Ο Obama προωθεί την επιστήμη μέσα από τους MythbustersΠηγή

openscience.gr


Πιστός στη δέσμευσή του να προωθήσει την επιστήμη σαν πρότυπο προς τα παιδιά του σχολείου, ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama ανακοίνωσε σήμερα μέσω του δικτυακού τόπου του Λευκού Οίκου ότι θα εμφανιστεί στη δημοφιλή εκπομπή MythBusters που προβάλλεται και στη χώρα μας από το ΣΚΑΙ και το Discovery Channel. Οι MythBusters προσελκύουν κάθε εβδομάδα πάνω από 13 εκατομμύρια τηλεθεατές στις Η.Π.Α., οι περισσότεροι από αυτούς παιδιά 9-14 ετών - για το λόγο αυτό, η εκπομπή της 8ης Δεκεμβρίου 2010 θα προβληθεί και από τη ζώνη Head Rush του Science channel, θυγατρικού του Discovery, στην οποία δεν προβάλλονται διαφημίσεις. Η εκπομπή θα έχει σαν θέμα της το "ηλιακό κανόνι" του Αρχιμήδη με το οποίο επιτέθηκε στα Ρωμαϊκά πλοία κατά τη διάρκεια κατά τη διάρκεια της πολιορκίας των Συρακουσών, τον 3ο αι. π.Χ.

Η απόφαση αυτή του Obama είναι στο πλαίσιο του προγράμματος Race to the Top, ενός μεγαλεπήβολου σχεδίου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό να βελτιώσει το επίπεδο των μαθητών και σπουδαστών στους τομείς STEM  (Science, Technology, Engineering, Mathematics), αλλά και να επιβραβεύσει και να προωθήσει την καινοτομία και αριστεία σε αυτούς τους τομείς. Πέρυσι το φθινόπωρο, ο Obama άνοιξε τις πόρτες του Λευκού Οίκου σε 150 μαθητές Γυμνασίου, γιορτάζοντας τη "Νύχτα Αστρονομίας": σε εκείνη την εκδήλωση, οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τη Σελήνη και τον Ερμή με τη βοήθεια πάνω από 20 τηλεσκοπίων της NASA και να δουν από κοντά διαστημικά πετρώματα και κομμάτια μετεωριτών. "Αν κερδίσεις το κολλεγιακό πρωτάθλημα", είπε τότε ο Obama, "έρχεσαι στο Λευκό Οίκο. Ε, λοιπόν, αν είσαι ένας νέος που εκτελεί το καλύτερο πείραμα ή σχεδίαση, τότε δικαιούσαι αναγνώριση και γι΄αυτό το επίτευγμα".

Στα επόμενα βήματα του Obama περιλαμβάνονται η εγκατάσταση τρισδιάστατων εκτυπωτών σε 1000 σχολεία και η συνεργασία με την Autodesk, την κορυφαία εταιρία στον κόσμο στο χώρο του λογισμικού σχεδίασης με υπολογιστή, για την παροχή στους μαθητές εύχρηστων εργαλείων λογισμικού. Η αποδεδειγμένη δέσμευση του Obama προς την προώθηση και επιβράβευση των επιστημονικών ιδεών έχει προσκελκύσει πάνω από 700 εκατ. δολλάρια σε ενίσχυση σε είδος και επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα.