Το παιχνίδι είναι πολύ παραπάνω από απλή διασκέδαση - είναι ζωτικής σημασίας


Το παιχνίδι είναι πολύ παραπάνω από απλή διασκέδαση - είναι ζωτικής σημασίας

Πρωτοπόρος στην έρευνα σχετικά με το παιχνίδι, ο Στιούαρτ Μπράουν υποστηρίζει πως το χιούμορ, το παιχνίδι, το φλερτ, η φαντασία, ακόμα και το σκληρό πολλές φορές παιχνίδι, μας προσφέρουν κάτι παραπάνω από απλή διασκέδαση. Τα παιδιά που χορταίνουν παιχνίδι, γίνονται ευτυχισμένοι και έξυπνοι ενήλικες -- ενώ το να συνεχίζουμε να παίζουμε, μας κάνει πιο έξυπνους, ανεξάρτητα από την ηλικία μας.

Ο Δρ. Στιούαρτ Μπράουν ξεκίνησε να μελετά το παιχνίδια, ορμώμενος από την έρευνά του πάνω στους ...φονιάδες, όπου ανακάλυψε ένα κοινό χαρακτηριστικό τους: την έλλειψη παιχνιδιού κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας. Στο βιβλίο του με τίτλο "Play" περιγράφει την επίδραση που μπορεί να έχει το παιχνίδι πάνω στη ζωή μας,  έχοντας προηγουμένως μιλήσει με χιλιάδες ανθρώπους σχετικά με τη σχέση τους με αυτό και εντοπίζοντας την στενή συσχέτιση της επιτυχίας με δραστηριότητες που μοιάζουν με παιχνίδια. Σε συνεργασία με τη Jane Goodall, γνωστή για τη δουλειά της με τους χιμπαντζήδες στην Αφρική, έχει μελετήσει το παιχνίδι και στο ζωικό βασίλειο, χαρακτηρίζοντάς το σαν μια μορφή εξελιγμένης συμπεριφοράς για την επιβίωση των ζώων, ειδικά εκείνων με υψηλό δείκτη νοημοσύνης.

Η ομιλία δόθηκε το 2008 στο συνέδριο Serious Play / Design Conference που διοργανώθηκε από το Κολλέγιο Art Center στην Καλιφόρνια και έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά από τη Μαρία Σαριδάκη και τη Φωτεινή Σωτηροπούλου.

Pin It