Πανόραμα βραβευμένων ψηφιακών ταινιών ΘόλουΠού;
Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387

Πότε;
22/09/2014 - 18:30 - 22/09/2014 - 21:30

Τι τρέχει;

Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο γιορτάζει την φθινοπωρινή ισημερία με ένα μοναδικό πανόραμα βραβευμένων ψηφιακών ταινιών θόλου. Το απόγευμα της Δευτέρας 22 Σεπτεμβρίου 2014 το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο γιορτάζει την φθινοπωρινή ισημερία και παρουσιάζει αποσπάσματα ψηφιακών ταινιών, τα οποία από το 2004 μέχρι σήμερα βραβεύτηκαν στο DomeFest, το πρώτο φεστιβάλ ψηφιακών ταινιών θόλου στον κόσμο.

Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο επέλεξε τα καλύτερα βραβευμένα αποσπάσματα από όλα τα DomeFest και τα παρουσιάζει σε ένα μοναδικό ψηφιακό πανόραμα διάρκειας 40 λεπτών. Τα αποσπάσματα αυτά καλύπτουν όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας ψηφιακών παραγωγών για θόλους. Μινιμαλιστικές προσεγγίσεις, μελλοντικές εικόνες, περίτεχνες συνθέσεις, πειραματικές εργασίες, φανταστικοί κόσμοι και ρεαλιστικές αναπαραστάσεις διαστημικών φαινομένων παρουσιάζονται με την εξαίρετη ποιότητα εικόνας και ήχου στον τεράστιο θόλο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου.

Θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις για το κοινό στις 18:30, 19:30 και 20:30. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, απαραίτητα είναι όμως τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 18:00 της ίδιας ημέρας και έως εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων από το ταμείο του Πλανηταρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το DomeFest είναι το πρώτο φεστιβάλ ψηφιακών ταινιών θόλου. Ξεκίνησε το 2004 από το εργαστήριο ARTS (Art Research Technology Science) του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού στο Αλμπουκέρκι των ΗΠΑ με εμπνευστή τον David Beining, παράλληλα με την άνθηση του πρώτου «κύματος» ψηφιακών παραγωγών για θόλο, προορίζονταν είτε για Πλανητάρια (σε μεγαλύτερο ποσοστό) είτε για άλλες εφαρμογές σε θόλους. Κατά τη διάρκειά του προβάλλονται σύντομα αποσπάσματα (2 με 6 λεπτά περίπου) από τις πιο ενδιαφέρουσες και πρωτοποριακές παραγωγές και διαγωνίζονται στούντιο και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, ακόμα και φοιτητές animation, γι’ αυτό και είναι πολύ αγαπητό και δημοφιλές σε όσους σχετίζονται με προβολές σε θόλους, καθώς και σε μεγάλη μερίδα του κοινού. Οι κατηγορίες που βραβεύονται κάθε φορά είναι α) Φοιτητική εργασία β) Τέχνη γ) Design δ) Σενάριο – αφήγηση ε) Πρωτοπορία στ) Best of Fest (το καλύτερο κομμάτι του φεστιβάλ) και ζ) Σκηνοθεσία.

Σημείωση: Οι χώροι είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα (είσοδος από οδό Πεντέλης 11). Σε όλους τους ορόφους των κτηριακών εγκαταστάσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι εφικτή η μετακίνηση χρηστών/χρηστριών αναπηρικού αμαξιδίου. Επίσης υπάρχει προσαρμοσμένος χώρος υγιεινής για ΑμεΑ.