Επιστολές σε μια νεαρή μαθηματικό


Επιστολές σε μια νεαρή μαθηματικό

Τίτλος πρωτοτύπου

Letters to a Young Mathematician

Συγγραφέας

Ian Stewart

Εκδόσεις

Τραυλός

Σελίδες

304

ISBN

978-960-6640-39-1

Περίληψη

Σημαντική διάκριση: το βιβλίο του Ian Stewart «Επιστολές σε μια νεαρή μαθηματικό», τιμήθηκε με το ΒΡΑΒΕΙΟ Peano 2006. Το βραβείο Peano απονέμεται, κάθε χρόνο, στο (παγκοσμίως) καλύτερο βιβλίο για την εκλαίκευση των μαθηματικών. Η απονομή έγινε στο Τορίνο της Ιταλίας, τον Δεκέμβριο του 2007.

Σύνοψη:
Έχω γράψει πολλά βιβλία για τα μαθηματικά - μην περιμένετε ένα από τα ίδια. Αυτό το βιβλίο είναι η «τρέλα» μου - είναι το «μαθηματικό» απόσταγμα της ζωής μου. Είναι για εκείνους που τους αρέσουν τα μαθηματικά (αλλά δεν καταλαβαίνουν γιατί) - για εκείνους που σπουδάζουν μαθηματικά και δεν ξέρουν «τι θα κάνουν» όταν τελειώσουν - για εκείνους που θέλουν να διδάξουν μαθηματικά και να μεταδώσουν τη γοητεία τους - για τους μελλοντικούς συναδέλφους μου και για τους φίλους ους. Βάζω στοίχημα πως, τελικά, θα το βρουν ενδιαφέρον ακόμη και οι γονείς ή οι συγγενείς τους - έστω κι αν οι ίδιοι δεν έχουν μαθηματικές φιλοδοξίες.

Τι είναι τα μαθηματικά; Σε τι χρειάζονται; Ποια είναι η σχέση τους με την κοινωνία; Πώς σπουδάζονται; Πώς διδάσκονται; Πώς λειτουργεί η μαθηματική σκέψη; Πώς συνεργάζονται οι μαθηματικοί στην έρευνα; Πώς είναι ο κόσμος μέσα από τα μάτια ενός μαθηματικού; Πώς βγαίνουν χρήματα από τα μαθηματικά; Και, τέλος, πού μας οδηγούν όλα αυτά;

Ο Ian Stewart έκανε το θαύμα του. Δεν υπάρχει καλύτερος, σ' ολόκληρο τον κόσμο, που να εξηγεί τόσο υπέροχα, τι σημαίνει να είσαι μαθηματικός, και τι χρειάζεται για να γίνεις. Ένα βιβλίο διαμάντι. Χαρίστε το σε όσους είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι αγαπάτε!

Μια 16χρονη κοπέλα σκέφτεται να σπουδάσει μαθηματικά. Έχει απορίες, και τις απευθύνει σε έναν επαγγελματία του είδους. Τι υπέροχη πρόκληση για έναν άνθρωπο που βλέπει παντού γύρω του μαθηματικά! «...Της μιλώ επί ώρες - δεν της δίνω συμβουλές. Από το λύκειο μέχρι τα φοιτητικά χρόνια στο πανεπιστήμιο, και από το πτυχίο μέχρι την ελεύθερη εργασία (τότε που -η ίδια- θα γίνει καθηγήτρια, ή επιχειρηματίας), της εξηγώ τι σημαίνει, στην πραγματικότητα, να είναι κάποιος μαθηματικός. Με ρωτάει και της απαντώ - της λέω για το μαθηματικό μου πάθος, για τις εμπειρίες μου, για τις γκάφες μου, για τη μέθοδό μου...»

Ian Stewart: Καθηγητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Warwick, στην Αγγλία. Το 1997 τιμήθηκε με το Μετάλλιο Φάραντεϊ της Βασιλικής Εταιρείας, για την εξαιρετική ικανότητά του να μεταδίδει τα μαθηματικά στο ευρύ κοινό, και το 2001 εξελέγη Εταίρος της Βασιλικής Εταιρείας. Αρθρογραφεί τακτικά στα περιοδικά New Scientist, Scientific American, Nature, και παρουσιάζει μαθηματικά θέματα σε εκπομπές του BBC. Είναι ο συγγραφέας των best sellers «Παίζει ο Θεός ζάρια;», «Φλάτερλαντ», «Οι μυστικοί αριθμοί», «Είναι ο Θεός Γεωμέτρης;», και «Ο Γκαλουά και το κλειδί της συμμετρίας». Τα βιβλία του κυκλοφορούν στην ελληνική γλώσσα από τον εκδοτικό οίκο ΤΡΑΥΛΟΣ.