H δίχως ενέργεια συνδεσιμότητα Wi-Fi θα μπορούσε να κάνει πραγματικότητα το Ίντερνετ των ΠραγμάτωνΠηγή

ACM Digital Library


Φανταστείτε έναν κόσμο, στον οποίο το ρολόι σας ή κάποια άλλη συσκευή που φοράτε, επικοινωνεί απευθείας με τα online προφίλ σας, αποθηκεύοντας πληροφορίες σχετικά με τις καθημερινές δραστηριότητές σας εκεί όπου μπορείτε να έχετε καλύτερη πρόσβαση σε αυτές - και όλα αυτά χωρίς να απαιτούνται μπαταρίες. Ή φανταστείτε αισθητήρες χωρίς μπαταρία, ενσωματωμένους γύρω από το σπίτι σας, οι οποίοι θα μπορούν να παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις αλλαγές της θερμοκρασίας και να στέλνουν τις πληροφορίες προς τον θερμοστάτη σας για να βοηθήσουν στη διατήρηση της ενέργειας.

Αυτή η όχι και τόσο μακρινή πραγματικότητα του “Internet των Πραγμάτων” θα επέκτεινε τη συνδεσιμότητα σε δισεκατομμύρια ίσως συσκευές. Αισθητήρες θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, βοηθώντας έτσι την καταγραφή και παρακολούθηση των πάντων, από την ασφάλεια της κατασκευής των γεφυρών μέχρι την υγεία της καρδιάς σας. Η έλλειψη όμως φτηνού τρόπου φόρτισης και σύνδεσης αυτών των συσκευών στο διαδίκτυο δεν έχει επιτρέψει την απογείωση αυτής της ιδέας.

Μηχανικοί, πλέον, από το Πανεπιστήμιο της Washington σχεδίασαν ένα νέο σύστημα επικοινωνίας που χρησιμοποιεί σήματα ραδιοσυχνοτήτων ως πηγή ενέργειας και επαναχρησιμοποιεί την υπάρχουσα υποδομή των δικτύων Wi-Fi για την παροχή σύνδεσης στο Internet σε αυτές τις συσκευές. Με την ονομασία οπισθοσκέδαση Wi-Fi (Wi-Fi backscatter), αυτή η τεχνολογία είναι η πρώτη που μπορεί να συνδέσει συσκευές χωρίς μπαταρία σε υποδομή Wi-Fi.

"Αν οι συσκευές του Internet των Πραγμάτων είναι το επόμενο τεχνολογικό άλμα, θα πρέπει να παρέχουμε συνδεσιμότητα με τις δυνητικά δισεκατομμύρια συσκευές χωρίς μπαταρία, οι οποίες θα είναι ενσωματωμένες σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης", δήλωσε ο Shyam Gollakota, επίκουρος καθηγητής της επιστήμης και μηχανικής των υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Washington. "Έχουμε πλέον τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε τη συνδεσιμότητα Wi-Fi για τις συσκευές, καταναλώνοντας τάξεις μεγέθους λιγότερη ενέργεια από ό,τι συνήθως απαιτεί το Wi-Fi".

Η εργασία αυτή βασίζεται σε προηγούμενες έρευνες που έδειξαν πως οι χαμηλής ισχύος συσκευές, όπως οι αισθητήρες θερμοκρασίας ή η τεχνολογία που φοράμε (τα λεγόμενα wearables), θα μπορούσαν να λειτουργούν χωρίς μπαταρίες ή καλώδια μέσω της αξιοποίησης της ενέργειας από τα υπάρχοντα σήματα ραδιοφώνου, τηλεόρασης και ασύρματων δικτύων στον αέρα. Η εργασία αυτή προχωρά ένα βήμα παραπέρα, συνδέοντας κάθε μεμονωμένη συσκευή στο Internet, κάτι το οποίο προηγουμένως δεν ήταν δυνατό. 

Η πρόκληση για την παροχή συνδεσιμότητας Wi-Fi σε αυτές τις συσκευές είναι ότι τα συμβατικά, χαμηλής ισχύος Wi-Fi καταναλώνουν τρεις με τέσσερις τάξεις μεγέθους περισσότερη ενέργεια από εκείνη που μπορεί να συλλεχθεί σε αυτά τα ασύρματα σήματα. Οι ερευνητές, αντί για αυτό, ανέπτυξαν ένα πρότυπο ετικέτας εξαιρετικά χαμηλής ενέργειας με μια κεραία και ένα κύκλωμα που μπορεί να επικοινωνήσει με ενεργοποιημένα Wi-Fi σε φορητούς υπολογιστές και smartphones, ενώ καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια.

Αυτές οι ετικέτες λειτουργούν ουσιαστικά “ψάχνοντας για σήματα Wi-Fi που κινούνται μεταξύ του δρομολογητή (router) και ενός φορητού υπολογιστή ή smartphone. Κωδικοποιούν τα δεδομένα με το να αντανακλούν ή μη τα σήματα του router του Wi-Fi, μεταβάλλοντας ελαφρώς το ασύρματο σήμα. Έτσι, οι συσκευές με ενεργοποιημένο Wi-Fi, όπως οι φορητοί υπολογιστές και τα smartphones, θα ανιχνεύσουν αυτές τις μικρές αλλαγές και θα λάβουν δεδομένα από την ετικέτα.

Με τον τρόπο αυτό, το έξυπνο ρολόι σας θα μπορούσε να κατεβάσει τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας ή να μεταφέρει τα δεδομένα της προπόνησής σας σε ένα υπολογιστικό φύλλο Google.

"Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί, πώς μπορεί να λειτουργεί κάτι τέτοιο όταν έχουμε μια συσκευή χαμηλής ισχύος, η οποία προκαλεί μια τόσο μικρή αλλαγή στο ασύρματο σήμα; Αλλά το θέμα είναι ότι αν ψάχνουμε για συγκεκριμένα μοτίβα, μπορούμε να τα βρούμε μεταξύ όλων των άλλων αντανακλάσεων Wi-Fi σε ένα περιβάλλον", σημείωσε το μέλος της συγγραφικής ομάδας Joshua Smith, ένας αναπληρωτής καθηγητής της επιστήμης και μηχανικής των υπολογιστών και ηλεκτρολόγων μηχανικών του Πανεπιστημίου της Washington.

Η ετικέτα οπισθοσκέδασης Wi-Fi του Πανεπιστημίου της Washington έχει συνδεθεί με συσκευή Wi-Fi σε ταχύτητα 1 kbps (kilobit ανά δευτερόλεπτο) με περίπου 2 m απόσταση μεταξύ των συσκευών. Σχεδιάζουν να επεκτείνουν το εύρος στα 20 m περίπου και να καταθέσουν πατέντα για τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Δείτε το ακόλουθο βίντεο για περισσότερες πληροφορίες.