Γαλλικό ρομπότ θα μας βοηθά στις δουλειές του σπιτιού



Πηγή

IEEE Spectrum


Η Γαλλία ετοιμάζεται να μπει στην ομάδα των χωρών που έχουν αναπτύξει ανθρωπόμορφα ρομπότ μεγέθους ενός ενήλικα. Η Aldebaran Robotics, γνωστή για το ύψους 50cm ρομπότ Nao, συνεργάζεται με μεγάλα ερευνητικά ιδρύματα της Γαλλίας έτσι ώστε να τελειοποιήσουν μέχρι το Μάρτιο το πρωτότυπο για ένα ρομπότ ύψους 1.4m με το κωδικό όνομα Romeo.
Σχεδιασμένο να βοηθά άτομα με αναπηρία ή μεγάλης ηλικίας στις καθημερινές τους ασχολίες, ο Romeo θα μπορεί να περπατά μέσα στο σπίτι του ιδιοκτήτη του, να φέρνει το φαγητό από την κουζίνα, να βγάζει έξω τα σκουπίδια και να συμπεριφέρεται σαν πιστός φίλος, ψυχαγωγώντας τον ιδιοκτήτη του και ενδιαφερόμενος για την υγεία του.
Με εκτιμώμενο κόστος γύρω στις 250.000 ευρώ, ο Romeo θα είναι αρχικά διαθέσιμος στους εταίρους του έργου και άλλους ερευνητές. Μια εξελιγμένη έκδοση θα διατεθεί στη συνέχεια σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας, καθώς και σε ιδιώτες μέχρι το 2015. Η Aldebaran ισχυρίζεται ότι ο βάρους 40 κιλών Romeo θα ενσωματώνει μια σειρά από καινοτομίες, όπως εύκαμπτη σπονδυλική στήλη τεσσάρων σπονδύλων, αρθρωτά πόδια, εξωτερική «επιδερμίδα» που θα είναι σχετικά μαλακή, αλλά και ένα νέο είδος αισθητήρα που θα του επιτρέπει να ελέγχει τα πόδια του με μεγαλύτερη ασφάλεια, υπολογίζοντας τις δυνάμεις που εφαρμόζονται σε καθένα από τα άκρα του. Σύμφωνα, με το Bruno Maisonnier, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Aldebaran, οι χρήστες θα πρέπει να μπορούν να αλληλεπιδρούν με το Romeo χρησιμοποιώντας φυσική γλώσσα και κάνοντας χειρονομίες.
Το συνολικό έργο ξεκίνησε στις αρχές του 2009 από 13 εταίρους και έχει προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ, τα μισά από τα οποία προέρχονται από κρατικές ενισχύσεις (τοπικές κυβερνήσεις, Γενική Διεύθυνση Ανταγωνιστικότητας, Βιομηχανίας και Υπηρεσιών, αλλά και το Δήμο του Παρισιού).