Η Google μας βοηθάει να βρούμε ...θέση στάθμευσης για το αυτοκίνητό μαςΠηγή

readwriteweb


Τα σύγχρονα smartphones που είναι εξοπλισμένα με GPS και χάρτες μπορούν να προσφέρουν πληθώρα πληροφοριών και υπηρεσιών βασισμένων στο σημείο στο οποίο βρίσκεται ο χρήστης. Με τη βοήθεια μιας καινούριας εφαρμογής από τα Google Labs, ένα κινητό συμβατό με Android θα μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε και μια θέση παρκαρίσματος, με τη βοήθεια πάντως και των υπολοίπων οδηγών. Η λειτουργία της εφαρμογής OpenSpot είναι ιδιαίτερα απλή: αν ένας οδηγός ψάχνει για διαθέσιμη θέση στάθμευσης, απλά επιλέγει την περιοχή που τον ενδιαφέρει και βλέπει ένα χάρτη της με σημειωμένες τις κενές θέσεις. Αυτή τη στιγμή η εφαρμογή έχει λίγους σχετικά χρήστες, οπότε οι θέσεις που εμφανίζονται στις πόλεις των Η.Π.Α. είναι ακόμα σχετικές περιορισμένες, αλλά όσο αυξάνονται οι χρήστες της, αντίστοιχα θα αυξάνεται και η χρηστικότητά της.

Αντίστοιχα, αν ένας οδηγός απελευθερώνει μια θέση, μπορεί να ενημερώνει το χάρτη με τη βοήθεια της εφαρμογής, και να πληροφορήσει με αυτόν τον τρόπο τους υπόλοιπους χρήστες. Η εφαρμογή χρωματίζει με διαφορετικό χρώμα τις «φρέσκιες» θέσεις, που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι ακόμα διαθέσιμες και αφαιρεί όσες βρίσκονται στο σύστημα περισσότερο από 20 λεπτά.

Για να δώσει κίνητρο στους χρήστες να εισάγουν τις κενές θέσεις τους, η εφαρμογή χρησιμοποιεί μια ιδέα από τον κόσμο των παιχνιδιών και της κοινωνικής δικτύωσης, προσφέροντας “Karma points” σε όποιον εισάγει μια καινούρια κενή θέση. Αν και ακόμα αυτοί οι πόντοι είναι άυλοι, φαίνεται ότι στο πλαίσιο των εφαρμογών που χρησιμοποιούν την πληροφορία θέσης, το karma, τα badges-έπαθλα και οι λοιποί τίτλοι «ευγενείας» αυξάνουν κατά πολύ τη διάθεση των χρηστών να συνεισφέρουν στο σύστημα.

Το επόμενο βήμα για τέτοιες εφαρμογές είναι η χρήση τεχνολογιών σαν το geofencing με τις οποίες θα αυτοματοποιείται η διαδικασία ενημέρωσης κατά την άφιξη ή την αναχώρηση ενός οχήματος – εξίσου εύκολη θα ήταν και η τοποθέτηση ειδικών παρκόμετρων με σύνδεση στο internet που θα αναλαμβάνουν αυτά την ενημέρωση του συστήματος. Τόσο στο Android, όσο και στο AppStore, διατίθενται μια σειρά από σχετικές εφαρμογές, όπως το PrimoSpot, που δουλεύει και στα δύο κυρίαρχα λειτουργικά συστήματα των smartphones ή το iSpotSwap για το iPhone. Το πλεονέκτημα πάντως της εφαρμογής της Google είναι η άμεση πρόσβαση σε σημαντικούς αριθμούς χρηστών, αλλά και η παράλληλη χρήση πληροφοριών για την περιοχή ενδιαφέροντος του οδηγού (π.χ. κοντινά καταστήματα ή βενζινάδικα).