Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού επιστρέφει τον Οκτώβριο – Βελτιώστε τις ψηφιακές σας δεξιότητες με το #codeEUΠηγή

codeweek.eu


Λιγότεροι από πέντε μήνες απομένουν για την 4η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού! Από τις 15 έως τις 23 Οκτωβρίου, εκατομμύρια παιδιά, νέοι, έφηβοι, ενήλικες, γονείς, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες και φορείς χάραξης πολιτικής θα συμμετάσχουν για άλλη μια φορά σε εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε σχολικές αίθουσες και βιβλιοθήκες παντού στην Ευρώπη αλλά και εκτός αυτής, για να μάθουν να χρησιμοποιούν τον προγραμματισμό για δημιουργικές δραστηριότητες. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι μια πρωτοβουλία που υλοποιείται μέσω εθελοντών οι οποίοι προωθούν τις ψηφιακές δεξιότητες στις χώρες τους ως πρέσβεις της Εβδομάδας Προγραμματισμού. Πέρυσι πάνω από 500.000 άτομα συμμετείχαν σε περίπου 8.000 εκδηλώσεις για τον προγραμματισμό σε 46 χώρες εντός και εκτός της Ευρώπης. Φέτος, η Εβδομάδα Προγραμματισμού συνεργάζεται με τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες 2020, ένα δίκτυο 65.000 τοπικών βιβλιοθηκών στην ΕΕ. Στόχος είναι να οργανωθούν εργαστήρια ή «στέκια» προγραμματισμού στις τοπικές βιβλιοθήκες σε όλη την Ευρώπη.

Όπως και το 2015, τα σχολεία καλούνται να διοργανώσουν εκδηλώσεις για τον προγραμματισμό στο πλαίσιο του διαγωνισμού CodeWeek4All, όπου θα συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι σπουδαστές και μαθητές. Τα σχολεία στα οποία η συμμετοχή φθάνει τουλάχιστον το 50% των μαθητών θα λάβουν πιστοποιητικό αριστείας στον προγραμματισμό. Πέρυσι, 600 σχολεία συμμετείχαν στον διαγωνισμό και σε περισσότερα από 200 χορηγήθηκε το πιστοποιητικό.

Ο επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε: «Πρέπει να επιταχύνουμε την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένου και του προγραμματισμού. Εάν θέλετε να έχετε επιτυχίες στη δουλειά σας, στην επιχείρησή σας και στον παραγωγικό τομέα πρέπει να διαθέτετε ορισμένες ψηφιακές δεξιότητες. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού παρέχει μια ευκαιρία για να αποκτήσετε ψηφιακές δεξιότητες που είναι απαραίτητες στην αγορά εργασίας. Ο αντιπρόεδρος και επίτροπος Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς Άντρους Άνσιπ δήλωσε: «Οι ψηφιακές δεξιότητες είναι σημαντικές για όλους μας τον 21ο αιώνα. Ο προγραμματισμός είναι ένας διασκεδαστικός και ευχάριστος τρόπος να εξοικειωθείτε με την ΤΠ σε ένα συνεργατικό περιβάλλον. Φέτος, πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι πάντες σε όλη την Ευρώπη να μπορέσουν να συμμετάσχουν στην Εβδομάδα Προγραμματισμού. Γι’ αυτόν τον λόγο, ενθαρρύνουμε συμπράξεις με τοπικές και περιφερειακές αρχές, δημόσιες βιβλιοθήκες και ενώσεις νέων». Ο Alessandro Bogliolo, πρέσβης συντονιστής της Εβδομάδας Προγραμματισμού, δήλωσε: «Ο προγραμματισμός μετατρέπει τη διαίσθηση σε λύσεις, τις ιδέες σε καινοτομία. Η υπολογιστική σκέψη απελευθερώνει το δυναμικό της δημιουργικότητας. Το θέμα δεν είναι η τεχνολογία, αλλά η προσωπική ενδυνάμωση. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού 2016 σας δίνει την ευκαιρία να μάθετε πώς γίνεται ο προγραμματισμός και να μοιραστείτε την εμπειρία με την οικογένειά σας, τους μαθητές και τους φίλους σας, καθώς και με εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.»

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού - Πάρτε μέρος και προγραμματίστε το όπως σας αρέσει!

Ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει με τον προγραμματισμό. Αν είστε εκπρόσωποι σχολείων, παιδιά, προγραμματιστές, νεαροί ενήλικες, γονείς, δάσκαλοι, επιχειρήσεις, ρίξτε μια ματιά στις εργαλειοθήκες μας και αρχίστε να σχεδιάζετε την εκδήλωσή σας. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε την εκδήλωσή σας στον χάρτη της Εβδομάδας Προγραμματισμού http://codeweek.eu

  • Παιδιά/έφηβοι/ενήλικες μπορούν να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις για τον προγραμματισμό και να διοργανώσουν τις δικές τους εκδηλώσεις για να μοιραστούν τις γνώσεις τους.
  • Προγραμματιστές μπορούν να διοργανώσουν εργαστήρια σε σχολεία, ανοιχτά εργαστήρια (hack spaces) ή κοινοτικά κέντρα
  • Εκπαιδευτικοί μπορούν να διοργανώσουν μαθήματα προγραμματισμού, να ανταλλάξουν τα προγράμματα των μαθημάτων τους και να διοργανώσουν εργαστήρια για τους συναδέλφους τους, καθώς και να καλέσουν εκπαιδευτές και γονείς οι οποίοι γνωρίζουν προγραμματισμό να ανταλλάξουν εμπειρίες και να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό CodeWeek4All
  • Γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να συμμετάσχουν σε ένα εργαστήριο προγραμματισμού
  • Επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις μπορούν να φιλοξενήσουν εργαστήρια προγραμματισμού, να διαθέσουν εκπαιδευτές από το προσωπικό τους, να διοργανώσουν διασκεδαστικούς διαγωνισμούς προγραμματισμού για μαθητές ή να προσφέρουν χορηγίες για εκδηλώσεις προγραμματισμού
  • Κάθε άτομο που συμμετέχει σε δραστηριότητα προγραμματισμού μπορεί να μιλήσει για την εμπειρία του και να εμπνεύσει κι άλλους!

Γιατί πρέπει να μάθουμε προγραμματισμό;

Σήμερα ζούμε σε έναν κόσμο που επηρεάζεται από την ταχεία πρόοδο της τεχνολογίας. Ο τρόπος με τον οποίο εργαζόμαστε, επικοινωνούμε, πραγματοποιούμε αγορές και σκεφτόμαστε έχει μεταβληθεί δραματικά. Για να παρακολουθούμε αυτές τις γρήγορες αλλαγές και να συμβαδίζουμε με τον κόσμο γύρω μας, πρέπει όχι μόνο να καταλαβαίνουμε καλύτερα πώς λειτουργεί η τεχνολογία, αλλά και να αναπτύσσουμε δεξιότητες και ικανότητες που θα διευκολύνουν την προσαρμογή μας στον τρόπο ζωής σε αυτήν τη νέα εποχή.

Μαθαίνοντας προγραμματισμό μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα πράγματα, να διερευνήσουμε νέες ιδέες και να γίνουμε πιο δημιουργικοί, είτε από επαγγελματικό ενδιαφέρον είτε απλώς και μόνο για να διασκεδάσουμε. Μπορούμε επίσης να απελευθερώσουμε τη δημιουργικότητά μας και να συνεργασθούμε με υπέροχους ανθρώπους κοντά μας και σε όλο τον κόσμο.  Το να έχουν όλοι πρόσβαση στον προγραμματισμό είναι σημαντικό. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού προωθεί τη συμμετοχή κοριτσιών και γυναικών, αγοριών και ανδρών στον ίδιο βαθμό. Το 2015 περίπου το 50% των συμμετεχόντων στις εκδηλώσεις προγραμματισμού ήταν κορίτσια!

Ο προγραμματισμός είναι το δικό σας άλμα προόδου προς τις ψηφιακές δεξιότητες για την εργασία και τη ζωή

Για τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας μας απαιτείται να διαθέτουμε τουλάχιστον στοιχειώδεις ψηφιακές δεξιότητες. Ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής σας ή το είδος της εργασίας σας, οι ψηφιακές δεξιότητες και ο προγραμματισμός αποτελούν ή θα αποτελέσουν μέρος της καθημερινότητάς σας. Επιπλέον, οι επαγγελματίες του τομέα των ΤΠΕ αποτελούν κομβικό πυλώνα του σύγχρονου εργατικού δυναμικού σε όλους τους τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η ζήτηση αυξάνεται ετησίως κατά 3% και ο αριθμός των πτυχιούχων πληροφορικής δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Ως εκ τούτου, πολλές θέσεις εργασίας για ΤΠΕ μένουν κενές, παρά το υψηλό επίπεδο ανεργίας στην Ευρώπη. Εάν δεν αντιμετωπίσουμε σωστά το ζήτημα αυτό σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, μπορεί να έχουμε έλλειψη μέχρι και περίπου 800.000 επαγγελματιών στον τομέα των ΤΠΕ έως το 2020.

Ιστορικό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού ξεκίνησε το 2013 από τους νεαρούς συμβούλους για το ψηφιακό θεματολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παίρνει συνεχώς μεγαλύτερες διαστάσεις. Η Επιτροπή στηρίζει την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού, η οποία εντάσσεται στη στρατηγική της για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά. Η Επιτροπή θα ασχοληθεί επίσης με τις ψηφιακές δεξιότητες στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη δεξιοτήτων τον Ιούνιο του 2016.

Η πρωτοβουλία προσέλκυσε τη στήριξη κινημάτων προγραμματισμού και εκπαίδευσης, όπως τα CoderDojo και RailsGirls. Στο πλαίσιο του μεγάλου συνασπισμού για τις ψηφιακές θέσεις εργασίας, η Microsoft, η SAP, η Liberty Global και το Facebook ανέλαβαν από κοινού με το δίκτυο EU Schoolnet την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία προγραμματισμού, ενώ πολλοί ακόμα εταίροι του μεγάλου συνασπισμού διοργανώνουν εκδηλώσεις κατά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού.

Με βάση το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού, διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά φέτος η Αφρικανική Εβδομάδα Προγραμματισμού, έπειτα από μια επιτυχημένη έναρξη το 2015 όπου σχεδόν 80.000 παιδιά και νέοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για τον προγραμματισμό σε ολόκληρη την ήπειρο.  Η Αφρικανική Εβδομάδα Προγραμματισμού, η οποία διοργανώνεται από σύμπραξη πολλών ενδιαφερόμενων μερών, θα πραγματοποιηθεί σε 10 αφρικανικές χώρες, και αναμένεται να περιλαμβάνει περισσότερες από χίλιες εκδηλώσεις προγραμματισμού για παιδιά και ενήλικες σε ολόκληρη την ήπειρο.