Τα σκουπίδια μας έφθασαν στα μεγαλύτερα βάθη του ωκεανού πριν από εμάς



Πηγή

PLOS ONE


Τα αποτελέσματα από μια έρευνα του θαλάσσιου βυθού στα ανοικτά των ευρωπαϊκών ακτών αποκαλύπτουν τα βάθη στα οποία μπορούν να φτάσουν τα σκουπίδια μας. Μπουκάλια, πλαστικές σακούλες, εξοπλισμός ψαρέματος και άλλα άχρηστα πράγματα έχουν βρεθεί σε βάθος έως και 4,5 χιλιομέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και σε περιοχές έως και 2.000 χιλιόμετρα μακριά από την ξηρά.

"Τα ανθρώπινα σκουπίδια υπάρχουν σε όλα τα θαλάσσια οικοσυστήματα, από τις παραλίες έως τα πιο απομακρυσμένα και βαθύτερα μέρη των ωκεανών”, δήλωσε σε ένα δελτίο τύπου ο ερευνητής Kerry Howell από το πανεπιστήμιο του Plymouth, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και συμπλήρωσε: "Το μεγαλύτερο τμήμα της βαθιάς θάλασσας παραμένει ανεξερεύνητο από τους ανθρώπους. Αυτές είναι οι πρώτες μας επισκέψεις σε πολλά από αυτά τα σημεία, ωστόσο συγκλονιστήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι τα σκουπίδια μας έχουν φτάσει ήδη εκεί πριν από εμάς".

Τα απορρίμματα στη θάλασσα προκαλούν προβλήματα στα θηλαστικά και τα ψάρια, όταν τα τελευταία τα περνούν για φαγητό, μια διαδικασία γνωστή και ως "ψάρεμα φαντασμάτων". Ωστόσο επειδή η έρευνα στο βαθύ ωκεανό είναι πολύ δαπανηρή και απαιτεί μια πληθώρα τεχνικών δειγματοληψίας, οι επιστήμονες δεν ήταν σε θέση να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη άποψη για την έκταση και το περιεχόμενο των θαλασσίων απορριμμάτων. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότησε το έργο HERMIONE (Hotspot Ecosystem Research and Man's Impact on European Seas), μια κοινοπραξία 41 εταίρων από 13 χώρες, το οποίο διήρκεσε από το 2009 ως το 2012.

Χρησιμοποιώντας φωτογραφίες και βίντεο από τηλεχειριζόμενα οχήματα, μια ομάδα με επικεφαλής τον Christopher Pham από το Πανεπιστήμιο των Αζορών στην Πορτογαλία, ανέλυσε περίπου 600 τομές πυθμένα που συγκεντρώθηκαν σε διάστημα πάνω από 10 χρόνια, από 32 θέσεις σε όλο τον Ατλαντικό και τον Αρκτικό ωκεανό και τη Μεσόγειο θάλασσα. Χρησιμοποίησαν επίσης αλιευτικά δίχτυα για να συλλέξουν απορρίμματα από τον πυθμένα του ωκεανού.

Τα σκουπίδια ταξινομήθηκαν σε έξι κατηγορίες: πλαστικά, εγκαταλελειμμένος αλιευτικός εξοπλισμός, μέταλλα, γυαλιά, κλίνκερ (κατάλοιπο καύσης άνθρακα), καθώς και άλλα, τα οποία περιλαμβάνουν χαρτόνια, ύφασματα, ξύλα και άγνωστα αντικείμενα. Τα πλαστικά αντιπροσώπευαν το 41 % των απορριμμάτων και ο εγκαταλελειμμένος αλιευτικός εξοπλισμός το 34 %. 

Οι ερευνητές βρήκαν σκουπίδια σε κάθε θέση που ερεύνησαν: από τις θάλασσες κοντά σε ακτές έως τη μεσοατλαντική ράχη, 2.000 χιλιόμετρα μακριά από την ξηρά. Τα σκουπίδια βρέθηκαν επίσης σε όλα τα βάθη: από τα ρηχά νερά των 35 m στον Κόλπο των Λεόντων μέχρι νερά σε βάθος 4,5 χιλιομέτρων στο φαράγγι του Cascais στην Πορτογαλία. Τα υποθαλάσσια φαράγγια εμφάνιζαν την υψηλότερη πυκνότητα απορριμμάτων, ενώ η χαμηλότερη πυκνότητα βρέθηκε στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα και στις ωκεάνιες ράχες.

Μπορούμε πλέον να είμαστε υπερήφανοι ως είδος: τα σκουπίδια μας έχουν φτάσει τόσο στο διάστημα όσο και στα βάθη των ωκεανών...Κρίμα...