Ο John Lennon ξαναζωντανεύει για να προωθήσει το πρόγραμμα One Laptop per Child



Πηγή

openscience.gr


Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά τη δολοφονία του, ο John Lennon «αναστήθηκε», έστω και ψηφιακά, για τις ανάγκες ενός διαφημιστικού βίντεο για το μη κερδοσκοπικό οργανισμό One Laptop per Child (OLPC). Μέσα στο βίντεο, ο Lennon απεικονίζεται σχηματικά χάρη σε πολύχρωμα εικονίδια – σύμβολα του προγράμματος OLPC, ενώ ακούγεται και η ψηφιακή έκδοση της φωνής του.

Βασισμένο στο πασίγνωστο τραγούδι “Imagine”, η συνθετική μορφή του Lennon μάς καλεί να «φανταστούμε κάθε παιδί, ανεξάρτητα από το πού μένει, να διαθέτει πρόσβαση σε ένα σύμπαν πληροφορίας. Έτσι, θα έχει την ευκαιρία να μάθει, να ονειρευτεί, να καταφέρει ό,τι επιθυμεί. Προσπάθησα να κάνω το ίδιο μέσα από τη μουσική μου, με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο. Μπορείς να δώσεις ένα laptop σε κάθε παιδί και να κάνεις κάτι παραπάνω από το να φαντάζεσαι, μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο».

Η χήρα του Lennon, Yoko Ono, έδωσε την άδεια να χρησιμοποιηθεί η εικόνα του για το σκοπό της διαφήμισης, ενώ το βίντεο δημιουργήθηκε δωρεάν από τη διαφημιστική εταιρία Taxi. Η επιλογή του προσώπου του Lennon ταιριάζει με το όραμα του OLPC που είναι να «αλλάξει τον κόσμο» (Change the world), όπως ανέφερε και ο Nicholas Negroponte, ιδρυτής και πρόεδρος του ιδρύματος OLPC. Ο Negroponte συνέχισε: «είμαστε βαθύτατα υπόχρεοι στη Yoko Ono που μάς επέτρεψε να δημιουργήσουμε τη διαφήμιση και ελπίζουμε ότι το μήνυμα θα κάνει τους ανθρώπους να οραματιστούν τη δύναμη της εκπαίδευσης να αλλάξουν τον κόσμο».

Η πρωτοβουλία OLPC ξεκίνησε από το Negroponte και τα Media Labs του MIT το 2005 και στοχεύει στη δημιουργία μικρών, φτηνών και ανθεκτικών φορητών υπολογιστών για τα παιδιά σε αναπτυσσόμενα κράτη. Εκτός από τις δωρεές από εταιρίες και φυσικά πρόσωπα, το OLPC έδωσε την ευκαιρία σε όσους θέλησαν να προμηθευτούν έναν τέτοιο υπολογιστή μέσα στην εορταστική περίοδο, να χαρίσουν ταυτόχρονα και άλλο ένα, με το πρόγραμμα “Give One, Get One”. Αν και μέχρι τώρα η πολιτική προώθησης του OLPC ήταν μάλλον χαμηλών τόνων, το βίντεο με το Lennon, αλλά και άλλο ένα που κυκλοφόρησε νωρίτερα, έχουν κινήσει το ενδιαφέρον των θεατών. Το βίντεο αυτό έδειχνε εικόνες παιδιών που κρατούν και περιεργάζονται όπλα και κατέληγε με το σαφές μήνυμα «τα παιδιά μαθαίνουν γρήγορα – ας τους δώσουμε τα κατάλληλα εργαλεία».