Διαγωνισμοί Famelab και SchoolLab στην επικοινωνία της επιστήμηςΠηγή

British Council Greece


Το British Council, σε συνεργασία με την πλατφόρμα i-create της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και την SciCo, παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά το School Lab, μια πρωτότυπη διαδικτυακή πλατφόρμα δημιουργίας κι ανταλλαγής ιδεών για την Επικοινωνία της Επιστήμης, η οποία απευθύνεται για δεύτερη χρονιά σε μαθητές Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού και Γυμνασίου. Το School Lab προσκαλεί τα παιδιά να διαλέξουν ένα επιστημονικό θέμα από οποιαδήποτε τομέα (Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Μαθηματικά, Πληροφορική κτλ.) - με έμφαση στη Γη φέτος - και να το παρουσιάσουν δημιουργώντας ένα βίντεο 3 - 5 λεπτών. Προθεσμία υποβολής: 22 Απριλίου 2013.

Περισσότερες πληροφορίες: Καίτη Γιακουμάκη, τηλ. 210 3692342, mail: Katy.Yakoumaki@britishcouncil.gr, Σοφία Παπαδημητρίου, τηλ. 2103442869, mail: sofipapadi@minedu.gov.gr Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση.

Παράλληλα, πλησιάζει η έβδομη διοργάνωση του FameLab, του διεθνούς διαγωνισμού που διοργανώνει το British Council, με σκοπό την ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης. Το FameLab είναι σήμα κατατεθέν του Φεστιβάλ Cheltenham, ένας από τους γνωστότερους πολιτιστικούς οργανισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου που παρέχουν τέσσερα κορυφαία Φεστιβάλ της χώρας: Jazz, Λογοτεχνία, Μουσική και Επιστήμες.

Το FameLab ιδρύθηκε το 2005 από το Επιστημονικό Φεστιβάλ του Cheltenham σε συνεργασία με τη NESTA με τη χορηγία και την υποστήριξη από την Pfizer, Silicon 19, Channel 4 και την The Daily Telegraph. Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία που έκανε στη Βρετανία το 2005 άρχισε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο και να διοργανώνεται από το Βρετανικό Συμβούλιο σε πολλές χώρες διεθνώς, πρώτα πιλοτικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη συνέχεια επεκτάθηκε περιλαμβάνοντας την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Μια συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο από το 2007 και όλα αυτά τα χρόνια με τεράστια αναγνώριση, σε πάνω από 20 χώρες σε όλο τον κόσμο. Στόχος του FameLab είναι να ενθαρρύνει νέους επιστήμονες και να τους εμπνεύσει να μεταδώσουν το όραμα τους για την επιστήμη και τεχνολογία του 21ο αιώνα. Τα κριτήρια που πρέπει να συγκεντρώνουν οι παρουσιάσεις των υποψηφίων είναι έγκυρο επιστημονικό περιεχόμενο, σαφήνεια και χαρισματικότητα. Επιπρόσθετα το επιστημονικό θέμα πρέπει να είναι δοσμένο με απλό και ευρηματικό τρόπο, να κρατάει το ενδιαφέρον του κοινού και να είναι ευχάριστο.

Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής στο Famelab λήγει στις 19 Απριλίου 2013 και οι δύο προκριματικοί γύροι θα γίνουν στην Αθήνα (Τετάρτη 24 Απριλίου) και τη Θεσσαλονίκη (Πέμπτη 25 Απριλίου), με τον τελικό την Τετάρτη 22 Μαΐου.