Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων στο Εθνικό Ίδρυμα ΕρευνώνΠηγή

ekt.gr


Μια ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο "Ο Mηχανισμός των Αντικυθήρων: Περιήγηση στην αστρονομία και την τεχνολογία της εποχής του", το σπουδαιότερο τεχνολογικό αντικείμενο που σώθηκε από τον αρχαίο κόσμο, παρουσιάζει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ). Η έκθεση, η οποία συνοδεύεται από σχετικές επιστημονικές ομιλίες, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των ειδικών μορφωτικών εκδηλώσεων "Επιστήμης Κοινωνία", ξεκινά στις 7 Δεκεμβρίου 2009 και θα διαρκέσει έως τις 25 Ιανουαρίου 2010.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν η ιστορία και οι λειτουργίες του αρχαιότερου μηχανικού αστρονομικού υπολογιστή, καθώς και όψεις της αρχαίας αστρονομίας και τεχνολογίας, οι οποίες είναι απαραίτητες για την κατανόηση της λειτουργίας του Μηχανισμού και την τοποθέτησή του στο πλαίσιο της Ιστορίας των Επιστημών και της Τεχνολογίας.

Ο επισκέπτης θα μπορεί να περιηγηθεί στα δεδομένα της ιστορικής έρευνας (αρχαία κείμενα και αρχειακό υλικό), στις εικόνες από το εσωτερικό του Μηχανισμού που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά με τη χρήση υπερσύγχρονης τεχνολογίας, σε τρισδιάστατες αναπαραστάσεις και μηχανικά ομοιώματα, καθώς και σε πολυμεσικές εφαρμογές με θέμα την αστρονομία και την τεχνολογία που προϋπήρξαν της κατασκευής του Μηχανισμού.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στις 19.30. Κατά την εκδήλωση των εγκαινίων θα παρουσιαστεί το έργο Hephaestus από τον Ευθύμιο Νικολαΐδη, Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του ΕΙΕ, θα απευθυνθούν χαιρετισμοί από εκπροσώπους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και της Ομάδας Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, θα παρουσιαστεί η έκθεση από τον κ. Ιωάννη Μπιτσάκη, Ιστορικό των επιστημών, ενώ θα ακολουθήσει διάλεξη του Καθηγητή κ. Θεοδόσιου Τάσιου με θέμα "Μας ενδιαφέρει ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων;"

Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στις 19.30, στο πλαίσιο της έκθεσης, το British Council διοργανώνει Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα "Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων στο πλαίσιο της ιστορίας, της επιστήμης και της τεχνολογίας". Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με τον χαιρετισμό του Καθηγητή Ronald Numbers (University of Wisconsin), και θα μιλήσουν οι: Θεοδόσιος Τάσιος, Καθηγητής ΕΜΠ και Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, Tony Freeth, Μαθηματικός και Σκηνοθέτης, μέλος της Ομάδας Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, Paolo Brenni, Πρόεδρος της Επιτροπής Επιστημονικών Οργάνων (SIC) και Αντιπρόεδρος της IUHPS-DHST, και Robert Halleux, Ιστορικός των επιστημών και των τεχνικών, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λιέγης και μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας (Academie des Inscriptions et Belles-Lettres).

Η έκθεση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων διοργανώνεται από το Πρόγραμμα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Διδακτικής των Επιστημών και της Τεχνολογίας του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διδακτικής και Επιστημολογίας Φυσικών Επιστημών και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας - ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Ομάδα Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Η έκθεση και οι παράλληλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Hephaestus (Hellenic Philosophy, History and Environmental Science Teaching Under Scrutiny) του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο για την έρευνα της ΕΕ.

Η έκθεση θα λειτουργεί στο ισόγειο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα, τηλ. 210 7273501, 7273516) καθημερινά από τις 10.00 - 20.00 και Σάββατο-Κυριακή 10.00 - 14.00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.