Με ποιες χώρες επικοινωνούμε περισσότερο στο Facebook;Πηγή

facebookstories.com


 Χωρίς αμφιβολία, η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να χτίσουμε γέφυρες πάνω από τα γεωγραφικά σύνορα. Πλέον, καθένας μας μπορεί να μείνει σε επαφή με τους φίλους και τους συγγενείς του ανεξάρτητα από το πού αυτοί μένουν. Η ερευνήτρια Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Stanford Mia Newman μελέτησε τους δεσμούς ανάμεσα σε χρήστες του Facebook και εντόπισε κάποια αναμενόμενα, αλλά και κάποια αναπάντεχα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, πώς δικαιολογούνται οι συχνές "φιλίες" (με την έννοια του Facebook) ανάμεσα στους κατοίκους του Κονγκό και αυτούς του Ισημερινού; Ή ανάμεσα στους Κεντροαφρικανούς και τους κατοίκους του Καζακστάν;

Σε αρκετές περιπτώσεις, κάποιες αρχικά ανεξήγητες συνδέσεις φαίνονται λογικές μετά από λίγη σκέψη. Στη δεκαετία του 70, για παράδειγμα, παρατηρήθηκε μεγάλο κύμα μετανάστευσης ανάμεσα στην Ιαπωνία και τη Βραζιλία, ενώ οι Πολωνοί αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών στην Ισλανδία. Αντίστοιχα, είναι περισσότεροι οι άνθρωποι που περνούν κάθε μέρα τα σύνορα του Λιχτενστάιν για να εργαστούν εκεί, παρά οι ντόπιοι. Γενικά, η μετανάστευση φαίνεται ότι δικαιολογεί τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα σε χώρες που είναι "γειτονικές" μόνο στο Facebook, μαζί με τις εμπορικές ή επενδυτικές σχέσεις. Ζωντανές είναι ακόμα οι σχέσεις που ξεκίνησαν σε εποχές εποικισμού, οι οποίες επεκτείνονται και σε γλωσσικούς, πολιτισμικούς και οικονομικούς δεσμούς ακόμα και σήμερα.

Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι Έλληνες είναι περισσότερο συνδεδεμένοι με τους Κύπριους, τους Αλβανούς και τους Βούλγαρους, ενώ ο μεγάλος αριθμός εργαζόμενων και φοιτητών μεταναστών στη Γερμανία και τη Βρετανία ανεβάζει και αυτές τις χώρες ψηλά στη σχετική κατάταξη. Αντίστοιχα, για τους Κύπριους, μετά την Ελλάδα, τη Βρετανία και την Τουρκία, οι επόμενες χώρες σε δεσμούς φιλίας στο Facebook είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία.