνο συνδυασμό, αξίζει να αναλύσουμε τα εργαλεία που έχουμε διαθέσιμα ώστε να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο ακριβή αξιολόγηση των ισχυρισμών που μας κατακλύζουν καθημερινά στο διαδίκτυο.
  • Μία από τις αρετές της επιστήμης είναι ότι γνωρίζει ότι οι άνθρωποι είναι προκατηλειμένοι και επιρρεπείς σε σφάλματα λογικής, καθοδηγούμενοι όχι μόνο από τη λογική αλλά και από το ένστικτο και το συναίσθημα και προσπαθεί με πολλαπλούς τρόπους να ισοφαρίσει το σκορ. Δυστυχώς πολλές φορές, αυτή η αλήθεια έγινε η αιτία μερικά από τα πιο οξυδερκή μυαλά της ιστορίας να αντιμετωπιστούν με περιφρόνηση όταν οι ανακαλύψεις τους ήρθαν σε ρήξη με παγιωμένες αντιλήψεις ή υψηλά συμφέροντα και το εκάστοτε κατεστημένο, επιστημονικό, πολιτικό, θρησκευτικό, προσπάθησε να τους σταματήσει....όπως θα μας περιγράψει στην παρουσίασή της η κα Νάντια Μπαλή, φυσικός MSc, στις Ημέρες Ορθολογισμού 2017. Παρουσιάζεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή για το έργο μεγάλων επιστημόνων που ανέτρεψαν τα κατεστημένα της εποχής τους και άνοιξαν το δρόμο για τους νεότερους ενώ ταυτόχρονα διερευνώνται τα κίνητρα αυτών που ύψωναν τείχη στην επιστημονική πρόοδο.
  • Ο Δρ Κοσμάς Χαραλαμπίδης, Επίκουρος Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Ανάπτυξης Φυτών του ΕΚΠΑ, θα μας μιλήσει για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς στις Ημέρες Ορθολογισμού 2017. Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πληθώρας χρήσιμων για τον άνθρωπο φαρμακευτικών σκευασμάτων, ενώ τα προϊόντα τους απαντούν ως συστατικά πολλών τροφίμων. Αποτελούν επίσης τον «Δούρειο Ίππο» της ανθρωπότητας όσον αφορά τα μείζονα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Ωστόσο, η δυναμική τους δεν είναι ευρέως γνωστή, ενώ η αναγκαιότητα τους είναι αμφισβητήσιμη και υφίσταται έντονη κριτική. Στόχος της διάλεξης αποτελεί η ενημέρωση του κοινού για τους σύγχρονους τρόπους δημιουργίας των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και η επεξήγηση των ωφελειών αλλά και των κινδύνων που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση τους.