Οι Νανοεπιστήμες στις σεμιναριακές διαλέξεις του ΙΤΕΠηγή

Ίδρυμα Ωνάση


Τις Νανοεπιστήμες και τη Νανοτεχνολογία έχουν ως θέμα οι Σεμιναριακές Διαλέξεις Ωνάση 2013, οι οποίες διοργανώνονται στις 15 έως 19 Ιουλίου 2013 στο Ηράκλειο της Κρήτης από το Ίδρυμα Ωνάση σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και με κεντρικό ομιλητή τον νομπελίστα φυσικό, καθηγητή Konstantin Novoselov του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

Οι Σεμιναριακές Διαλέξεις υψηλού επιστημονικού επιπέδου «The Onassis Foundation Science Lecture Series» διοργανώνονται φέτος για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά και είναι αφιερωμένες στη Φυσική και τη Χημεία, προσελκύοντας πλήθος διακεκριμένων ομιλητών. Ο κεντρικός ομιλητής, καθηγητής Novoselov, έλαβε το βραβείο Νόμπελ το 2010 για την ανακάλυψη του γραφενίου, υλικού με μοναδικές ιδιότητες, σε ηλικία μόλις 36 ετών, γεγονός που τον καθιστά τον νεότερο νομπελίστα φυσικής των τελευταίων 40 χρόνων.

Οι υπόλοιποι διακεκριμένοι ομιλητές είναι οι:
Phaedon Avouris, από το Ερευνητικό Κέντρο IBM Thomas J. Watson Research Center της Νέας Υόρκης
Andrea C. Ferrari από το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ
Stephan Roche από το Ινστιτούτο Català de Nanotechnologia (ICREA) της Βαρκελώνης
Christian Thomsen από το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου
Paul S. Weiss, διευθυντής του Ινστιτούτου California NanoSystems του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες
– Hua Zhang του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nanyang της Σιγκαπούρης.

Στις διαλέξεις θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο γραφένιο και τις πάμπολλες εφαρμογές του. Το γραφένιο αποτελεί το υλικό του μέλλοντος αφού διαθέτει, μεταξύ άλλων, απαράμιλλες ηλεκτρονικές, μηχανικές και οπτικές ιδιότητες. Αυτό φαίνεται και από το ότι ήδη έχουν κατατεθεί περισσότερες από 6.500 πατέντες για αναμενόμενες εφαρμογές του. Μάλιστα, πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας τη σημασία του, ανακήρυξε το γραφένιο ως «Τεχνολογία του Μέλλοντος» και διέθεσε για περαιτέρω έρευνες σε αυτό ένα δισεκατομμύριο ευρώ κατά την επόμενη δεκαετία.

Οι Σεμιναριακές Διαλέξεις Ωνάση, που διεξάγονται από το έτος 2001 στο Ηράκλειο Κρήτης, αναφέρονται πάντοτε σε θέματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς έρευνας και έχουν καθιερωθεί ως ο πλέον υψηλού επιπέδου σχετικός θεσμός σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ο ομότιμος καθηγητής Γιάννης Παπαμαστοράκης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Κάθε κύκλος διαλέξεων διαρκεί μία εβδομάδα και απευθύνεται σε φοιτητές – υποψήφιους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς και τελειόφοιτους υψηλών ακαδημαϊκών επιδόσεων από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Σε όσους γίνονται δεκτοί για να συμμετάσχουν (έως 35 Έλληνες και 15 φοιτητές από άλλες χώρες) παρέχονται άριστες δυνατότητες επικοινωνίας, γνωριμίας και πληροφόρησης από τους πλέον εξέχοντες επιστήμονες στον κόσμο. Έτσι, μπορούν να προγραμματίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και την επιστημονική τους καριέρα. Το Ίδρυμα Ωνάση καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής στο Ηράκλειο της Κρήτης των ομιλητών και όλων των φοιτητών που γίνονται δεκτοί.