Πηγή

Η Intel φιλοδοξεί να εξοπλίσει τους υπολογιστές μας με αισθητήρες που να επιτρέπουν τη χρήση χειρονομιών, κινήσεων και ομιλίας για τον έλεγχό τους
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης Computex, στελέχη της Intel περιέγραψαν με λεπτομέρεια την πρόοδο στα σχέδια της εταιρείας να ενσωματώσει τεχνολογίες οπτικής αναγνώρισης στους υπολογιστές της, δημιουργώντας έτσι πιο φυσικές διαπροσωπείες χειρισμού του. Για το σκοπό αυτό, η Intel Capital, θυγατρική της Intel που ασχολείται με επενδύσεις, ανακοίνωσε τη δημιουργία επενδυτικού fund 100 εκατ. δολλαρίων για να επιταχύνει την ανάπτυξη λογισμικού και εφαρμογών που υλοποιούν το όραμα της εταιρίας για τους υπολογιστές της.
Το Perceptual Computing Fund θα λειτουργήσει μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια και ενδιαφέρεται για εφαρμογές αφής, εικόνας, αναγνώρισης χειρονομιών, φωνής και συναισθημάτων, μεταξύ άλλων. Ο πρόεδρος της Intel Capital και εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Intel, Arvind Sodhani, ανέφερε ότι «συσκευές με αισθήσεις σαν τις ανθρώπινες – την ικανότητα να βλέπουν, να ακούν και να αισθάνονται σχεδόν όπως οι άνθρωποι – ανήκαν για καιρό στο πεδίο της επιστημονικής φαντασίας, αλλά τώρα είναι εντός του πεδίου δράσης χάρη στις πρόσφατες καινοτομίες στην υπολογιστική ισχύ και την τεχνολογία των καμερών» και πρόσθεσε ότι «το νέο fund θα επενδύσει σε νεοφυείς επιχειρήσεις και εταιρίες υλοποιώντας αυτή τη λειτουργικότητα, βοηθώντας τους όσον αφορά στην επιχειρηματική τους ανάπτυξη, τη δικτύωση και την τεχνολογική εμπειρία ώστε να απευθυνθούν σε παγκόσμιο κοινό.»
Η Intel ανακοίνωσε για πρώτη φορά την πρωτοβουλία της στο συνέδριο Intel Developer Forum του 2012 και, από τότε, η σχετική βιβλιοθήκη λογισμικού έχει μεταφορτωθεί πάνω από 10.000 φορές. Η πρώτη δραστηριότητα του fund ήταν ο διαγωνισμός Perceptual Computing Challenge για τη δημιουργία καινοτόμων εφαρμογών με βάση αυτήν τη βιβλιοθήκη και με βραβεία μέχρι 1 εκατ. δολλάρια. Μαζί με τους βιομηχανικούς της συνεργάτες, η Intel έχει κάνει ακόμα σημαντικά βήματα προόδου για να φέρει αυτήν την τεχνολογία στους προσωπικούς υπολογιστές και τα Ultrabook:
- Δημιουργώντας, σε συνεργασία με την Creative Labs, μια τρισδιάστατη κάμερα με το όνομα Senz3D που απευθύνεται σε παρόμοια χρήση με αυτήν του Kinect, αλλά για περιβάλλοντα γραφείου
- Προωθώντας την ανάπτυξη και ενσωμάτωση τεχνολογιών 3Δ αλληλεπίδρασης σε υπολογιστές της, οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και
- Ενσωματώνοντας λογισμικό για αναγνώριση φωνής και προσώπου στους υπολογιστές της που πωλούνται σε μεγάλες εμπορικές αλυσίδες στις Η.Π.Α.
Η πρωτοβουλία του Perceptual Computing Fund συμπληρώνει το ήδη υπάρχον fund για το Ultrabook που έχει ήδη επενδύσει σημαντικό μέρος από τα 300 εκατ. δολλάρια της αξίας του σε επιμέρους τεχνολογίες όπως αυτές της αφής, του ήχου, των μπαταριών, της ασύρματης δικτύωσης και πολλαπλών αισθητήρων, ώστε να κάνει τις συσκευές που βασίζονται στην τεχνολογία της Intel πιο λεπτούς, πιο ασφαλείς και με ταχύτερη απόκριση.