Σχέδια της Google για παροχή ευρυζωνικού internet στις Η.Π.Α.



Πηγή

BBC News


Η Google ετοιμάζεται να επεκταθεί και σε υπηρεσίες παρόχου ευρυζωνικού internet στις Η.Π.Α., συνδέοντας 500.000 σπίτια σε ένα δίκτυο οπτικών ινών με ταχύτητες μέχρι 1 Gbps και μάλιστα σε τιμές αντίστοιχες παρόχων που προσφέρουν μικρότερες ταχύτητες. Η εταιρία διαθέτει ήδη ένα ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών που συνδέει τα datacenters, επιταχύνοντας τις αναζητήσεις από τους χρήστες και μειώνοντας το κόστος του streaming για τα βίντεο από το YouTube - αυτό που κάνει τώρα η εταιρία είναι να απευθύνει προσκλήσεις ενδιαφέροντος σε μια σειρά από πιθανούς χρήστες, από τις τοπικές πολιτειακές κυβερνήσεις μέχρι μεμονωμένους πολίτες.

Η προσφορά αυτή φαίνεται να είναι μέρος των προσπαθειών της Google να ελέγξει όλες τις πτυχές της δικτυακής περιήγησης των χρηστών. Στα τέλη του 2009, η εταιρία ξεκίνησε τη διάθεση μιας υπηρεσίας που ονόμασε Public DNS και η οποία, σύμφωνα με τη Google, θα επιταχύνει την πρόσβαση των χρηστών στο web. Η υπηρεσία αυτή μετατρέπει μια διεύθυνση στο WWW σε μια σειρά από αριθμούς που χρησιμοποιούν οι υπολογιστές και η οποία ονομάζεται IP address. Σύμφωνα με τη Google, ο μέσος χρήστες του internet κάνει εκατοντάδες τέτοιες μετατροπές κάθε μέρα και κάποιες πολύπλοκες σελίδες μπορεί να απαιτούν αρκετές τέτοιες μετατροπές πριν ξεκινήσουν να φορτώνουν, επιβραδύνοντας κατά πολύ την εμπειρία της πλοήγησης του χρήστη. Παράλληλα, η Google διερευνά την ανάπτυξη ενός νέου πρωτοκόλλου διαμεταγωγής δεδομένων, σε αντικατάσταση του http, το οποίο ονόμασε SPDY (speedy), και το οποίο υπόσχεται επιτάχυνση της φόρτωσης σελίδων μέχρι και 55%.

Σε ό,τι αφορά στην επέκταση στην ευρυζωνική πρόσβαση, η Google φαίνεται να στοχεύει σε ένα μεγάλο κομμάτι της «πίτας» των 7.2 δισ. δολλαρίων που υποσχέθηκε ο πρόεδρος Obama για την ανανέωση των υποδομών, ειδικά προς μικρότερους παρόχους και τοπικές κοινότητες. Σύμφωνα με αναλυτές, ο αντίκτυπος της εισόδου της Google στην αγορά του ευρυζωνικού internet θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των οικιακών καταναλωτών που θα μπορέσουν να συνδεθούν: αν αυτά είναι 50.000, τότε αντιστοιχούν σε ένα μικρό κομμάτι, αλλά αν πλησιάσουν τις 500.000, τότε η Google θα μπορεί να συγκριθεί με τους παραδοσιακούς παρόχους στις Η.Π.Α., όπως την Verizon, η οποία και αυτή έχει επενδύσει σημαντικά στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών.

Η Verizon στοχεύει στη σύνδεση 18 εκατ. σπιτιών στο δίκτυό της μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ η AT&T έχει 17 εκατ. συνδέσεις, οι οποίες όμως δε φτάνουν μέχρι τον τελικό καταναλωτή.