Πριν από μερικά χρόνια, σε συνεργασία με την Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας και υποστήριξη από την ΕΕ και το υπουργείο Εργασίας, αναπτύξαμε το πρόγραμμα Sci.Art, ο Ουρανός στην Τέχνη. Πρόκειται για ένα project που έφερε σε επαφή αστρονόμους και φωτογράφους για μια συνομιλία πάνω στην επιστήμη της αστρονομίας. Έγιναν διαλέξεις σε θέματα φωτογραφίες και αστρονομίας, παρατηρήσεις, σεμινάρια επεξεργασίας εικόνας και τελικά μια έκθεση φωτογραφίας.
Με την ευκαιρία αυτού του project, έδωσα αρκετές ομιλίες σε σεμινάρια και εκδηλώσεις. Τότε είχαν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και τα ΜΜΕ. Διαπίστωσα λοιπόν ότι το πάντρεμα Επιστήμης (της Αστρονομίας στην προκειμένη περίπτωση) και Τέχνης όχι μόνο εντυπωσίαζε το κοινό αλλά ξεκινούσε και ένα διάλογο για το πώς αυτές οι δύο πτυχές την ανθρώπινης δραστηριότητας μπορούν να συνεργαστούν.
Αν και από την αρχαιότητα παρατηρούμε παραδείγματα Τέχνης και Επιστήμης (πχ da Vinci), ο όρος Sci.Art αναφέρεται συγκεκριμένα στη χρήση της τέχνης για την επικοινωνία της Επιστήμης. Διαβάστε παρακάτω ένα κείμενο που είχα γράψει με την ευκαιρία του Sci.Art, ο Ουρανός στην Τέχνη. Επισκεφτείτε και την ιστοσελίδα για να θαυμάσετε αστροφωτογραφίες. Άλλες καθαρά τεχνικές και άλλες Sci.Art
Όταν το επιτρέψει ο χρόνος, θα παρουσιάσω αναλυτικά το Sci.Art (τι είναι και τι δεν είναι) με αρκετό υλικό και παραδείγματα.
Sci.Art: Η τέχνη στην υπηρεσία της επιστήμης
Προσωπικά, ήλθα σε επαφή με το κίνημα Sci.Art όταν δούλευα στη Βρετανία. Το Sci.Art (από το συνδυασμό των λέξεων Science και Art) ξεπήδησε οργανωμένα μερικά χρόνια πριν. Τότε πρωτοείδα εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, installation, δρώμενα αλλά και δημόσιες συζητήσεις.
Η τέχνη και η επιστήμη σε πρώτη ανάγνωση είναι δύο εντελώς διαφορετικά αντικείμενα. Ο συνδυασμός τους όμως μπορεί να είναι μεγαλειώδης. Η επιστήμη ανέκαθεν επηρέαζε την τέχνη. Από την επίδραση των Πυθαγόρειων στη μουσική μέχρι και τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στη φωτογραφία και των Η/Υ στη μουσική σήμερα.
Ποια όμως μπορεί να είναι η συνεισφορά της Τέχνης στην Επιστήμη; Το ερώτημα αυτό έχει απασχολήσει τους επιστήμονες για πολλά χρόνια, οι οποίοι διαπιστώνοντας την αδυναμία τους να πλησιάσουν το ευρύ κοινό, άρχισαν να αναζητούν νέους ευρηματικούς τρόπους για να ανοίξουν ένα διάλογο με την κοινωνία. Υπάρχει άραγε πιο δημιουργική οδός από την Τέχνη;
Είναι γεγονός ότι η κοινωνία είναι πιο εξοικειωμένη με τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες και δημιουργίες, ενώ η επιστήμη την τρομάζει και ίσως την απωθεί. Ο περισσότερος κόσμος είναι άλλωστε πιο εξοικειωμένος με την τέχνη από ό,τι με την επιστήμη. Πιο εύκολα για παράδειγμα επισκέπτεται κανείς μια εικαστική έκθεση από ό,τι πηγαίνει σε κάποια ομιλία για επιστημονικά ζητήματα.
Για αυτό το λόγο εδώ και μερικά χρόνια έχει ξεκινήσει από τις αγγλοσαξωνικές χώρες μια προσπάθεια παντρέματος της επιστήμης με την τέχνη με κύριο ζητούμενο την προώθηση της επιστήμης στην κοινωνία και την εξοικείωση των πολιτών με επιστημονικές έννοιες και αποτελέσματα. Το κίνημα αυτό (Sci.Art από το συνδυασμό των λέξεων Science και Art) προϋποθέτει ότι ο καλλιτέχνης θα έλθει σε επαφή με τον επιστήμονα και τη δουλειά του, θα την κατανοήσει και θα επιχειρήσει να την μεταφέρει στο ευρύτερο κοινό μέσω του ταλέντου και της δημιουργικότητας του. Η φωτογραφία, κρατάει τα σκήπτρα του Sci.Art, με πολλούς φωτογράφους να ασχολούνται αποκλειστικά πλέον με αυτόν τον τομέα.
Η αστρονομία είναι βέβαια η ιδανική επιστήμη για να εμπνεύσει φωτογράφους και άλλους καλλιτέχνες. Από ένα απλό ηλιοβασίλεμα μέχρι έναν εκρηκτικό υπερκαινοφανή ή ένα εντυπωσιακό νεφέλωμα, η αστρονομία μας συγκινεί, μας εγείρει ερωτήματα για τον κόσμο μας, μας κάνει να σκεφτούμε.
Το πρόγραμμα Sci.Art, Ο ουρανός στην τέχνη, επιχειρεί να φέρει σε επαφή το ευρύ κοινό με τη μαγεία της αστρονομίας και των φυσικών φαινομένων που την διέπουν!