Ομιλία του Τεύκρου Μιχαηλίδη στο Hub Science



Πηγή

Θαλής και Φίλοι


Ομιλία του Τεύκρου Μιχαηλίδη στο Hub Science (Αλκμήνης 5, Κάτω Πετράλωνα) την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, 20:00, με τίτλο "Τέσσερα χρώματα; Δεν το χωράει ο νους μου! - Η μαθηματική απόδειξη στον αιώνα της πληροφορικής"

 

Το 1852 ο Francis Guthrie έθεσε στον παλιό καθηγητή του Augustus De Morgan το ακόλουθο πρόβλημα: «Πόσα το πολύ χρώματα απαιτούνται για να χρωματίσουμε έναν οποιονδήποτε επίπεδο χάρτη με την προϋπόθεση δυο χώρες που έχουν κοινό σύνορο να μην έχουν το ίδιο χρώμα;» Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι τέσσερα χρώματα αρκούν και την ίδια άποψη διατύπωσαν όλοι όσοι ασχολήθηκαν με το πρόβλημα – ανάμεσα σ' αυτούς και πολλοί εξέχοντες μαθηματικοί. Ωστόσο στα 120 χρόνια που ακολούθησαν κανένας δεν μπόρεσε να δώσει ούτε μια απόδειξη που θα καθιστούσε την εικασία του Guthrie θεώρημα, ούτε ένα αντιπαράδειγμα που θα την κατέρριπτε. Μόλις το 1975 οι μαθηματικοί Αppel και Haken δημοσίευσαν μια απόδειξη, βασισμένη σε μη επαληθεύσιμα στοιχεία από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η απόδειξή τους έφερε ξανά στην επιφάνεια και μάλιστα κάτω από νέο φως το παλιό ερώτημα του «τι αποτελεί αποδεκτή απόδειξη»; Στην παρουσίαση θα αφηγηθεί ο κύριος Μιχαηλίδης τα περιστατικά αυτής της ιστορίας και θα παρουσιάσει τις κυριότερες απόψεις υπέρ και κατά της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών σε μια απόδειξη. Θα γίνει και μια σύντομη αναφορά στο νέο του μυθιστόρημα «Τα τέσσερα χρώματα του καλοκαιριού» (Εκδόσεις Πόλις).

O Τεύκρος Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Είναι διδάκτωρ των μαθηματικών του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie (Paris VI). Από το 1981, διδάσκει μαθηματικά στη Μέση Εκπαίδευση. Στις εργασίες του περιλαμβάνονται εκπαιδευτικά βιβλία μαθηματικών και πληροφορικής, άρθρα σχετικά με τη διδακτική των μαθηματικών, την εισαγωγή των υπολογιστών στην εκπαίδευση, την ιστορία των θετικών επιστημών, καθώς και εκλαϊκευτικά κείμενα σχετικά με τα μαθηματικά. Έχει μεταφράσει, από τα γαλλικά και τα αγγλικά, είκοσι δύο βιβλία με θέμα τα μαθηματικά, τις θετικές επιστήμες και την ιστορία τους. Συμμετείχε με διηγήματα του στους συλλογικούς τόμους Ελληνικά εγκλήματα 2, 3 και 4 των εκδόσεων Καστανιώτη, Είσοδος Κινδύνου των εκδόσεων Μεταίχμιο, και στη σειρά Κλέφτες και Αστυνόμοι του ραδιοσταθμού "902 αριστερά στα FM".

Έχει μεταφράσει από τα αγγλικά και τα γαλλικά 28 βιβλία, λογοτεχνικά και επιστημονικά, σχετικά με τα μαθηματικά και την ιστορία των επιστημών. Υπήρξε κατά καιρούς συνεργάτης των εφημερίδων Τα Νέα, Ελεύθερος Τύπος, Ελευθεροτυπία και Καθημερινή. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Θαλής+Φίλοι,που δραστηριοποιείται για τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στα μαθηματικά και τον πολιτισμό. Το 2006 η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο του Chevalier dans l’Ordre des Palmes Academiques, για «υπηρεσίες προς την εκπαίδευση και τον πολιτισμό».