H ευρωπαϊκή βραδιά του ερευνητή: η επιστημονική φαντασία γίνεται επιστημονική πραγματικότηταΠηγή

Ευρωπαϊκή Ένωση


Πάνω από 200 εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, στο πλαίσιο της έκτης ετήσιας διοργάνωσης της «Βραδιάς του ερευνητή», η οποία αποσκοπεί στην προώθηση της σταδιοδρομίας στον τομέα της επιστήμης και της έρευνας. Περίπου 500 000 άτομα αναμένεται να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, οι οποίες καλύπτουν ευρύ φάσμα θεμάτων από ένα εικονικό οικοσύστημα σε ντίσκο έως εσωτερικό φωτισμό παραγόμενο εργαστηριακά και εξερεύνηση των επιστημών – πραγματικότητας και φαντασίας- στις οποίες βασίζονται η τηλεκίνηση και η αορατότητα. Οι θαυμαστές του Star Trek και του Harry Potter θα εκπλαγούν όταν μάθουν ότι τα μαγικά παιγνίδια εξαφάνισης των ηρώων τους δεν ανήκουν εντελώς στη σφαίρα του φανταστικού.

Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, αρμόδια επίτροπος για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και τη νεολαία, δήλωσε: «Η ευρωπαϊκή βραδιά του ερευνητή αναδεικνύει τη δουλειά εκατοντάδων φωτισμένων επιστημόνων που ασχολούνται με την ευρωπαϊκή έρευνα και καινοτομία. Η ενίσχυση της έρευνας και η προσέλκυση περισσότερων νέων Ευρωπαίων για να σταδιοδρομήσουν στις επιστήμες είναι το κλειδί για τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα της ΕΕ σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο και για τη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης και θέσεων εργασίας τις οποίες χρειάζεται επειγόντως η Ευρώπη.»

Η κ. Máire Geoghegan-Quinn Research, αρμόδια επίτροπος για την έρευνα, την καινοτομία και την επιστήμη, δήλωσε: «Η βραδιά του ερευνητή είναι μια ευκαιρία που δίνεται στον καθένα να δει πώς οι ερευνητές της Ευρώπης φέρνουν έμπνευση και φαντασία σε πολύ διαφορετικούς τομείς δημιουργίας, από τη μόδα μέχρι την ιατροδικαστική επιστήμη. Γεγονότα όπως αυτό δείχνουν στον κόσμο – πολύ καλύτερα από ό,τι οι πολιτικοί λόγοι – ότι η επιστήμη είναι σημαντική, ότι η επιστήμη αλλάζει την καθημερινή ζωή και μπορεί να είναι διασκεδαστική.»

Οι επισκέπτες των εκδηλώσεων της «βραδιάς του ερευνητή» σε όλη την Ευρώπη θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ερευνητικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, να συναντήσουν ερευνητές και να απολαύσουν συναρπαστικές επιδείξεις που δίνουν ζωή στον κόσμο της επιστήμης. Πάνω από 600 μουσεία, πανεπιστημιουπόλεις και εργαστήρια θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό.

Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν σε όλη την Ευρώπη:
  • Ιταλία – Το Πλανητάριο της Ρώμης θα υποδεχθεί θαυμαστές του Star Trek και του Harry Potter. Οι επιστημονικές αρχές που κρύβονται πίσω από την τηλεκίνηση και την αορατότητα δεν είναι καθαρή φαντασία: οι ιταλοί ερευνητές θα εξηγήσουν ποια είναι τα όρια μεταξύ επιστημονικής φαντασίας και απτής έρευνας.
  • Πολωνία – Επιστήμονες από το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο AGH της Κρακοβίας θα προκαλέσουν καταιγίδα μέσα σε ένα εργαστήριο υψηλής τάσης.
  • Ηνωμένο Βασίλειο – Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου διοργανώνει ειδικές επισκέψεις στα «άδυτα» του μουσείου. Οι επισκέπτες θα μπορούν να αγγίξουν πραγματικά ευρήματα και να πάρουν μέρος σε επιδείξεις και συζητήσεις με ερευνητές για πολλά και διάφορα θέματα όπως οι τελευταίες τεχνικές για τον εντοπισμό μετεωριτών και οι εργασίες τύπου «ντετέκτιβ» της ιατροδικαστικής ομάδας του μουσείου.
  • Γερμανία – Στο Αμβούργο, η Συμφωνική Ορχήστρα Felix Mendelssohn θα εισαγάγει φυσικούς ήχους και εικόνες σε μια sui generis μουσική σύνθεση με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στην ομορφιά της βιοποικιλότητας. Ο καθηγητής Clemens Malich θα διευθύνει 80 νέους μουσικούς που, με τον τρόπο αυτό, στηρίζουν τις δραστηριότητες για τη διαφύλαξη των ειδών υπό εξαφάνιση.
  • Ισπανία – Στον Βασιλικό Βοτανικό Κήπο Juan Carlos I, στη Μαδρίτη, τα βακτήρια στις λιμνούλες του κήπου θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την ενεργοποίηση ενός iPod που θα παίζει τη Μουσική των Νερών του Χέντελ. Επίσης, έχουν προγραμματιστεί συζητήσεις για θέματα οικεία σε όσους αγαπούν την επιστημονική φαντασία, όπως μηχανές εναντίον ανθρώπων.
  • Bέλγιο – Στο Palais des Beaux-Arts στις Βρυξέλλες ένας DJ θα προσελκύει τους επισκέπτες στην πίστα με θέμα τη βιοποικιλότητα. Στην υποδοχή θα λειτουργεί ένα εικονικό οικοσύστημα, με είδη από τη Βόρεια Θάλασσα, τους ποταμούς της Αφρικής και το αστικό περιβάλλον των Βρυξελλών.
  • Ουγγαρία – Στη Βουδαπέστη οι νέοι θα παρακολουθήσουν τις περιπέτειες μιας ηρωίδας που, για να πολεμήσει έναν κακό μάγο, θα ανακατεύει διάφορα χημικά συστατικά. Θεάματα χορού και μόδας στο Barabas Mansion θα συμπληρώσουν τη θεατρική παρουσίαση του ιδρύματος Bay Zoltán για την εφαρμοσμένη έρευνα.
  • Γαλλία – Το Μουσείο Καλών Τεχνών και Αρχαιολογίας της Besançon θα γίνει το σκηνικό ενός φουτουριστικού σεναρίου. 

Ιστορικό

Η πρώτη «Ευρωπαϊκή βραδιά του ερευνητή» διοργανώθηκε το 2005. Από τότε, ο αριθμός των χωρών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία διπλασιάστηκε και ο αριθμός των πόλεων δεκαπλασιάστηκε. Πέρσι τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν 450 000 άτομα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τη διοργάνωση της «ευρωπαϊκής βραδιάς του ερευνητή» μέσω του προγράμματος «People». Οι εκδηλώσεις του 2010 έχουν προϋπολογισμό 3,5 εκατ. ευρώ.
Την «ευρωπαϊκή βραδιά του ερευνητή» διαχειρίζεται ο Εκτελεστικός Οργανισμός Έρευνας (REA). Η ερευνητική σταδιοδρομία υποστηρίζεται από τις Δράσεις Marie Curie με προϋπολογισμό 772 εκατ. ευρώ για το 2011.