Ένας στους οκτώ νέους στην Ελλάδα κάνει υπερβολική χρήση του διαδικτύουΠηγή

saferinternet.org


Περίπου ένας στους οκτώ νέους στην Ελλάδα χρησιμοποιεί το διαδίκτυο υπερβολικά, ενώ ένας στους εκατό δείχνει σημάδια εξάρτησης, σύμφωνα με έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που εξέτασε επίσης τομείς όπως η χρήση δικτυακών τόπων στοιχηματισμού ή με πορνογραφικό υλικό. Η επιστημονική υπεύθυνος της Μονάδας, Δρ. Αρτεμις Τσίτσικα, αναφέρει ότι «η υπερβολή χρήση έχει αρνητικές συνέπειες στα συναισθήματα, τις σχέσεις με τους γύρω, τις δραστηριότητες και την ψυχοκοινωνική ζωή του νέου γενικά».

Η έρευνα εξέτασε περίπου 900 νέους ηλικίας από 11 ως 18 ετών με τη χρήση ερωτηματολογίων και θεώρησε υπερβολικούς χρήστες όσους χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο για περισσότερες από είκοσι ώρες την εβδομάδα, ενώ όσοι βρίσκονταν online για περισσότερες από δύο ώρες καθημερινά, θεωρήθηκαν ότι βρίσκονται στο όριο της εξάρτησης. Γενικά, όσοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο μέσα από το σχολικό περιβάλλον, κάνουν χρήση που περιορίζεται σε μια ως τρεις ώρες την εβδομάδα, ενώ όσοι επισκέπτονται συχνά κάποιο internet café μπορεί να ξεπεράσουν τις δέκα ώρες εβδομαδιαίως, ενώ δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που η χρήση ειδικά των δικτυακών παιχνιδιών ξεπερνά τις είκοσι ώρες την εβδομάδα.

Ένα ιδιαίτερα καταστροφικό χόμπι είναι το δικτυακό στοίχημα: σε έρευνα σε 500 νέους, το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν ότι 15% είχαν ήδη δοκιμάσει την τύχη τους σε κάποιο δικτυακό τόπο, και το 5% με άσχημα αποτελέσματα. Αντίστοιχη είναι η συχνότητα και στη χρήση δικτυακών τόπων πορνογραφικού περιεχομένου: από τους 529 νέους που ερωτήθηκαν, ένας τους πέντε χρησιμοποιεί τέτοιους δικτυακούς τόπους και ένας στους δέκα το κάνει συχνά, με τη συχνότερη δικαιολογία να είναι «εκπαιδευτικοί λόγοι».