Αποτελέσματα Εθνικού Διαγωνισμού Νέων Επιστημόνων 2012Πηγή

Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων


Το Υπουργείο Παδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων επέλεξε τις τρεις νικήτριες συμμετοχές στον Ελληνικό διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες, αλλά και αυτή που θα συμμετάσχει στον 24ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες, στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Σκοπός του διαγωνισμού είναι να εντοπίσει ταλαντούχους νέους και να τους δώσει κίνητρα και ευκαιρείες να αξιοποιήσουν τις ικανόητηες τους. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη διοργάνωση με ευρύτατη συμμετοχή από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τις Η.Π.Α., την Κίνα, τη Ρωσία, τον Καναδά, κτλ. Στον 23ο Διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι το Σεπτέμβριο του 2011 συμμετείχαν Νέοι Επιστήμονες από 38 χώρες, οι οποίοι παρουσίασαν συνολικά 87 εκθέματα. Την Ελάδα εκπροσώπησαν οι μαθήτριες Ιωάννα Σαβελίδη και Μαρία Σαβελίδη από το ΕΠΑΛ Αγριάς Βόλου και το 2ο ΓΕΛ Βόλου αντίστοιχα, οι οποίες διαγωνίστηκαν με το project "Μέθοδος, Μέσο και Συσκευή Εικονικής Παράστασης", και οι μαθητές Κωνσταντίνος Θεοφάνης, Χριστόδουλος Ιωσηφίδης και Νικόλαος Παμπουκίδης από το 1ο ΓΕΛ Ευόσμου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι διαγωνίστηκαν με το project "Προσομοίωση συνθηκών ανάπτυξης του μήκυτα της τρούφας μέσα σε ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο και αυτοματοποιημένο κλειστό περιβάλλοντα χώρο".

Στο φετινό Ελλληνικό διαγωνισμό διακρίθηκαν οι παρακάτω συμμετοχές:

  • 1ο Βραβείο στον τομέα της Μηχανικής, για το σχέδιο «Μηχανή ενίσχυσης δύναμης και υποβοήθησης κινήσεων παλάμης» του μαθητή των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα - Γείτονα (Παλλήνη) Χαράλαμπου Ιωάννου.
  • 2ο Βραβείο στον τομέα της Φυσικής, για το σχέδιο «Πλήρως αυτοματοποιημένο και φορητό σύστημα διατήρησης θερμοκρασίας ποτών και ροφημάτων με βάση το φαινόμενο Peltier», των φοιτητών του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Άγγελου, Κωνσταντίνου Βασιλειάδη και Αλέξανδρου Πιπερίδη.
  • 2ο Βραβείο στον τομέα της Φυσικής, για το σχέδιο «Έρευνα και Ανάπτυξη ενός Ηλεκτρονικού Συστήματος για την ανίχνευση και ταυτοποίηση της ουσίας νόθευσης σε υγρά», των μαθητών του 1ου ΓΕΛ Ευόσμου Θεσσαλονίκης Αντώνιου Εμμανουηλίδη και Κωνσταντίνου Καραχρήστου.
  • 2ο Βραβείο στον τομέα της Μηχανικής, για το σχέδιο «Το έξυπνο πορτοφόλι σου», των μαθητριών του 1ου ΓΕΛ Καλαμάτας Τσικρικά Σοφίας και Φιλανδριανού Χρυσούλας και του μαθητή του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμάτας Κωνσταντίνου Παλαμίδα.

Καθώς σύμφωνα με τους όρους του Διαγωνισμού, μόνο τα σχέδια που έχουν αποσπάσει πρώτο βραβείο του σχετικού επιστημονικού πεδίου στο πλαίσιο του αντίστοιχου Εθνικού Διαγωνισμού μπορούν να προκριθούν, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στον 24ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων της Μπρατισλάβα η «Μηχανή ενίσχυσης δύναμης και υποβοήθησης κινήσεων παλάμης», του μαθητή των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα – Γείτονα, Χαράλαμπου Ιωάννου.