Πάνω από μισό εκατομμύριο Ευρωπαίοι (κι όχι μόνο) έλαβαν μέρος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού - EU Code WeekΠηγή

Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Με 7.594 εκδηλώσεις σε 48 χώρες στην Ευρώπη, τις Η.Π.Α και την Αυστραλία, η τρίτη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού ήταν η πιο πετυχημένη στην ιστορία – μέχρι την επόμενη (15 – 23 Οκτωβρίου 2016). Εκτός από τις χώρες της ΕΕ, συμμετείχαν χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Νότια Κορέα, το Μαρόκο, και οι Η.Π.Α.

Στην κορυφή της κατάταξης βρέθηκαν Ιταλία (2.369 εκδηλώσεις) και Πολωνία (2.064), με Ισπανία (509), Ελλάδα (305) και Ιρλανδία (236) να ακολουθούν. Συνολικά, 569.700 άτομα συμμετείχαν σε αυτές τις εκδηλώσεις, με άλλους 88.763 μαθητές να συμμετέχουν στην Αφρικανική Εβδομάδα Προγραμματισμού, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την EU Code Week και την οποία έχει υιοθετήσει μια κοινοπραξία πολυεθνικών εταιριών, με πρώτη τη SAP. Σύμφωνα με τους εθελοντές που διοργάνωσαν τις εκδηλώσεις, 44% από αυτές αφορούσαν παιδιά του δημοτικού και 25% του γυμνασίου, με τον μέσο όρο των συμμετεχόντων να φτάνει τα 14 χρόνια και τις γυναίκες να αποτελούν το 48%. Η πλειοψηφία των εκδηλώσεων σχετιζόταν με βασικές προγραμματιστικές αρχές, όπως τον οπτικό προγραμματισμό ή τον προγραμματισμό με πλακίδια.

Από τα χιλιάδες σχολεία που συμμετείχαν στην EU Code Week, τα 603 πήραν μέρος και στον διαγωνισμό CodeWeek4All, με σκοπό να κινητοποιήσουν τους μαθητές τους να προγραμματίσουν μέσα στις τάξεις τους. Τουλάχιστον 200 από αυτά κατάφεραν να εμπλέξουν τουλάχιστον τους μισούς μαθητές τους σε κάποια δραστηριότητα προγραμματισμού και θα λάβουν το σχετικό «πιστοποιητικό αριστείας στον προγραμματιστικό εγγραμματισμό» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συνολικά, σε πάνω από 80% των σχολείων που δήλωσαν συμμετοχή, ο αριθμός των μαθητών που προγραμμάτισαν ήταν αξιοσημείωτος – τελικά, πάνω από 7.000 άτομα έλαβαν μέρος στο CodeWeek4All.

H EU Code Week έγινε περισσότερο γνωστή μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χάρη στην εκστρατεία Thunderclap: πάνω από 860.000 διάβασαν τα σχετικά μηνύματα, με 17.704 tweets με το hashtag #codeEU να στέλνονται κατά την περίοδο των εκδηλώσεων. Η EU Code Week για το 2016 θα διοργανωθεί στο διάστημα 15-23 Οκτωβρίου – περισσότερες πληροφορίες θα μπορείτε να βρείτε στο http://codeweek.eu/ και τα https://www.facebook.com/codeEUGreece/ και https://www.facebook.com/codeweek.cy/