Έσσεν, Κωνσταντινούπολη και Πετς, οι τρείς πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2010Πηγή

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


Τι θα μπορούσε να προσφέρει μια επίσκεψη στις φετινές πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας ή το Πετς την ολοζώντανη ουγγρική πανεπιστημιούπολη με τον μεσογειακό χαρακτήρα ή την κοιλάδα του Ρουρ στη Γερμανία και τη μεγαλύτερη πόλη της, το Έσσεν; Τι αξίζει να δει κανείς; Δείτε τι απάντησαν ευρωβουλευτές που γνωρίζουν καλά τις τρεις πόλεις.

Το Έσσεν χθες, σήμερα και αύριο

Για το Γερμανό Σοσιαλδημοκράτη Jens Geier, το Έσσεν και η Ρουρ δεν κολυμπούν πια στην καρβουνόσκονη. Πετούν προς το μέλλον. Το πρόγραμμα RUHR.2010 αποβλέπει στη μεταμόρφωση μιας περιοχής στην οποία κάποτε κυριαρχούσαν τα ανθρακωρυχεία. Κάνει το αύριο σημερινό περνώντας την τέχνη και τον πολιτισμό σε νέες τεχνοτροπίες και νέα, ασυνήθιστα μέρη. Η RUHR.2010 είναι μια πολιτιστική πρωτεύουσα από και για όλους και τον καθ' ένα. 

Κωνσταντινούπολη: το σταυροδρόμι των πολιτισμών

Ο Richard Howitt, Βρετανός ευρωβουλευτής των Εργατικών και μέλος της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας εξηγεί: "Η Κωνσταντινούπολη είναι μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Ευρώπης, ένα σταυροδρόμι των πολιτισμών και πηγή έμπνευσης για τους ανθρώπους της τέχνης, από τον Μότσαρτ μέχρι την Άγκαθα Κρίστι. Θα προβάλλει, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο τον κολοσσιαίο πολιτισμικό πλούτο της και τον δυναμισμό μιας σύγχρονης μεγαλούπολης. Έχοντας εγώ ο ίδιος επισκεφθεί  κατ' επανάληψιν την πόλη είναι σίγουρος ότι θα πετύχει".

Ο επίσης Βρετανός Andrew Duff των Φιλελευθέρων σημειώνει ότι "πουθενά δεν έχει κανείς την ευκαιρία να νιώσει την ιστορία της Ευρώπης όσο στην Κωνσταντινούπολη. Μόνο στη Ρώμη νιώθεις κάτι αντίστοιχο. Σήμερα, η Κωνσταντινούπολη είναι κρίσιμη για το μέλλον της Τουρκίας, η μεγάλη πόλη που ανοίγει το δρόμο για ένα μέλλον πολυπολιτισμικό, φιλελεύθερο και οικονομικά επιτυχημένο".

Πετς, η πολυπολιτισμική πανεπιστημιούπολη

Το Πετς "είναι μια παραδοσιακά πολυπολιτισμική πόλη" σημειώνει ο Ούγγρος ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Ádám Kósa. "Το πανεπιστήμιό της έχει περισσότερους από 30.000 φοιτητές και όλοι όσοι μένουν στο Πετς, έστω και για λίγο, φέρνουν κάτι από τη δική τους κουλτούρα κι αυτό δίνει στην πόλη κάτι το μοναδικό. Το Πετς είναι  πραγματικά μια "πόλη χωρίς σύνορα"".

Τι θα δούμε σε κάθε πόλη φέτος;

Έσσεν (Από την ιστοσελίδα):  "Τρείς βασικοί άξονες, η μυθολογία, η μητρόπολη και η Ευρώπη διαποτίζουν και αποκαλύπτονται από την εικόνα, το θέατρο, τη μουσική, τη γλώσσα και τα φεστιβάλ και μέσα από αυτά, το πρόγραμμα εξιστορεί τη μεταμόρφωσή μας. Με αφετηρία το μύθο "Ρουρ" θέλουμε να προβάλλουμε τη γένεση μια νέας μητρόπολης που αντλεί από τις τέχνες και τον πολιτισμό για να δώσει στην Ευρώπη…

Κωνσταντινούπολη (Richard Howitt): "Η ποικιλία του προγράμματος είναι τεράστια. Από τα εικαστικά, στην αρχιτεκτονική κληρονομιά και τη λαϊκή τέχνη μέχρι τη μουσική, την όπερα, τον κινηματογράφο, το χορό και το θέατρο, υπάρχει κάτι για όλους".

Πετς (Ádám Kósa): "Τζαζ και συμφωνική μουσική, θέατρο και κουκλοθέατρο για μικρούς και μεγάλους, λαϊκοί χοροί από όλο τον κόσμο θα παρελάσουν φέτος αλλά συγκινήσεις θα προσφέρουν και οι ομάδες μπάσκετ και υδατοσφαίρισης της πόλης.

Pál Schmitt (Αντιπρόεδρος του ΕΚ, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού, ΕΛΚ, Ουγγαρία): Στους μήνες που έρχονται θα εγκαινιασθούν το νέο, σύγχρονο μέγαρο μουσικής και μια νέα γειτονιά του πολιτισμού, με την πόλη να αναμένει μέχρι κι ένα εκατομμύριο επισκέπτες προσφέροντας μέχρι το τέλος του χρόνου εκατοντάδες φεστιβάλ, εκθέσεις, συναυλίες και άλλα πολιτιστικά γεγονότα.