Debate IQ2: Τα ελληνικά startups θα επανεκκινήσουν την οικονομίαΠού;
The HUB Events, Αλκμήνης 5 Κ.Πετράλωνα

Πότε;
18/06/2014 - 19:00

Τι τρέχει;

Η Intelligence Squared Greece και το The Hub Events ανακοινώνουν την έναρξη συνεργασίας για την παραγωγή μιας νέας σειράς debate και εκδηλώσεων. Το πρώτο από αυτά έχει θέμα «Τα ελληνικά startups θα επανεκκινήσουν την οικονομία». Υπέρ της πρότασης είναι οι Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου (Curator, TEDxAthens, Co-founder, Found.ation), Αιμίλιος Μάρκου (Co-founder, Hellas Direct), Ζήσης Μπέλλας (Co-founder, Pollfish). Κατά της πρότασης οι Μάρκος Βερέμης (Co-founder, Upstream), Νίκος Μωραϊτάκης (Co-founder, Workable), Αλέξης Πανταζής (Co-founder, Hellas Direct). Συντονιστής της εκδήλωσης είναι ο δημοσιογράφος Γιάννης Παλαιολόγος.

Η είσοδος κοστίζει 5€ και εισιτήρια μπορείτε να προμηθετείτε από την υπηρεσία της Eventora.

Πλάισιο της Aντιπαράθεσης

Πρόσφατα ξεκίνησε η διαπραγμάτευση μιας νέας κατηγορίας μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, της Εναλλακτικής Αγοράς Στήριξης Επιχειρηματικότητας (ΕΝ.Α ΣΤ.ΕΠ.), που απευθύνεται σε startups με έτοιμο προϊόν και βιώσιμο business plan. Η εξέλιξη αυτή έρχεται εν μέσω μιας ιδιαίτερα θετικής εικόνας για την ανάπτυξη των ελληνικών startups, αλλά μιας ιδιαίτερα αρνητικής εικόνας στην πραγματική ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με την έρευνα του Endeavor Greece, από 16 startups το 2010, είχαμε 144 το 2013, ενώ από 500.000 € σε επενδύσεις στον τομέα το 2010, είχαμε 42 εκατομμύρια € το 2013.

Στον αντίποδα της ανάπτυξης των startups, βρίσκεται η αρνητική εικόνα της ελληνικής οικονομίας, έχοντας απωλέσει €40 δις από την οικονομική της παραγωγή, περίπου το 1/4 του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανέργων το Φεβρουάριο του 2014 να έχει φτάσει τα 1,3 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες βρίσκεται στο 24% και στις γυναίκες στο 30%. Η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην ΕΕ στην ανεργία των νέων (κάτω των 25 ετών), ενώ ακόμα σημειώνει άνοδο (από 56,7% τον Ιανουάριο σε 56,9% το Φεβρουάριο).

Τα ελληνικά startups σήμερα απασχολούν περίπου 1.500 εργαζόμενους σε μια σειρά από επιχειρήσεις όπως αυτή της εύρεσης ταξί μέσω κινητού τηλεφώνου, της παράδοσης φαγητού στο σπίτι ή των υπηρεσιών εξεύρεσης εργασίας. Αν και κανείς δεν αντιλέγει πως έχουν δημιουργήσει θέσεις εργασίας και έσοδα για τη χώρα, και πως λειτουργούν σαν ένα θετικό πρότυπο για τους νέους, πόσο μπορεί τελικά να είναι το αντίκτυπο της δραστηριότητάς τους; Υπάρχουν οι προϋποθέσεις και η απαραίτητη δυναμική να δημιουργηθεί μια κοινότητα νεανικής επιχειρηματικότητας δυσανάλογη του μεγέθους της αγοράς και αντάξια των προσδοκιών των επενδυτών σε αυτή;

Μετά από 3 χρόνια εξειδίκευσης στη διοργάνωση debate, η Intelligence Squared Greece , μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία διοργάνωσης και προώθησης debate σε επίκαιρα θέματα που αφορούν άμεσα τους νέους και τις συνθήκες μέσα στις οποίες ζουν και επιχειρούν, θα συνεργαστεί για πρώτη φορά με το The Hub Events και το Hub Science για την παραγωγή μιας νέας σειράς εκδηλώσεων απευθυνόμενη στο νεότερο και ζωτικότερο αθηναϊκό κοινό.

Ο Κωνσταντίνος Πολίτης και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος διοργανώνουν στο The Hub Events εδώ και τρία χρόνια την επιτυχημένη σειρά επιστημονικών διαλέξεων Hub Science.

Ο ιδρυτής της Intelligence Squared Greece, Ερρίκος Αρώνες, είπε: «Η συνεργασία με το The Hub Events και τη σειρά Hub Science ξεκίνησε στo πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού των θεμάτων τα οποία στοχεύουμε να θέσουμε στο δημόσιο διάλογο το επόμενο διάστημα. Το περασμένο έτος, θεωρήσαμε πως η συμβολή μας στο δημόσιο διάλογο ήταν -κατά κάποιο τρόπο- περιττή. Έχουν πια δρaστηριοποιηθεί πολλοί νέοι οργανισμοί στη διοργάνωση συζητήσεων, ομιλιών και παρεμφερών εκδηλώσεων στην Ελλάδα, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα αφού όταν ξεκινήσαμε το 2010 ήμαστε πρακτικά οι μόνοι, αλλά σημαίνει πως ήρθε η στιγμή να αναζητήσουμε μια νέα ταυτότητα για την Intelligence Squared με την οποία θα ταυτιστεί το κοινό μας, η οποία δεν μπορεί παρά να είναι καινοτόμος και πρωτοποριακή, όπως ταιριάζει στη μέχρι τώρα πορεία μας και στην πορεία του The Hub. Οι συνεργασίες είναι απαραίτητες για τη βελτίωση του αποτελέσματος και του αντίκτυπου των εκδηλώσεών μας.»

Σχετικά με την Intelligence Squared Greece

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Intelligence Squared Greece ιδρύθηκε το 2010 με σκοπό την ανύψωση επιπέδου του δημόσιου διαλόγου μέσα από τη προώθηση του θεσμού των debates (αντιπαραθέσεων). Αποτελεί μέρος του παγκόσμιου δικτύου της Intelligence Squared με έδρα το Λονδίνο και δραστηριότητα μεταξύ άλλων στη Νέα Υόρκη, το Χόνγκ Κονγκ, τη Μόσχα, και το Σύδνεϋ. Όραμα της Intelligence Squared Greece είναι να γεφυρωθεί η απόσταση μεταξύ πνευματικού κόσμου και νέων μέσα από τη δομημένη αντιπαράθεση και να παραχθεί γνώση, αυτογνωσία, σεβασμός ώστε οι νέοι να ανταπεξέλθουμε στην ανάγκη σύνθεσης της νέας τάξης πραγμάτων.

Η διαδικασία διεξαγωγής των debates της Intelligence Squared ακολουθεί το μοντέλο «Oxford Union». Το κοινό ψηφίζει μπαίνοντας στην αίθουσα, πρίν ξεκινήσει το debate. Oι πλευρές Υπερ και Κατά της Πρότασης εναλλάσονται στο βήμα με κάθε ομιλητή να πραγματοποιεί χρονομετρημένη 8λεπτη τοποθέτηση. Στη συνέχεια ο λόγος δίνεται στο κοινό το οποίο συμμετέχει με ερωτήσεις και σύντομες τοποθετήσεις που βοηθούν στην εξέλιξη της συζήτησης, και οι τοποθετήσεις ολοκληρώνονται με 2λεπτη σύνοψη από κάθε ομιλητή. Το κοινό ψηφίζει για δεύτερη φορά και η πλευρά με τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή ψήφων αναγνωρίζεται ως νικητής.