Διάσωση χελώνας Caretta caretta στη Σάμο από το Αρχιπέλαγος


Διάσωση χελώνας Caretta caretta στη Σάμο από το Αρχιπέλαγος

Το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας είναι μία μη-κερδοσκοπική, μη-κυβερνητική περιβαλλοντική οργάνωση, που δραστηριοποιείται από το 1998 σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών (Ιόνιο Πέλαγος, Κεντρικό Αιγαίο, Λιβυκό Πέλαγος, Ανατολικό Αιγαίο, κα). Από το 2000, το Αρχιπέλαγος διατηρεί κύριες ερευνητικές βάσεις στην Ικαρία και τη Σάμο, ενώ το πεδίο δράσης της Οργάνωσης καλύπτει το σύνολο των ελληνικών θαλασσών και σταδιακά επεκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή της ΒΑ Μεσογείου.

Επιχείρηση διάσωσης θαλάσσιας χελώνας, προσφοράς πρώτων βοηθειών και μεταφοράς της στην Αθήνα οργανώθηκε από μέλη της θαλάσσιας ερευνητικής ομάδας του Αρχιπελάγους στη Σάμο. Η χελώνα βρέθηκε την Πέμπτη 30/6, να πλέει τραυματισμένη στα ρηχά (έφερε βαθύ τραύμα στο κεφάλι από προπέλα), στην παραλία Ψιλή Άμμος στην περιοχή του Πυθαγορείου. Λουόμενοι που βρίσκονταν στο σημείο ειδοποίησαν το Αρχιπέλαγος και πενταμελής ομάδα μετέβη άμεσα στην περιοχή, προκειμένου να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες και για να μεταφέρει τη χελώνα σε κτηνιατρείο στο Βαθύ όπου και διανυκτέρευσε. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας εθελοντές του Αρχιπελάγους στη Σάμο παρέμειναν δίπλα στη χελώνα και της παρείχαν την απαραίτητη φροντίδα.

Την επόμενη μέρα, με την άψογη συνεργασία του Λιμενικού Σώματος και τη βοήθεια της Hellenic Seaways η καρέτα (περίπου 20 ετών, βάρους 29 κιλών) μεταφέρθηκε με το Νήσος Μύκονος και συνοδεία ερευνητή του Αρχιπελάγους στον Πειραιά. Εκεί την παρέλαβαν μέλη του Συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, "Αρχέλων" προκειμένου να της παράσχουν εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα στο κέντρο προστασίας & περίθαλψης θαλάσσιας χελώνας στη Γλυφάδα. Το Αρχιπέλαγος ευχαριστεί τους κατοίκους της περιοχής, το Λιμενικό Σώμα, τη Hellenic Seaways και το πλήρωμα του Νήσος Μύκονος για τη συμβολή τους στη διάσωση

Pin It