Η ειρωνεία της τύχης έφερε έναν επτάκις παγκόσμιο πρωταθλητή της φόρμουλα 1 να δίνει τον σημαντικότερο αγώνα της καριέρας του. Τον αγώνα να κρατηθεί στη ζωή μετά από ένα ατύχημα που είχε κάνοντας σκι στις Άλπεις. Ξαφνικά οι 91 νίκες του και οι 68 pole positions φαντάζουν παιχνιδάκι μπροστά στο Γολγοθά που πρέπει να ανέβει ο οργανισμός του για να υπερνικήσει τα σοβαρά τραύματα που προκλήθηκαν στον εγκέφαλό του Michael Schumacher μετά από την πρόσκρουση σε βράχο. Ευτυχώς που φορούσε κράνος -λένε οι ειδικοί- αλλιώς ο θάνατος θα ήταν ακαριαίος.
Ο Michael Schumacher είχε εγκαταλείψει την ενεργό δράση το 2007. Όμως η αγάπη του για το άθλημα τον ώθησε στο να επιστρέψει το 2010 για την ομάδα της Mercedes όπου και αγωνίστηκε μέχρι το 2012. Θα είχε επιστρέψει από το 2009 και για την αγαπημένη του ομάδα τη Ferrari αλλά ένας άλλος τραυματισμός –αυτή τη φορά στο λαιμό από πτώση σε αγώνα μοτοσυκλετών- του στέρησε την ευκαιρία.
Τι κάνει όμως έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει συνηθίσει να οδηγεί τα πιο εξελιγμένα οχήματα με τα ακριβότερα και ανθεκτικότερα υλικά με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 300 χιλιόμετρα την ώρα στρίβοντας με τιμές της επιτάχυνσης της βαρύτητας που φτάνουν σε μερικές πίστες τα 6g, να επιζητεί συνέχεια την ταχύτητα και την υπέρβαση των ορίων ακόμα και στα 45 του χρόνια;
Το κυνήγι της αδρεναλίνης… Η αδρεναλίνη είναι μία πολύ σημαντική ορμόνη για τον οργανισμό. Απομονώθηκε το 1895 από τον Πολωνό φυσιολόγο Napoleon Cybulski και από το 1904 μπορεί να συντεθεί και τεχνητά. Η αδρεναλίνη –ή αλλιώς επινεφρίνη- έχει την αποστολή να ρυθμίζει τους καρδιακούς παλμούς, τη διάμετρο των αιμοφόρων αγγείων το μεταβολισμό και πολλές άλλες λειτουργίες του οργανισμού και παράγεται από νευρώνες του κεντρικού νευρικού συστήματος. Σε περίπτωση που το σώμα αισθανθεί κίνδυνο ή κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής δραστηριότητας ο οργανισμός επιταχύνει την παραγωγή αδρεναλίνης ώστε να ετοιμάσει το σώμα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί. Η καρδιά λειτουργεί πιο γρήγορα στέλνοντας περισσότερο αίμα στον εγκέφαλο και στους μυς, οι αναπνοές γίνονται όλο και πιο γρήγορες και όλες οι αισθήσεις του ανθρώπου οξύνονται!
Άνθρωποι που συμμετέχουν σε επικίνδυνες ή στρεσογόνες δραστηριότητες εθίζονται (Adrenamine Junkies) με τον καιρό στην έκκριση της αδρεναλίνης και επιζητούν σε κάθε ευκαιρία τη συμμετοχή σε αντίστοιχες δραστηριότητες για να ξαναζήσουν αυτό το αίσθημα άμεσης ενεργοποίησης του οργανισμού. Όλο αυτό το επιπλέον οξυγόνο, η ενέργεια που παράγεται και οι ορμόνες στον οργανισμό προσφέρουν ένα αίσθημα ευφορίας που μπορεί να διαρκέσει για ώρες. Γενικά όμως όπως κάθε εθισμός, η έκκριση αδρεναλίνης μπορεί να προκαλέσει βίαιες συμπεριφορές σε ανθρώπους που δεν την επιζητούν σε αθλήματα ή αντίστοιχες δραστηριότητες. Πρόκληση καυγάδων και αναίτια έκθεση του ατόμου σε κίνδυνο είναι μόνο μερικές από αυτές τις συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν έναν άνθρωπο πραγματικά εθισμένο στην αδρεναλίνη.
Οι υπόλοιποι ‘’υγιείς’’ εθισμένοι επιζητούν άλλους τρόπους για να πάρουν την ‘’δόση’’ τους. Ας ελπίσουμε ότι ο Michael Schumacher θα κατορθώσει να βγει νικητής στον σημαντικότερο αγώνα του! Καλή επιτυχία Michael!