Ευρωπαίοι ερευνητές ετοιμάζουν ρομποτικούς συντρόφους για ανάπηρους και ηλικιωμένους


Ευρωπαίοι ερευνητές ετοιμάζουν ρομποτικούς συντρόφους για ανάπηρους και ηλικιωμένους

Η 29χρονη Έρικα είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι από την ηλικία των 2 ετών - μαζί με το Μπόρκα, το σκύλο-οδηγό της, συνεργάζονται με ερευνητές από έντεκα Ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο του έργου LIREC, για να μπορέσουν να κατανοήσουν πώς οι ρομποτικοί σύντροφοι μπορούν να συνεργαστούν με τους ανθρώπους. 

Εκτός από το να είναι σύντροφος και βοηθός στις κοινωνικές επαφές, ο Μπόρκα βοηθά και σε πρακτικά ζητήματα, φέρνοντας αντικείμενα, ανοίγοντας πόρτες και ανάβοντας το διακόπτη για το φως. Οι επιστήμονες παρατηρούν την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση με την Έρικα μέσα σε ένα δωμάτιο εξοπλισμένο με κάμερες και θα χρησιμοποιήσουν αυτήν τη συμπεριφορά σαν πρότυπο για να δώσουν αντίστοιχες ιδιότητες σε ρομποτικές κατασκευές. 

Τα πρωτότυπα που κατασκευάζουν οι επιστήμονες δοκιμάζονται σε πραγματικές συνθήκες σε ένα σπίτι κοντά στο Hatfield, όπου εδρεύει το Πανεπιστήμιο του Hertforshire, που συμμετέχει στο έργο. Εκεί, ένα ρομπότ ονόματι Pioneer αντιδρά όταν ο άνθρωπος ανοίγει το ψυγείο και, χρησιμοποιώντας σημάδια στο πάτωμα, τον πλησιάζει για να βοηθήσει με τη μεταφορά ενός ποτού. Αφού ο χρήστης επιστρέψει στο γραφείο και ανοίξει τον υπολογιστή, το ρομπότ πλησιάζει και πάλι για να του προσφέρει το ποτό - κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ χρήσιμο σε ανθρώπους με κινητικές αναπηρίες. Όλα αυτά γίνονται με τη συνεργασία και το έλεγχο ψυχολόγων και νευροεπιστημόνων, που μελετούν τις φυσικές γνωσιακές και συμπεριφορικές διεργασίες: για παράδειγμα, πώς αντιδρούν οι σκύλοι σε αλλαγές στο περιβάλλον τους, σε νέα αντικείμενα στο χώρο ή όταν ένας άνθρωπος μπαίνει στο δωμάτιο που βρίσκονται. Η κατανόηση αυτών των διεργασιών αναμένεται να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατασκευάσουν ρομπότ που είναι πιο εύχρηστα και γίνονται πιο εύκολα αποδεκτά από χρήστες χωρίς εξοικείωση με την τεχνολογία.

Συμπαραγωγή: Euronews/Futuris, DG RTD

Pin It