Οι δρόμοι που λάμπουν στο σκοτάδι είναι πλέον πραγματικότητα



Πηγή

Wired, Studio Roosegaarde


Ένας έξυπνος αυτοκινητόδρομος που υπόσχεται να εξοικονομήσει ενέργεια και παράλληλα να βελτιώσει την ασφάλεια, παρουσιάστηκε σε μια λωρίδα 500 μέτρων στην Ολλανδία στις αρχές του περασμένου μήνα. Διαδραστική και αυτοσυντηρούμενη, ονομάστηκε "Οδός 66 του μέλλοντος". Το έργο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τον Daan Roosegaarde και την ολλανδική τεχνική εταιρεία Heijmans Infrastructure. Πλέον, αυτή η τεχνολογία λάμψης-στο-σκοτάδι υπάρχει πραγματικά στον αυτοκινητόδρομο N329 στο Oss, περίπου 100 km νοτιοανατολικά του Άμστερνταμ.

Η διαγράμμιση του δρόμου έχει γίνει με μπογιά που περιέχει φωσφορίζουσα σκόνη, η οποία φορτίζει κατά τη διάρκεια της ημέρας και στη συνέχεια εκπέμπει μια πράσινη λάμψη κατά τη διάρκεια της νύχτας. O Roosegaarde δήλωσε στο Wired UK ότι η εταιρεία Heijmans είχε καταφέρει να φτάσει την φωταύγεια της σε ακραία τιμή: "Είναι σχεδόν ραδιενεργή", συμπλήρωσε.

Εάν η λάμψη όντως διαρκεί το υποτιθέμενο σύνολο των οκτώ ωρών, αυτό μπορεί να σηματοδοτήσει την απαλλαγή από την ενεργοβόρα συντήρηση του βαρέος οδικού φωτισμού. "Η κυβέρνηση κλείνει τα φώτα στο δρόμο τη νύχτα για να εξοικονομήσει χρήματα", ανέφερε ο Roosegaarde στο BBC. “Μου προκαλούσε ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι κατά κάποιο τρόπο ξοδεύουμε δισεκατομμύρια για το σχεδιασμό και την έρευνα και ανάπτυξη των αυτοκινήτων, αλλά την ίδια στιγμή οι δρόμοι - οι οποίοι καθορίζουν πραγματικά την εμφάνιση του τοπίου μας - μένουν εντελώς ανέπαφοι σε αυτή τη διαδικασία".

Το ερώτημα που γεννιέται όμως είναι αν το πιλοτικό έργο θα οδηγήσει σε εφαρμογή κατά μήκος κάθε δρόμου χωρίς φωτισμό. "Θα ήταν μια μεγάλη επένδυση, επομένως εάν η βελτίωση της ασφάλειας είναι ο στόχος, τότε χρειαζόμαστε ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για το πώς αυτό μπορεί να συγκριθεί με αυτό που ήδη έχουμε και να υποστηρίξει τις όποιες απαιτήσεις ασφαλείας", δήλωσε ο Pete Thomas από το Κέντρο Ερευνών Ασφάλειας Μεταφορών του Πανεπιστημίου του Loughborough. Η Υπηρεσία Αυτοκινητοδρόμων του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ότι θα παρακολουθεί το δοκιμαστικό έργο με ενδιαφέρον και μία από τις ανησυχίες τους είναι το πώς θα λειτουργούν οι σημάνσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν οι ώρες ηλιοφάνειας είναι λιγότερες. Επίσης, θα πρέπει να γίνει γνωστό πόσο αντέχει το χρώμα στη φυσιολογική φθορά.

Η πλήρης ιδέα του Studio Roosegaarde για τον έξυπνο αυτοκινητόδρομο, η οποία προτάθηκε για πρώτη φορά το 2012, περιλαμβάνει επίσης τεχνολογία ανίχνευσης θερμοκρασίας: συγκεκριμένα, εμφανίζονται νιφάδες χιονιού στο οδόστρωμα, όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή και ο δρόμος γίνεται ολισθηρός. Κάτι που δεν περιελήφθη στο πείραμα της Ολλανδίας.

Προφανώς εμείς εδώ πρέπει πρώτα να κλείσουμε τις λακκούβες στους δρόμους μας και μετά βάζουμε και διαγράμμιση ...disco! Σαν ιδέα πάντως είναι καταπληκτική και θα εξοικονομήσει πολύτιμη ενέργεια.