Η Geneviève Fioraso διορίζεται Υπουργός Ανώτ. Εκπαίδευσης και Έρευνας από τον Φρ. ΟλάντΠηγή

Nature news


Η Geneviève Fioraso, αντιδήμαρχος της πόλης Γκρενόμπλ και βουλευτής του Σοσιαλιστικού κόμματος της Γαλλίας, ορίστηκε Υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας στην κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ και του πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Αιρώ. Η Fioraso έχει εργαστεί σε ζητήματα έρευνας και καινοτομίας, τόσο στο Γαλλικό κοινοβούλιο, όσο και στο δήμο της Γκρενόμπλ, ενώ είναι μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την αξιολόγηση επιστημονικών και τεχνολογικών επιλογών. Πρόσφατα, ήταν εισηγήτρια της αναφοράς της επιτροπής για το Φεβρουάριο σχετικά με τις επιστημονικές προκλήσεις στον τομέα της συνθετικής βιολογίας, ενώ συμμετείχε και στην ομάδα συμβούλων του Ολάντ πριν τις πρόσφατες εκλογές.

Η 57χρονη Fioraso ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της σαν καθηγήτρια Αγγλικών και οικονομικών, ενώ το 1989 ανέλαβε διοικητική θέση στην εταιρία Corys, εργαζόμενη στον τομέα της ασφάλειας στα πυρηνικά και θερμοηλεκτρικά εργοστάσια. Από το 1995 άρχισε να συνεργάζεται με το δήμαρχο της Γκρενόμπλ, Μισέλ Ντεστό, ενώ στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας μεταπήδησε στη France Telecom, όπου εργάστηκε στην προώθηση ιατρικών εφαρμογών και εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα με τη θέση της στο κοινοβούλιο από το 2007, έχει εκτελεστική θέση στην εταιρία Sem Minatec Entreprises, τη θερμοκοιτίδα καινοτόμων εταιριών νανοτεχνολογίας και ηλεκτρονικών της Γκρενόμπλ, η οποία αριθμεί 2400 ερευνητές, 1200 φοιτητές και 600 άτομα βιομηχανικό προσωπικό.

Η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας αριθμεί συνολικά 17 γυναίκες σε σύνολο 34 υπουργών, σε μια επίδειξη της ισότητας που υποσχέθηκε προεκλογικά ο Ολάντ. Οι βουλευτικές εκλογές της 10ης και 17ης Ιουνίου ενδέχεται πάντως να προκαλέσουν τον ανασχηματισμό αυτής της κυβέρνησης.