Μετάλλια από ανακυκλωμένα υλικά για τους Ολυμπιονίκες στο ΒανκούβερΠηγή

Scientific American


Χρυσό μετάλλιο στην ...ανακύκλωση παίρνουν οι διοργανωτές των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων του Βανκούβερ, καθώς τα μετάλλια των νικητών είναι φτιαγμένα από ένα μικρό μόλις μέρος των 140.000 τόνων ηλεκτρονικών σκουπιδιών που θα κατέληγαν σε χωματερές.

Τα περισσότερα από 1.000 μετάλλια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων του Καναδά αντιστοιχούν σε 2 κιλά χρυσού, σχεδόν δύο τόνους από ασήμι και λίγο λιγότερο από έναν τόνο χαλκού (τα χρυσά μετάλλια αποτελούνται κατά 92.5% από ασήμι και είναι επιχρυσωμένα με μόλις 6 γραμμάρια χρυσού). Ένα μικρό κομμάτι των χρυσών μεταλλίων είναι φτιαγμένο με μέταλλα που συνελέγησαν από τους καθοδικούς σωλήνες οθονών και τηλεοράσεων τεχνολογίας CRT, τμήματα υπολογιστών και ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και άλλα συναφή, ηλεκτρονικά σκουπίδια. Αν και το ποσοστό είναι ακόμα μικρότερο για τα ασημένια και χάλκινα μετάλλια, είναι η πρώτη φορά που ανακυκλωμένα υλικά αντικαθιστούν εμπορικά μέταλλα για την κατασκευή των μεταλλίων, καθένα από τα οποία ζυγίζει τουλάχιστον 500 γραμμάρια.

Η επεξεργασία και διάθεση των ανακυκλωμένων υλών έγινε από την εταιρία Teck Resources, που έχει την έδρα της στο Βανκούβερ. Σε ανακοίνωσή της προς τον τύπο, η εταιρία αναφέρει ότι χρησιμοποίησε διάφορες μεθόδους για τη συλλογή των υλικών από πεταμένους υπολογιστές, οθόνες, εκτυπωτές και γυαλιά από τα οποία συνέλεξε χάλυβα, αλουμίνιο, χαλκό και χρησιμοποιήσιμο γυαλί. Τα σκουπίδια που απέμειναν οδηγήθηκαν σε κλίβαμο θερμοκρασίας 1.200 βαθμών Κελσίου, έτσι ώστε να ληφθούν και τα υπόλοιπα μέταλλα που δεν ήταν δυνατό να εξαχθούν με τη διαδικασία του τεμαχισμού.