Ηλιακοί δρόμοι θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν με ενέργεια μια ολόκληρη χώραΠηγή

www.solarroadways.com


Μια μικρή εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ και επωνυμία Solar Roadways σχεδιάζει ένα ηλιακό οδόστρωμα το οποίο, εάν εγκατασταθεί σε εθνικό επίπεδο, έχει τη δυνατότητα να παράγει περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια από όση χρησιμοποιεί ολόκληρη η χώρα. Στην πραγματικότητα, έχει ουσιαστικά ήδη αναπτύξει ένα λειτουργικό πρωτότυπο που εγκαταστάθηκε σε ένα χώρο στάθμευσης και πλέον αναζητά πηγαία κεφάλαια, προκειμένου να αλλάξουν το σχεδιασμό και να κινηθεί προς την παραγωγή .

Η εταιρεία Solar Roadways, η οποία ιδρύθηκε από τον Scott και την Julie Brusaw το 2006, σχεδίασε και ανέπτυξε εξαγωνικούς γυάλινους ηλιακούς πίνακες, διεσπαρμένους με φώτα LED, οι οποίοι θα μπορούσαν να εγκατασταθούν σε μια πληθώρα επιφανειών, όπως δρόμοι, πεζοδρόμια και παιδικές χαρές. Αυτοί οι πίνακες όχι μόνο θα κάνουν απόσβεση, αλλά και θα ωφελήσουν αμφότερες τις επιχειρήσεις και τους ιδιοκτήτες σπιτιών, καθώς η ενέργεια που θα παράγεται από δρόμους και χώρους στάθμευσης, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τροφοδοτεί με ενέργεια τα κτίρια, ενώ τυχόν περίσσεια θα μπορεί να πωλείται πίσω στο δίκτυο.

Οι πίνακες περιέχουν επίσης θερμαντικά στοιχεία για να λιώνουν τον πάγο και το χιόνι, συνεπώς είναι ιδανικά σε χειμερινές συνθήκες. Ακόμη, έχουν φώτα LED που σχηματίζουν τη διαγράμμιση των δρόμων και τα σήματα, τα οποία έχει ήδη αποδειχθεί ότι μειώνουν τα ατυχήματα τη νύχτα. Η επιφάνεια θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να φορτίζει τα ηλεκτρικά οχήματα, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, ενώ μελλοντική τεχνολογία θα μπορούσε ακόμη να επιτρέψει την φόρτιση κατά την οδήγηση μέσω πινάκων αμοιβαίας επαγωγής. Προς έκπληξή της, η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι οι προβολείς των αυτοκινήτων μπορούν να παράγουν ενέργεια στους πίνακες, οπότε τα αυτοκίνητα που κινούνται τη νύχτα θα παράγουν κάποια ηλεκτρική ενέργεια.

Μολονότι μια γυάλινη επιφάνεια μπορεί να μοιάζει εύθραυστη, τα πρωτότυπα δοκιμάστηκαν εκτενώς και βρέθηκε ότι είναι σε θέση να αντέξουν ακόμη και τα βαρύτερα φορτηγά. Για την παραγωγή των πινάκων μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και ανακυκλωμένα υλικά. Σημειωτέον πως τα πρωτότυπα κατασκευάστηκαν με 10 % ανακυκλωμένο γυαλί.

Όλοι οι πίνακες θα είναι δικτυωμένοι, επομένως τυχόν βλάβες θα μπορούν εύκολα να εντοπιστούν και να επισκευαστούν. Η ομάδα σχεδίασε επίσης ένα μέρος για να "κρύβονται" τα καλώδια ρεύματος, που ονομάζεται "διάδρομος καλωδίων" και θα επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση στους εργαζομένους της εταιρείας. Επιπλέον, πιστεύουν ότι αυτοί οι διάδρομοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να στεγάσουν καλώδια οπτικών ινών για internet υψηλής ταχύτητας.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της ομάδας, υπάρχουν περίπου 31.000 τετραγωνικά μίλια χρησιμοποιήσιμων επιφανειών στις ΗΠΑ, και αν όλα αυτά καλύπτονταν, το σύστημα της Solar Roadways θα μπορούσε να παράγει πάνω από τρεις φορές την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται από το σύνολο της χώρας . Αυτή είναι μια απίστευτη δυνατότητα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια τεράστια μείωση της εξάρτησης από το ξένο πετρέλαιο. Θα μείωνε επίσης κατά ένα σημαντικό ποσοστό τις εκπομπές CO2.

Προφανώς το έργο αυτό δεν πρόκειται να είναι φτηνό. Η εταιρεία ελπίζει ότι θα συγκεντρώσει 1 εκατομμύριο δολλάρια στη σελίδα indiegogo τους, έτσι ώστε να μπορέσει να προσλάβει μηχανικούς για να κάνουν τις τελικές τροποποιήσεις και να προχωρήσει από το πρωτότυπο στην παραγωγή. Εικάζουν πως αν φτάσουν στο στόχο τους, θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν την εγκατάσταση έργων στο τέλος του έτους. Ωστόσο, θα απαιτούνταν ένα σημαντικά μεγαλύτερο κεφάλαιο, εάν επρόκειτο να καλύψουν όλους τους δρόμους των ΗΠΑ!

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα, ρίξτε μια ματιά στο ακόλουθο βίντεο: