"Ενεργειακή τσάντα" από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘΠηγή

startupgreece.gov.gr


Ένα νέο προïόν που δημιουργήθηκε από τους επιστήμονες του εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ (μέλος του mi-Cluster) σε συνεργασία με μεγάλη γερμανική εταιρεία, αποτελεί σημαντική καινοτομία στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, καθώς μπορεί να φορτίσει το κινητό τηλέφωνο μέσω ενός εύκαμπτου ηλιακού πάνελ, που μετατρέπει το ηλιακό φως σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η «ενεργειακή τσάντα», που έχει εκτεθεί στο σταντ του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ στην 75η ΔΕΘ (11-19/09/2010) και πωλείται ήδη στην Ευρώπη και μέσω του διαδικτύου, είναι επικαλυμμένη με εύκαμπτα φωτοβολταϊκά, τα οποία είναι σε θέση να φορτίσουν τον υπολογιστή ή το κινητό τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το συγκεκριμένο έργο συνεχίζεται και με άλλες εφαρμογές των εύκαμπτων φωτοβολταϊκών και ηλεκτρονικών, όπως πάνω σε υφάσματα, ρούχα και τέντες.

Ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης δήλωσε: «Tα οργανικά εκτυπωμένα ηλεκτρονικά υλικά αποτελούν τα τελευταία χρόνια έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της νανοτεχνολογίας. Επίσης αποτελούν μια επαναστατική τεχνολογική δραστηριότητα, με απεριόριστες εφαρμογές και με πολύ μεγάλη δυναμική για εμπορικές εφαρμογές, που αναμένεται να φθάσουν τα 9 δισ. ευρώ μέχρι το 2012. Με τη μέθοδο της εκτύπωσης των αγώγιμων οργανικών υλικών σε πλαστικές μεμβράνες εξασφαλίζεται η μεταφορά όλης της τεχνογνωσίας με μικρό κόστος. Τα εύκαμπτα οργανικά ηλεκτρονικά ενσωματωμένα στο ύφασμα της τσάντας, φορτίζουν ανέξοδα τις ηλεκτρονικές συσκευές που μεταφέρονται σε αυτή».

Αξίζει να αναφερθεί, ότι το Εργαστήριο στρέφει το ενδιαφέρον του για τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην ιατρική και το επόμενο χρονικό διάστημα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και δύο ιδιωτικές εταιρείες, θα ξεκινήσει το έργο ανάπτυξης νανοϋλικών με βιονεργούς παράγοντες, που μπορούν να διορθώσουν ή να θεραπεύσουν προβλήματα οστεοπόρωσης και αναγέννησης χόνδρων.