Τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα κλέβουν την παράσταση στην έκθεση αυτοκινήτων του Ντιτρόιτ



Πηγή

IEEE Spectrum


Η έκθεση αυτοκινήτων του Ντιτρόιτ (North American International Auto Show - NAIAS) είναι μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, που αναζητά την επόμενη μεγάλη αλλαγή στον τρόπο κίνησης των οχημάτων, για να αντιμετωπίσει την εξάρτηση από το πετρέλαιο και τις σχετικές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τα μοντέλα που παρουσιάστηκαν στην πόλη της πολιτείας του Μίσιγκαν, που είναι έδρα των παραδοσιακότερων δυνάμεων στο χώρο και πατρίδα του πρώτου αυτοκινήτου του Henry Ford, κερδίζοντας επάξια το προσωνύμιο “Motor City”, ήταν διαθέσιμα στο κοινό μετά τις 15 Ιανουαρίου (ο ειδικός τύπος πρωτοήρθε σε επαφή από τις 10 Ιανουαρίου) και για πρώτη φορά μετά το 2007 περιλαμβάνουν και μοντέλα της Porsche. Παράλληλα, η έκθεση περιελάμβανε και μια ενότητα με τίτλο "Smarter Living in Michigan", παρουσιάζοντας εναλλακτικές τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας, όχι απαραίτητα σχετικές με τα αυτοκίνητα. Το βραβείο για τα μοντέλα προερχόμενα από τη Β. Αμερική απονεμήθηκε στο υβριδικό Chevrolet Volt, ενώ το Ford Explorer ανακηρύχθηκε σαν φορτηγό της χρονιάς.

Porsche 911 GT3 R
Porsche 911 GT3 RΑν και το όνομα της Γερμανικής υπερδύναμης δεν είναι το πρώτο που έρχεται στο μυαλό, όταν ακούμε για υβριδικά αυτοκίνητα, το 911 GT3 R περιλαμβάνει δύο ηλεκτρικούς κινητήρες 75 KW, και αποθηκεύει την ενέργεια που παράγεται κατά τη διάρκεια ενός φρεναρίσματος, ξεπερνώντας τους 570 ίππους σαν μέγιστη ισχύ.

BYD e6 S
BYD e6 S Το μοντέλο της Κινεζικής BYD έβαλε το Nissan Leaf και το Chevrolet Volt σε δεύτερη μοίρα, σε ό,τι αφορά στο ενδιαφέρον των επισκεπτών, με τη μπαταρία που αποθηκεύει 60 kWh και τον κινητήρα που αποδίδει 214 ίππους, με αυτονομία που ξεπερνά τα 200 χιλιόμετρα.

Toyota Prius C
Toyota Prius C Το επιτυχημένο Prius της Toyota, η νέα έκδοση του οποίου σχεδιάζεται για διάθεση στα μέσα του 2012, αναμένεται να ρίξει την κατανάλωση ακόμα πιο χαμηλά από τα 4.6 λίτρα/100 χλμ. εντός πόλης, αλλά κυρίως θα έχει ανανεωμένη, και πιο σπορ εμφάνιση.

Ford Focus
Το ηλεκτρικό μοντέλο του Focus EV φορτίζει από μια οικιακή παροχή σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και έχει αυτονομία 160 χιλιομέτρων. Στο εσωτερικό του, περιλαμβάνει το MyFord Touch, το καινοτόμο σύστημα πληροφόρησης και ψυχαγωγίας της Ford, που επιτρέπει στον οδηγό να συγχρονίσει το smartphone του με το αυτοκίνητο και να χρησιμοποιήσει όλες τις εγκατεστημένες εφαρμογές, αλλάζοντας παράλληλα την τοποθέτηση των ενδείξεων στο ταμπλώ και την κονσόλα.

Hyundai Veloster
Hyundai Veloster Το Hyundai Veloster, με τιμή γύρω στα 17.000 δολλάρια, μοιάζει σε λειτουργικότητα σαν τα αυτοκίνητα του James Bond, αφού επιτρέπει στον οδηγό να αλλάξει την εμφάνιση του ταμπλώ μέσω ενός smartphone, αλλά και να οδηγήσει το αυτοκίνητο με τον ίδιο τρόπο.