Ο Γιούρι Γκαγκάριν σε τροχιά12 Απριλίου 1961: ο Γιούρι Γκαγκάριν πρόκειται να δει κάτι που κανείς άλλος δεν έχει δει μέχρι τότε, τη Γη όπως φαίνεται από το διάστημα. Στα επόμενα 108 λεπτά, θα δει περισσότερα, από όσα οι πιο πολλοί από εμάς σε ολόκληρη τη ζωή μας. Πώς ήταν όμως το θέαμα των ωκεανών και των ηπείρων από τέτοιο ύψος;

Η Attic Room, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (European Space Agency) και το πλήρωμα της αποστολής 26/27 του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, δημιούργησε μια ταινία που προσομοιώνει όσο πιο πιστά γίνεται αυτά που είδε ο Ρώσος κοσμοναύτης 50 χρόνια πριν. Αναπαράγοντας την πορεία του Vostok 1, του διαστημικού σκάφους του Γκαγκάριν, όσο αυτό βρισκόταν σε τροχιά, ο αστροναύτης Paolo Nespoli και ο Christopher Riley, δημιουργός περισσότερων από 50 ντοκυμαντέρ για το BBC, κατάφεραν να καταγράψουν μιας υψηλής ευκρίνειας όψη της Γης, ακριβώς μισό αιώνα από το ταξίδι του Γιούρι. Η ταινία συνδέει τις σύγχρονες εικόνες με τον πρωτότυπο σχολιασμό του Γκαγκάριν (υποτιτλισμένο στα Αγγλικά) και τη μουσική του Philip Sheppard, συνθέτη της μουσικής που συνόδευσε την Ολυμπιακή φλόγα από τα χέρια των διοργανωτών των Αγώνων του 2008 σε αυτά των Άγγλων διοργανωτών των Αγώνων του Λονδίνου.

Η επέτειος των 50 χρόνων από την πρώτη φορά που αστροναύτης ταξίδεψε σε τροχιά γύρω από τη Γη γιορτάζεται σε περισσότερα από 500 πάρτυ σε ολόκληρο τον κόσμο. Το YouTube συνόδευσε αυτά τα πάρτυ με τον καλύτερο τρόπο, προβάλλοντας την ταινία "First Orbit" σε υψηλή ανάλυση.

Pin It