Ομιλία με θέμα "Oπτικές Ψευδαισθήσεις: Η αλήθεια μέσα από τους καθρέπτες" στο Ίδρυμα ΕυγενίδουΠηγή

Ίδρυμα Ευγενίδου


  • Θέλετε να μάθετε πώς κατασκευάζονται οι τρισδιάστατες εικόνες;
  • Θέλετε να γνωρίσετε τι είναι τα ολογράμματα;
  • Θέλετε, ακόμη περισσότερο, να ανακαλύψετε τα μυστικά που «κρύβει» η παραγωγή ολογραμμάτων;
Αν όλα αυτά σας ενδιαφέρουν, το Ίδρυμα Ευγενίδου σας προσκαλεί στην ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη παρουσίαση του Αρχιτέκτονα - Μηχανικού κ. Νίκου Κουρνιάτη με τίτλο: «Oπτικές Ψευδαισθήσεις: Η αλήθεια μέσα από τους καθρέπτες» που διοργανώνει η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου. Ο ενδιαφερόμενος - ηλικίας 9-99 ετών - θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μία εντυπωσιακή εισαγωγή στην κατασκευή οπτικών ψευδαισθήσεων στο χώρο από τον κ. Νίκο Κουρνιάτη, ο οποίος ειδικεύεται στις οπτικές αλλοιώσεις - ψευδαισθήσεις. 
Η παρουσίαση θα επαναληφθεί τρεις φορές. Έτσι, οι φίλοι των οπτικών αλλοιώσεων μπορούν να επιλέξουν εναλλακτικά μία από τις παρακάτω ημερομηνίες:
  • Κυριακή 18 Απριλίου 2010 και ώρα 14:30
  • Σάββατο 24 Απριλίου 2010 και ώρα 14:30
  • Κυριακή 25 Απριλίου 2010 και ώρα 14:30.
Στους φιλόξενους χώρους της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, ο κ. Κουρνιάτης, μεταξύ άλλων θα εξηγήσει πώς κατασκευάζονται οι τρισδιάστατες (3D) εικόνες τις οποίες μπορεί να παρατηρήσει κάποιος με χρήση ειδικών πολωτικών ή κόκκινων - μπλε γυαλιών, όπως εκείνα που χρησιμοποιούνται στον κινηματογράφο σε ανάλογες 3D παραγωγές. Επίσης, θα παρουσιάσει τις τεχνικές κατασκευής παραμορφωμένων εικόνων, οι οποίες αποκαλύπτονται στο θεατή με τον «επιθυμητό» τρόπο μέσα από επίπεδους ή καμπύλους καθρέπτες. Τέλος, θα μιλήσει για τον τρόπο παραγωγής ολογραμμάτων, δηλαδή εικόνων που γίνονται ορατές στο χώρο όταν ειδικά φιλμ φωτιστούν με φωτεινή πηγή laser ή και με φυσικό φως.

Παράλληλα, το Ίδρυμα Ευγενίδου συνεχίζει να φιλοξενεί στον ίδιο χώρο, κατασκευές του Αρχιτέκτονα Μηχανικού κ. Νίκου Κουρνιάτη, σχετικά με τις Οπτικές Αναμορφώσεις - Ψευδαισθήσεις, τη Στερεοσκοπική (3d) Όραση και την Ολογραφία. Πρόκειται για επίπεδες εικόνες που αποκαλύπτονται στον παρατηρητή κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, καθώς και για Ολογράμματα αντικειμένων. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το αφιέρωμα αυτό πραγματοποιείται στο πλαίσιο της παρουσίασης της ειδικής θεματικής ενότητας πειραμάτων με τίτλο: «Η Επιστήμη των πέντε αισθήσεων» που επίσης πραγματοποιείται τα Σάββατοκύριακα του Απριλίου στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Σημειώνεται ότι στις παραπάνω παρουσιάσεις δεν γίνονται κρατήσεις, αλλά θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την είσοδο.

Πληροφορίες για τα ΜΜΕ: Λία Πανταζοπούλου τηλ. 210 9469684, e-mail: liap@eugenfound.edu.gr, Εύη Γαρδίκη, τηλ. 210 9469670, e-mail : gardiki@eugenfound.edu.gr