Ομιλία "Διαστημική Εξερεύνηση: το όνειρο και η πεζή πραγματικότητα!"Πηγή

ΣΗΜΜΥ-ΕΜΠ, CanSat in Greece


Το CanSat in Greece διοργανώνει την εκπαιδευτική ομιλία "Διαστημική Εξερεύνηση: το όνειρο και η πεζή πραγματικότητα!" με ομιλητές τον Καθηγητή Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ Γιάννη Δαγκλή και την ερευνήτρια φυσικό στο Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory Δρ. Ματίνα Γκιουλίδου. Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Μαρτίου στις 18:30, στο αμφιθέατρο 1 της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (School of Electrical and Computer Engineering NTUA). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μόλις πριν από 6 δεκαετίες το όνειρο της διαστημικής εξερεύνησης είχε αρχίσει… η ανθρωπότητα έστειλε για πρώτη φορά στην ιστορία έναν τεχνητό δορυφόρο έξω από τα όρια της γήινης ατμόσφαιρας!

Ωστόσο πέρα από τα όνειρα υπάρχει πάντα και η πεζή καθημερινότητα. Επηρεάζεται αυτή με κάποιον τρόπο από τα διαστημικά μας όνειρα; Η απάντηση είναι ένα πολλαπλό ναι: από την πρόγνωση του καιρού και την πλοήγηση σε άγνωστους τόπους, τη δορυφορική τηλεόραση, τις σύγχρονες ιατρικές διαγνωστικές μεθόδους και τα «ταπεινά» γυαλιά ηλίου, η διαστημική εξερεύνηση έχει προσφέρει αμέτρητα «παράπλευρα οφέλη» στην καθημερινή ζωή μας. #launching_your_dreams #cansatgr

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους ομιλητές μας;

Η Ματίνα Γκιουλίδου (https://sites.google.com/site/matinagkioulidou/) γεννήθηκε το 1984 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου το 2006 και πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα από το τμήμα Ατμοσφαιρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες (UCLA) το 2012. Από το 2012 δουλεύει ως ερευνήτρια φυσικός στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ (Johns Hopkins University, Applied Physics Laboratory). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη δυναμική της γήινης μαγνητόσφαιρας, και το πως επηρεάζεται το εγγύς διάστημα από την ηλιακή δραστηριότητα και πιο συγκεκριμένα, φαινόμενα όπως οι ηλιακές καταιγίδες. Είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας της διαστημικής αποστολής Van Allen Probes, της NASA, η οποία αποτελείται από δύο πανομοιότυπους δορυφόρους που μελετούν τις μεταβολές των ζωνών ακτινοβολίας Βαν Άλεν, σε απόσταση 1000 και 60000 χιλιομέτρων από τη Γη. Έχει πάνω από 40 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με πάνω από 570 αναφορές στο έργο της στη διεθνή βιβλιογραφία. Από το 2015 είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του προγράμματος για τη Μοντελοποίηση του Γεωδιαστημικού Περιβάλλοντος (Geospace Environment Modeling) του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών (National Science Foundation) των ΗΠΑ. Από το 2016 ανήκει στην επιτροπή συντακτών του ευρωπαϊκού επιστημονικού περιοδικού Annales Geophysicae.

Ο Γιάννης Δαγκλής είναι Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εργαστεί σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιταλίας, και διετέλεσε Διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Εφαρμογών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για μια οκταετία. Είναι Τακτικό Μέλος της Διεθνούς Αστροναυτικής Ακαδημίας, μέλος επιτροπών αξιολόγησης και γνωμοδότησης της NASA και της ESA, Επιστημονικός Υπεύθυνος της διάταξης SREM στη διαστημική αποστολή Rosetta της ESA, και Co-Investigator των αποστολών SAC-B, Polar, και THEMIS της NASA και BepiColombo της ESA. Έχει συμμετάσχει στoν σχεδιασμό και την επιστημονική χρήση 15 ευρωπαϊκών και αμερικανικών διαστημικών αποστολών. Έχει δώσει 40 προσκεκλημένες ομιλίες και πάνω από 250 παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια. Έχει διατελέσει Επιστημονικός Υπεύθυνος 23 ερευνητικών προγραμμάτων (7 κοινοτικών, 10 της European Space Agency και 6 εθνικών). Το δημοσιευμένο έργο του περιλαμβάνει 5 βιβλία διαστημικής φυσικής, 100 ερευνητικά άρθρα με περισσότερες από 4.500 αναφορές, καθώς και 150 εκλαϊκευτικά άρθρα και ένα βιβλίο για παιδιά («Η Άρτεμις Φευγάτη μας ξεναγεί στο σύμπαν της»).