Σημαντική αύξηση στους φοιτητές τεχνολογίας υπολογιστών στις Η.Π.Α. και την ΙρλανδίαΠηγή

science.ie


Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η οποία χτυπά ιδιαίτερα τις εταιρίες υψηλής τεχνολογίας, ο αριθμός φοιτητών που εγγράφονται στις σχολές πληροφορικής και μηχανικών των Η.Π.Α. και του Καναδά αυξάνεται ιδιαίτερα. Αυτή είναι η πρώτη χρονιά που παρατηρείται αύξηση μετά από τη ραγδαία πτώση των τιμών των μετοχών των εταιριών υψηλής τεχνολογίας στις αρχές της δεκαετίας.

Η Ένωση Έρευνας στους Υπολογιστές (Computing Research Association - CRA) συγκέντρωσε στοιχεία από 192 Πανεπιστήμια και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εγγραφές στις κατευθύνσεις τεχνολογίας υπολογιστών αυξήθηκαν κατά 8.1% από 2007 ως το 2008, ενώ παρόμοια αύξηση παρατηρήθηκε και στην Ιρλανδία, μια χώρα που στο παρελθόν έχει προβληματιστεί για την εξάρτηση της οικονομίας της από την παραγωγή στο συγκεκριμένο τομέα. «Το γεγονός ότι οι απόφοιτοι τέτοιων σχολών συνήθως καταλήγουν σε καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας φαίνεται να σχετίζεται με την αναστροφή του κλίματος» είπε ο Πρόεδρος της Ένωση, καθ. Peter Lee. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας των Η.Π.Α., οι απόφοιτοι των σχολών πληροφορικής αμείβονται 13% παραπάνω από το μέσο όρο αποφοίτων κολεγίων. Ο Andrew Nusca (ZDnet.com) σχολίασε ότι «οι καριέρες στην επιστήμη των υπολογιστών έχουν πάψει να συνδέονται με ατελείωτες ώρες μπροστά σε μια οθόνη, γράφοντας κώδικα λογισμικού. Πλέον, οι δεξιότητες της επιστήμης των υπολογιστών αναδεικνύονται στη βάση πάνω στην οποία στηρίζεται μια ποικιλία θέσεων εργασίας σε ένα κόσμο άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Παγκόσμιο Ιστό.».

Στην Ιρλανδία, οι σχετικοί αριθμοί ξεπερνούν τους 1000 νέους μεταπτυχιακούς φοιτητές ετησίως για πρώτη φορά μετά την κρίση των εταιριών ‘dot.com’, με αύξηση σχεδόν 20% από την προηγούμενη χρονιά. Η Ένωση Έρευνας στους Υπολογιστές αντιπροσωπεύει πάνω από 200 ακαδημαϊκά τμήματα στις Η.Π.Α., καθώς και ερευνητικά εργαστήρια και επαγγελματικές ενώσεις.