Ταξίδι στο διάστημα: τα πρώτα μας βήματα

 Ημερομηνία: Παρασκευή 05 Όκτ 2007
Συγγραφέας: Άννα Χριστοδούλου

Εικόνα: Άννα Χριστοδούλου
Pin It

Ο Σπούτνικ 1Ο άνθρωπος πάντα ήθελε να ταξιδέυει μακριά, να γνωρίζει νέους τόπους και να κατακτά όλο και πιο μακρινούς ορίζοντες. Το ταξίδι στο διάστημα ήταν πάντα μια μακρινή μεν, αλλά μεγάλη του επιθυμία και η εξερεύνηση του διαστήματος ένας στόχος απίστευτα θελκτικός, τον οποίο κυνηγούσε συνεχώς.

Παρόλα αυτά όμως, όταν το καλοκαίρι του 1957 ο πρόεδρος της Σοβιετικής Ακαδημίας Επιστημών δήλωνε πως "σύντομα, μέσα στους επόμενους μήνες, ο πλανήτης μας θα αποκτήσει έναν δεύτερο δορυφόρο" κανείς δεν τον πίστεψε. Η εκτόξευση ενός δορυφόρου θεωρούνταν από πολλούς ακατόρθωτη με τα μέσα της εποχής. Κι όμως, στις 4 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου η εκτόξευση του Σπούτνικ 1 (φωτογραφία) πραγματοποιήθηκε και ήταν επιτυχημένη. Ήταν απλά μια μεταλλική σφαίρα με μισό μέτρο διάμετρο και βάρος 90 κιλών, με μια γυαλιστερή επιφάνεια από αλουμίνιο για να αντανακλά τον Ήλιο και να φαίνεται από τη Γη, αλλά ήταν η πρώτη απόπειρα να θέσουμε κάποιο αντικείμενο σε τροχιά και έστρεψε τα μάτια όλων στο διάστημα. Ο κόσμος μπορούσε να ανοίξει το ραδιόφωνο και να ακούσει το αδύναμο σήμα του πρώτου μας δορυφόρου! Δύο ραδιοπομποί με κεραίες έστελναν σήματα στον πλανήτη μας για να επιβεβαιώνεται το ταξίδι του.

Το "νέο φεγγάρι" περιστρεφόταν γύρω μας επί τρεις εβδομάδες. Ένα μήνα αργότερα, στις 3 Νοεμβρίου 1957, εκτοξεύτηκε ο Σπούτνικ 2, που μετέφερε σχεδόν μισό τόνο φορτίο! Μέσα σε αυτόν ταξίδεψε και ο πρώτος αστροναύτης, που δεν είναι άλλος από την διάσημη σκυλίτσα Λάικα, το πρώτο ζωντανό πλάσμα που ταξίδεψε στο διάστημα (και πέθανε εκεί- δεν υπήρχε δυνατότητα επανόδου της κάψουλας στη Γη).

Στη συνέχεια της διαστημικής μας Οδύσσειας, τον Ιανουάριο του 1958 στέλνουμε ακόμα έναν δορυφόρο σε τροχιά. Αυτή τη φορά πίσω από το εγχείρημα είναι οι ΗΠΑ. Μέσα σε ένα ψυχροπολεμικό κλίμα ΗΠΑ και ΕΣΣΔ ανταγωνίζονται η μια την άλλη στα διαστημικά επιτεύγματα. Στις 12 Απριλίου 1961 ο Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που ταξιδεύει στο διάστημα και κάνει την περιφορά της Γης. Στις 20 Ιουλίου 1969 ο Νιλ Άρμστρονγκ και ο Έντουιν Όλντριν πατάνε στο φεγγάρι!

Στη συνέχεια έχουμε τρομερή πρόοδο! Εκατοντάδες δορυφόροι τριγυρίζουν τώρα γύρω από τον πλανήτη μας και χρησιμεύουν για πολλά πράγματα της καθημερινότητας μας, όπως π.χ. για τις τηλεπικοινωνίες. Εν τω μεταξύ, έχουμε στείλει διαστημόπλοια, τα δύο Βόγιατζερ, να γυρίσουν όλο το ηλιακό μας σύστημα. Αυτό τους το ταξίδι ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015, όταν πια θα αφήσουν το ηλιακό μας σύστημα πίσω τους και εμείς θα χάσουμε αναπόφευκτα επαφή μαζί τους. Τα καύσιμα τους, ένα κομμάτι ραδιενεργού πλουτωνίου, αναμένεται να κρατήσουν μέχρι το 2020. Ακόμα, έχουμε εγκαταστήσει τον διαστημικό σταθμό Μιρ, έχουμε στείλει ρομποτάκια και διαστημικές συσκευές να εξερευνήσουν τον Άρη και το διαστημόπλοιο Κασσίνι έφτασε στον Κρόνο και άφησε εκεί την κάψουλα Χάυγκενς να "πέσει" στον Τιτάνα, τον πρώτο δορυφόρο του Κρόνου (έχει τουλάχιστον εξήντα), ο οποίος μοιάζει λίγο με τη Γη, όπως αυτή ήταν στα πρώιμα στάδια του σχηματισμού της. Σε όλα αυτά τα προγράμματα συνεργάζονται πολλές χώρες. Εκτός όλων αυτών, πλέον έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ο διαστημικός... τουρισμός! ! ! Σε κάποια χρόνια πλέον το δίλημμα των διακοπών μας θα είναι: "Μπαχάμες ή διάστημα?"
Παράλληλα με όλα αυτά, η επιστημονική κοινότητα σχεδιάζει ακόμα πιο φιλόδοξα προγράμματα για το μέλλον. Θέλουμε να επιστρέψουμε στο φεγγάρι μέχρι το 2020 και να κάτσουμε κιόλας, ιδρύοντας μια βάση! Και υπάρχουν και σενάρια για τον αποικισμό του Άρη!

Η ανθρωπότητα λοιπόν έχει κάνει τεράστια άλματα για να εξερευνήσει το διάστημα! Φυσικά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και το μέλλον φαίνεται εξαιρετικά υποσχόμενο...