Παιχνίδι για το XBOX αναγνωρίζει τις κινήσεις, την ομιλία και τα συναισθήματα του παίκτη χάρη στην τεχνολογία Project NatalΠηγή

BBC News, openscience.gr


Ο Peter Molyneux, ο άνθρωπος πίσω από τα Lionhead Studios, την εταιρία λογισμικού που μας έδωσε πρωτοποριακά παιχνίδια όπως το Black and White και το Fable, έδωσε στη δημοσιότητα μια έκδοση επίδειξης (demo) ενός παιχνιδιού που αναγνωρίζει τις κινήσεις, τη φωνή και τις εκφράσεις του παίκτη και τις χρησιμοποιεί για να οικοδομήσει ένα διάλογο με έναν εικονικό χαρακτήρα. Το παιχνίδι αναπτύσσεται για το Xbox 360, την παιχνιδομηχανή της Microsoft, και χρησιμοποιεί την τεχνολογία Project Natal, η οποία στηρίζεται σε ένα περιφερειακό του Xbox 360 με δυνατότητες έγχρωμης κάμερας, αισθητήρα απόστασης και βάθους, και πολυαισθητηριακό μικρόφωνο. Το λογισμικό πάνω στο οποίο βασίζεται αυτό το περιφερειακό μπορεί να αναγνωρίσει κινήσεις και εκφράσεις προσώπου, να εντοπίσει το σημείο από το οποίο προέρχεται ένας ήχος και να αναγνωρίσει φωνητικές εντολές ή ακόμα και συνεχή ομιλία.

Η τεχνολογία του Project Natal, καθώς και μια σειρά από δοκιμαστικά παιχνίδια, εμφανίστηκαν από τη Microsoft στις αρχές Ιουνίου στην έκθεση τεχνολογίας και παιχνιδιών E3 στο Los Angeles.

Σε παλιότερη συνέντευξή του ο Molyneux, μας είχε προϊδεάσει για τα επόμενα, επαναστατικά βήματα της τεχνολογίας των παιχνιδιών. Ήδη από το 2006 ανέφερε ότι "χρειαζόμαστε περισσότερα παιχνίδια που να δίνουν κεντρικό ρόλο στο χρήστη και λιγότερα παιχνίδια με τέρατα, εξωγήινους, και τεράστια όπλα. Χρειαζόμαστε παιχνίδια με βάθος, που θα μας βοηθήσουν να απευθυνθούμε σε περισσότερους ανθρώπους". Πάντως, φαίνεται ότι ενώ η τεχνολογία είναι αρκετά ώριμη, τα παιχνίδια που είναι διαθέσιμα προς το παρόν την εκμεταλλεύονται επιφανειακά - αρκεί να ρίξει μια ματιά κανείς στα demo που παρουσίασε η Microsoft, και τα οποία περιορίζονταν στη μίμηση του paintball και της οδήγησης αυτοκινήτου με κινήσεις χεριών και στην προσομοίωση μιας ...κουζίνας. Πέρα από τα παιχνίδια πάντως, οι κινήσεις της Microsoft αναμένεται να θέσουν το Xbox 360 σε θέση ισχύος μέσα στο επόμενο διάστημα, αφού οι δικτυωμένοι χρήστες του θα μπορούν να βλέπουν ταινίες με τεχνολογία streaming και ανάλυση 1080p, να βλέπουν διαδραστική δορυφορική τηλεόραση με τις υπηρεσίες του bSkyb, να ακούν τη μουσική που προτιμούν από το last.fm, αλλά και να έχουν άμεση και εύκολη πρόσβαση στο λογαριασμό τους στο Twitter ή το facebook.

Δείτε το demo του Project Natal από το video του BBC News