Δημοκρατικός Γερουσιαστής εγκαλεί μεγάλες εταιρίες πληροφορικής σχετικά με την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην ΚίναΠηγή

ars technica


Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Πολιτείας του Illinois, Dick Durbin, εγκαλεί εταιρίες υψηλής τεχνολογίας παγκόσμιας εμβέλειας (Apple, Twitter, Oracle, Amazon, AT&T, Cisco, Facebook, Skype, και eBay) σχετικά με την έλλειψη μέτρων για την προστασία των ανθρώπινων ελευθεριών κατά τη χρήση των προϊόντων τους στην Κίνα. Ο Durbin, που είναι ένας από τους γηραιότερους γερουσιαστές, προεδρεύει της επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το νόμο και απευθύνει παρόμοιες ερωτήσεις στις εταιρίες υψηλής τεχνολογίας κάθε χρόνο, επεκτείνοντας το εύρος της φετινής έρευνας σε 30 εταιρίες.

Οι ερωτήσεις του Durbin έρχονται δύο εβδομάδες μετά την ομιλία της υπουργού εσωτερικών Hillary Clinton σχετικά με την ελευθερία στο internet, η οποία κατηγόρησε ευθέως εταιρίες και στελέχη τους που δίνουν τη δυνατότητα σε χώρες σαν την Κίνα να εφαρμόσουν πολιτικές λογοκρισίας. Ο Durbin ακόμα συγχαίρει τη Google για τη (μη υλοποιημένη ακόμα) πρόθεσή της να σταματήσει τη λογοκρισία των αποτελεσμάτων από τη μηχανή αναζήτησης για χρήστες στην Κίνα και ερωτά αν και οι υπόλοιπες εταιρίες θα ακολουθήσουν κάποια παρόμοια τακτική.

«Συγχαίρω τη Google γιατί κατάλαβε ότι η συνεργασία με το “Σινικό Firewall” αντίκειται στις υποχρεώσεις της εταιρίας σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε ο γερουσιαστής, για να συνεχίσει λέγοντας ότι «η Google θέτει ένα ισχυρό παράδειγμα με την αντίστασή της στη συνεχιζόμενη αδιαφορία της Κινεζικής κυβέρνησης για τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα της ελεύθερης έκφρασης και της ιδιωτικότητας. Περιμένω να μάθω αν κι άλλες Αμερικάνικες εταιρίες πρόκειται να ακολουθήσουν τα βήματα της Google». Ο Durbin θα έχει την ευκαιρία να πάρει κάποιες απαντήσεις, καθώς προγραμμάτισε ακρόαση των στελεχών των εταιριών, σχετικά με το θέμα, για τον επόμενο μήνα.