Η υπεραλιεία σκοτώνει τις Ευρωπαϊκές θάλασσες


Η υπεραλιεία σκοτώνει τις Ευρωπαϊκές θάλασσες

Από τη Greenpeace: "Η αλόγιστη και καταστροφική αλιεία συμβαίνει παντού! Αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές θάλασσες και η αλιευτική μας οικονομία, με μεγάλα αλιευτικά σκάφη, όπως οι μηχανότρατες να καταστρέφουν το βυθό αφήνοντας ελάχιστη ζωή πίσω τους. Κάθε χρόνο μόνο από τις μηχανότρατες, τα μη δημοφιλή ψάρια που πετιούνται πίσω στη θάλασσα νεκρά, ξεπερνούν τους 15.000 τόνους. Πρόκειται για μια τεράστια σπατάλη ζωής, με αποτέλεσμα το 65% των ψαριών της χώρας μας ήδη να υπεραλιεύεται.

Έτσι, ο τρόπος με τον οποίο αλιεύονται η κουτσομούρα και τα άλλα εμπορικά ψάρια, μας στοιχίζει την υγιή κατάσταση των θαλασσών μας και το οξυγόνο που μας προσφέρουν, το ψάρι που δε θα έχουμε αύριο στο πιάτο μας, το μέλλον 40.000 παράκτιων ψαράδων, την ταυτότητά μας. Aν θέλουμε λοιπόν και αύριο ζωντανές θάλασσες γεμάτες ψάρια, χρειαζόμαστε θαλάσσια καταφύγια και δραστικά μέτρα για την αλιεία σήμερα! Προστατεύοντας τις ελληνικές θάλασσες, προστατεύουμε τη δική μας ζωή."

Το βίντεο περιγράφει τα είδη υπεραλιείας και την καταστροφή που επιφέρουν στα θαλάσσια οικοσυστήματα και είναι παραγωγή του OCEAN2012, μιας ένωσης φορέων για την αναθεώρηση των Ευρωπαϊκών Κανονισμών για την Αλιεία, ώστε να περιοριστεί η υπεραλιεία και οι καταστροφικές πρακτικές και να προωθηθεί η δίκαιη χρήση των ψαρότοπων. Από την Ελλάδα, στο OCEAN2012 συμμετέχουν η Clean Up Greece, η Ένωση Αλιέων Φούρνων, η Ένωση Δυτών Σάμου, το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος και οι Έλληνες διασώστες - ομάδα ετοιμότητας Κω.

Pin It