Συνομιλίες με το φως


Συνομιλίες με το φως

Συγγραφέας

Γιώργος Γραμματικάκης

Εκδόσεις

Ιανός

Σελίδες

72

ISBN

978-960-6882-01

Περίληψη

Το ταξίδι του καθηγητή Γιώργου Γραμματικάκη, που έγινε ένα βράδυ Ιανουαρίου στον ΙΑΝΟ, αποκτά σάρκα (βιβλίο) και οστά (dvd), σ' αυτό το βιβλίο των εκδόσεών μας. Με ιδιαίτερη τιμή ο IANOS παρουσιάζει τη δουλειά του καθηγητή, όπου μπορεί να μιλάει για το διάστημα, τη γη, τον ουρανό, τα άστρα, το φως, τον ήλιο, τις εκρήξεις των άστρων, το Μπιγκ Μπανγκ κ.α. με μια μοναδική ποιητική στάση.

Τα κεφάλαια του βιβλίου: Το ταξίδι, Η αναζήτηση της Βερενίκης και του φωτός, Το τολμηρό βήμα, Το αγαθό πρόσωπο του Ιανού, Οι συνομιλίες με το φως και η απεικόνισή τους, Η ανακάλυψη του αρχέγονου φωτός, συνάντηση της μουσικής με την επιστήμη, Η αυτοβιογραφία του φωτός, Η εκδήλωση.
Οι συνεργάτες σε αυτό το μοναδικό ταξίδι στην «αυτοβιογραφία του φωτός» είναι ο Γιώτης Κιουρτσόγλου, ο David Lynch, ο Οδυσσέας Γραμματικάκης και η ηθοποιός Εύα Ψυλλάκη. Οι φωτογραφίες του βιβλίου είναι της Λίλας Σωτηρίου.

Στην Εκδήλωση, που περιέχεται στο dvd, το οποίο συνοδεύει το βιβλίο ο Καθηγητής της Φυσικής Γιώργος Γραμματικάκης αναφέρεται σε μια από τις μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις της εποχής μας: Την ύπαρξη, δηλαδή, ενός αρχέγονου φωτός, που φτάνει στη Γη από όλες τις κατευθύνεις του ουρανού και επιβεβαιώνει την γένεση του Σύμπαντος από μια Μεγάλη Έκρηξη. Το αρχέγονο φως αφηγείται τα όσα θαυμαστά είδε και έζησε από την γένεση του Σύμπαντος μέχρι την εξέλιξη του σε δισεκατομμύρια άστρα και γαλαξίες. Περιγράφει επίσης την σιωπηλή εμφάνιση της ζωής στον πλανήτη Γη. Το αρχέγονο φως συνεχίζει την αφήγησή του, και περιγράφει την εμφάνιση του ανθρώπου και την κυριαρχία του στην Γη. Αναφέρεται επίσης στην εξέλιξη της επιστήμης, που οδήγησε και στην δική του εντυπωσιακή ανακάλυψη. Η ηθοποιός ερμηνεύει το ποίημα, που βρέθηκε στα χειρόγραφα ενός συγγραφέα, χωρίς καμιά άλλη ένδειξη για την ταυτότητα ή τα περιστατικά της ζωής του. Το αρχέγονο φως ολοκληρώνει την αφήγησή του, ανακαλώντας τις σημαντικότερες μνήμες στην μακραίωνη διαδρομή του και την συνάντησή του με Εκείνη. Το αρχέγονο φως αποσύρεται στην σιωπή του. Οι μουσικές όμως συνομιλίες με το Σύμπαν και την ζωή εξακολουθούν.

Χώρος Δράσης: Έρση Δρίνη
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Σωτήρης Χατζάκης
Επιμέλεια εποπτικών μέσων: Φιλένα Βενάρδου
Επιμέλεια ήχου- φωτισμού: Μιχάλης Τσακίρης, Χρήστος Μάτης
Επιμέλεια- μίξη εικόνας: Παντελής Κοντάκης
Μοντάζ- 2D Animation: Αρτέμης Βιγλιάρης
Τηλεσκηνοθεσία: Νώντας Σαρλής
Παραγωγή DVD: ΙΕΚ Ακμή
Παραγωγή: IANOS