Σεξουαλική έλξη: Πόσο σημαντική είναι η πρώτη οπτική επαφή;

 Ημερομηνία: Δευτέρα 16 Μαρ 2009
Συγγραφέας: Σπύρος Κιτσινέλης
Η σελίδα μου
Εικόνα: Σπύρος Κιτσινέλης
Pin It

Πόσο σημαντική είναι η συμμετρία στην εικόνα που δείχνουμε στους άλλους;Όπου και να καταλήξει μια σχέση και σε οποιοδήποτε στάδιο και αν βρίσκεται όλα ξεκινούν με την οπτική επαφή. Δε σε ξέρω δε με ξέρεις, φερομόνες ακόμα δε μύρισα, με τα αστεία σου ακόμα δεν γέλασα, για βιβλία που μας αρέσουν ούτε κουβέντα αλλά βρε παιδί μου έχεις υπέροχο κρανίο και πόσο πολύ σου τονίζει τη σεξουαλικότητα αυτή η στενή μπλούζα. Εννοώ ότι όταν σε πρωτοείδα στο μπαρ εκείνο το βράδυ ήταν απόλυτα φυσιολογικό και ανθρώπινο που σε είδα επιφανειακά. Που σε εξέτασα σαν κορμί και όχι την προσωπικότητα σου.

Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μας ελκύουν σε μια άγνωστη που βλέπουμε για πρώτη φορά και πέρα από τα κοινωνικά πρότυπα υπάρχουν και εξελικτικοί λόγοι για όλα αυτά. Οι στατιστικές ανακαλύπτουν και μετά άλλοι ειδικοί δικαιολογούν. Να τι ξέρουμε έως τώρα. Δεν ξέρω αν συμφωνούν όλοι με αυτές τις εξελικτικές θεωρίες αλλά άλλη θεωρία δεν έχω για την ώρα.

Παρόλο που υπάρχουν παγκοσμίως αποδεκτά κριτήρια ομορφιάς και για τα δυο φύλα, τόσο οι ετεροφυλόφιλοι όσο και οι ομοφυλόφιλοι άντρες ρίχνουν μεγαλύτερο βάρος στην εξωτερική εμφάνιση από ότι οι γυναίκες. Αυτή είναι μια καλή δικαιολογία για τα απέραντα έξοδα σε καλλυντικά από τις γυναίκες και μια καταδίκη ίσως για τους μετροσεξουαλ που εμφανίστηκαν για να μπερδέψουν δαρβινιστές, ψυχολόγους και οικοδόμους που δε μιλάνε το πρωί και κουβαλάνε πηλοφόρι.
Αυτό ίσως εξηγείται από την εξελικτική ψυχολογία σύμφωνα με την οποία τα δευτερεύοντα σεξουαλικά χαρακτηριστικά όπως η συμμετρία της (ότι είναι διαφορετικό στα δυο φύλα δηλαδή εκτός από τα όργανα αναπαραγωγής όπως για παράδειγμα το στήθος στις γυναίκες και το μούσι των αντρών) έδειχναν τη γονιμότητα μιας γυναίκας , ενώ το ίδιο δεν ισχύει για τους άντρες και η ικανότητα τους να παρέχουν εφόδια και προστασία δεν απεικονιζόταν τόσο έντονα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η στενή μέση στον άντρα προτιμάται από τις γυναίκες επίσης. μάλιστα οι γυναίκες προτιμούν φαρδύς ώμους και μεγάλο δυνατό στήθος αν και οι άντρες υπερεκτιμούν το πόσο μυώδεις τους θέλουν οι γυναίκες τουλάχιστον κατά 15 κιλά. Μη χτυπιέσαι στα γυμναστήρια λοιπόν τόσο πολύ, δεν αρέσεις αν γίνεις σαν τον Σβαρτσενεγκερ σε καμία περίπτωση. Πόσο χαζός αισθάνεσαι τώρα που όταν σου είπε ο Κώστας πάμε για καφέ με τη Μαρία και τη Νατάσσα εσύ είπες πρέπει να πάω γυμναστήριο.

Πάντως η προτίμηση των γυναικών για μεγάλο στήθος και φαρδύς ώμους έχει να κάνει με τα νορμάλ επίπεδα της τεστοστερόνης που αντιπροσωπεύουν και που δείχνει σεξουαλική υγεία αφού τα χαμηλά επίπεδα της οδηγούν σε μυϊκή ατροφία και μικρό ύψος.
Το σχεδόν παγκοσμίως αποδεκτό ελκυστικό χαρακτηριστικό των ανδρών είναι το σώμα σε σχήμα V. Μια σχετικά στενή μέση με φαρδύς ώμους. Η ιδανική αναλογία μάλιστα είναι 0.75 ή μικρότερη για να θεωρηθεί ελκυστικός ένας άντρας. Όποτε τα σωσίβια από τις μπύρες και τα βρώμικα στις καντίνες μάλλον απωθούν τις γυναίκες και η μεγάλη ειρωνεία είναι ότι ο λόγος που αρχικά βγήκες έξω και κατέληξες να τα καταναλώνεις σε μεγάλες ποσότητες ήταν για να βρεις γυναίκα.

Στις γυναίκες επίσης αρέσουν οι ψηλοί άντρες και το 80 τις εκατό προτιμούν να είναι τουλάχιστον 1.80. Το ύψος και η καλή στάση δηλώνουν αυτοπεποίθηση, δύναμη και ισχύ. Στατιστικές έρευνες έδειξαν ότι τις γυναίκες θα τις ελκύσουν πολύ ψηλοί άντρες εάν ψάχνουν για μικρές σχέσεις και άντρες με το μέσο όρο σε ύψος όταν θέλουν μακροχρόνιες σχέσεις. Άντρες δείτε το ύψος σας και θα καταλάβετε για πόσο μεγάλη περίοδο σας θέλουν με αλλά λόγια. Οι μπασκετμπολίστες θα τρελαθούν στα one night stands αλλά για γάμο δύσκολα σας βλέπω. Συγκεκριμένα οι γυναίκες έλκονται από άντρες που έχουν 1.1 φόρες το δικό τους ύψος. Μετρήσου και διακριτικά πήγαινε και στάσου δίπλα από όλες στο μπαρ μέχρι να υπολογίσεις ποια έχει το κατάλληλο ύψος πριν κάνεις κίνηση. Να μεγιστοποιήσεις τι πιθανότητες σου.

Επίσης έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες προτιμούν πιο μυώδεις άντρες όταν βρίσκονται σε γόνιμη περίοδο και περισσότερο θηλυπρεπείς άντρες κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου κύκλου. Οι ανδροπρεπείς θα δώσουν υγιή μωρά ενώ οι θηλυπρεπείς φροντίδα. Αυτό εξηγεί και γιατί κάποιες πλήρωσαν συνδρομή στο γυμναστήριο και πατάνε μια φορά το μήνα. Για τους άντρες τα χαρακτηριστικά που επίσης δηλώνουν υγεία και γονιμότητα στις γυναίκες είναι το συμμετρικό πρόσωπο, γεμάτα χείλη και μικρή αναλογία μέσης - γοφών. Οτιδήποτε υποδηλώνει νεότητα και υγεία θεωρείται ελκυστικό. Όσο για τις ηλικίες οι άντρες προτιμούν γυναίκες 2.5 χρόνια μικρότερες για συζύγους και όσο μεγαλώνουν μεγαλώνει και η διάφορα που προτιμούν. Μη κακολογείτε λοιπόν τον παππού στη γειτονιά που βρήκε την 20χρονη Ιβάνα από την Ουκρανία. Στατιστικά φυσιολογικός είναι και αυτός.

Τα μεγάλα στήθη επίσης προτιμούν οι άντρες ιδιαίτερα στις δυτικές κοινωνίες και η εξήγηση είναι ότι τα μεγάλα στήθη δείχνουν πιο καθαρά τη διαδικασία της γήρανσης και έτσι ένα πλούσιο και στητό στήθος είναι δείγμα γονιμότητας. Οι επισκέψεις στον Φουστάνο δεν μετράνε και καλό θα ήταν οι άντρες να μάθουν να ξεχωρίζουν τον άνθρακα από το πυρίτιο. Άλλη μια εξήγηση είναι ότι το μεγάλο μέγεθος στήθους κάνει τη μέση να φαίνεται μικρότερη και έτσι πλησιάζεται η καλή αναλογία περισσότερο. Πάντως κάνε δίαιτα κύρια μου, όχι πλαστική. Πάντως αυτή η προτίμηση εξηγεί εν μέρει και την αύξηση του μέσου όρου μεγέθους στήθους με κάθε γενιά που περνά.

Όσο για το βάρος οι άνδρες δεν έχουν συγκεκριμένο τύπο και επηρεάζονται από την κοινωνική θέση που δηλώνει κάθε φορά το μέγεθος της γυναίκας. Πάντως στατιστικά οι άντρες δεν προτιμούν τις γυναίκες τόσο αδύνατες όσο εκείνες νομίζουν. Φάε κάτι παιδί μου, έμεινες πετσί και κόκαλο χωρίς λόγο, τώρα είναι που δε θα σε θέλει.

Αφροδίτη της Μήλου - ένα διαχρονικό πρότυπο ομορφιάςΟι γυναίκες με αναλογία μέσης - γοφών 0.7 είναι οι πιο ελκυστικές για τους ευρωπαίους άντρες και την αναλογία αυτή την είχαν πολλά σύμβολα ομορφιάς όπως η Marilyn Monroe, Sophia Loren και η Αφροδίτη της Μήλου η οποία σε αντίθεση με τις προηγούμενες ακόμα την έχει.

Οσ' αναφορά στο πρόσωπο και στο πόσο συμμετρικό και άρα ελκυστικό είναι η γρήγορη απάντηση είναι ότι χωρίζουμε το ύψος του κεφαλιού από το ανώτερο σημείο του μετώπου έως το πηγούνι σε τρεις περιοχές και στα όρια τους πρέπει να βρίσκεται το μέσο των φρυδιών και το κάτω μέρος της μύτης. Το πλάτος το χωρίζουμε σε πέντε περιοχές με πλάτος η καθεμία όσο το πλάτος του ματιού. Προς θεού μη βγείτε έξω με χάρακες και παρενοχλείται κόσμο στα καφέ και τα μπαρ. Υποτίθεται η προτίμηση μας γίνεται αυτόματα.

Τέλος για όλους αυτούς που νομίζουν ότι έχουν βαρετά κοινότυπα πρόσωπα δίχως κάτι ενδιαφέρον και διαφορετικό , τους έχω καλά νέα. Αυτό το τελευταίο θα είναι και το αισιόδοξο μήνυμα μου για αυτούς που νομίζουν ότι είναι πολύ βαρετοί για να ασχοληθεί κάποιος μαζί τους.

Τα κοινότυπα πρόσωπα είναι τα περισσότερο ελκυστικά. Ονομάζονται πρωτοτυπικά πρόσωπα και έχουν στοιχεία που τα βρίσκει κάνεις στα περισσότερα πρόσωπα. Είναι τα πιο συμμετρικά και οικεία και τα προτιμούμε διότι μας υποδηλώνουν ασφάλεια γενετική. Τα πρωτοτυπικά πρόσωπα είναι αυτά που δημιουργούν υπολογιστές όταν συνδυάζουν πολλές διαφορετικές φωτογραφίες πολλών διαφορετικών προσώπων και ο πρώτος που το έκανε αυτό ήταν το 1883 ο Francis Galton, ξάδελφος του Charles Darwin όταν έψαχνε για κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ εγκληματιών.

Το βαρετό είναι ωραίο κυρίες και κύριοι και αν αυτό ισχύει και για τις λέξεις τότε μόλις ακούσατε μια καταπληκτική ομιλία.