Eye fixed it!

 Ημερομηνία: Τρίτη 03 Νοε 2015
Συγγραφέας: Στράτος Ασημέλλης

Εικόνα: Στράτος Ασημέλλης
Pin It

Χαιρετώ σας! Μεταξύ μας, νιώθω μια σχετική αμηχανία. Στο openscience.gr έχουν δημοσιευτεί τόσα και τόσα αξιόλογα άρθρα, που έχουν παρουσιάσει εντυπωσιακές εφαρμογές και ανακαλύψεις. Εγώ σήμερα θα σας μιλήσω, να… πώς να σας το πω… για ανωμαλίες, για επιμήκυνση και για πράγματα που προκαλούν πονοκέφαλο!

Μπαίνω κατευθείαν στο ζουμί: βρισκόμαστε στο 1951. Ένας τύπος, με το όνομα Townes – στα ελληνικά το επώνυμό του θα ήταν Πολίτης – επισκέπτεται την Washington D.C. , με στόχο να συναντήσει στελέχη του ναυτικού για τη μελέτη βελτίωσης των επικοινωνιών του στρατού, με χρήση μικροκυμάτων. Μια από τις ημέρες εκείνες, σκεπτικός όπως ήταν, κάθισε σε ένα παγκάκι για να ξεκουραστεί. Εκεί, εμπνεύστηκε κάτι, που άλλαξε την ιστορία της ανθρωπότητας: τα maser! Το όνομα maser, που μάλλον δεν σας λέει και πολλά, προκύπτει ως ακρωνύμιο των λέξεων microwave amplification by stimulated emission of radiation, κοινώς: ενίσχυση μικροκυμάτων με εξαναγκασμένη εκπομπή ακτινοβολίας.

Λιγότερα από 10 χρόνια αργότερα, είχε κατασκευαστεί και η πρώτη συσκευή laser, όπου το αρχικό L πλέον, αντιστοιχούσε στη λέξη Light. Το εντυπωσιακό είναι, ότι μετά την πρώτη ανακάλυψη των laser, ο ίδιος ο Townes διατηρούσε επιφυλάξεις για τη δυνατότητα εμπορικής αξιοποίησης τους. Ως γνήσιος Πολίτης, φέρεται να είχε πει, ως άλλος Γιάγκος Δράκος: «Και τι εννοείς, που να πάρει, ότι αυτό το μαραφέτι θα φτάσει να βρίσκεται σε κάθε σπίτι;».

Σε κάθε σπίτι, ακόμη και στη σημερινή Ελλάδα, με τα τόσα προβλήματα…

Αχ, δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα. Έχω μυωπία. Και μια και ήρθε η κουβέντα, μια εφαρμογή από το πεδίο αξιοποίησης των laser, είναι η διόρθωση με χρήση τους, προβλημάτων όρασης.

Μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός, αμβλυωπία και τόσα άλλα προβλήματα όρασης, αντιμετωπίζονται πλέον αποτελεσματικά με τα laser.

Συγγνώμη που ξεφεύγω πάλι, αλλά όποτε μιλήσω για αμβλυωπία, θυμάμαι πάντα έναν παλιό μαθητή μου, τον Αντώνη. Ο Αντώνης ήταν ένας απερίγραπτος τεμπέλης. Εξαντλούσε όλη τη δυναμικότητά του για να τεμπελιάζει. Κάποια στιγμή, προς τα τέλη της Γ Λυκείου, αποφάσισε να δώσει εξετάσεις, για να εισαχθεί σε σχολή εμποροπλοιάρχων. Η σχολή αυτή όμως, έχει ως προαπαιτούμενο να περάσεις και κάποιες οφθαλμολογικές εξετάσεις. Πήγε λοιπόν ο Αντώνης να εξεταστεί και τον απέρριψαν γιατί είχε αμβλυωπία. Μας φώναξε λοιπόν όλους για να μας το ανακοινώσει. «Έχω αμβλυωπία» μας είπε. «Τι είναι αυτό;» ρώτησε η μαμά του. «Η αμβλυωπία», της απάντησα, «είναι αυτό που στην καθομιλούμενη αποκαλούμε lazy eye». Και εκείνη απελπισμένη μουρμούρισε: «Αχ βρε Αντώνη! Μέχρι και το μάτι σου τεμπέλικο είναι!».

Η όραση, ως αίσθηση, είναι εξαιρετικά σημαντική, δεδομένου ότι το 80% των πληροφοριών που λαμβάνουμε, βασίζονται σε αυτή.

Η μυωπία, είναι μια διαθλαστική ανωμαλία του ματιού. Στη μυωπία, οι ακτίνες του φωτός δε συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή, αλλά πιο μπροστά. Έτσι ο μύωπας δε βλέπει καλά μακριά και κλείνει ελαφρά τα μάτια του για να τα καταφέρει. Άλλωστε και η λέξη μύωπας, προέρχεται από τις λέξεις μύω και οψ, δηλαδή κλείνω τα μάτια. Καταλαβαίνετε τώρα, γιατί στην ταινία: «Μάτια ερμητικά κλειστά», κανείς δεν έβλεπε την ώρα για να…

Συνηθισμένη αιτία για τη μυωπία, είναι ότι ο βολβός του ματιού είναι λίγο πιο μακρύς από τον φυσιολογικό. Η μυωπία είναι γενικά κληρονομική, αλλά μπορεί να προκληθεί και από την παρατεταμένη συγκέντρωση των ματιών σε κάποια κοντινή εστίαση. Δεν είναι τυχαίο που οι μαμάδες, όταν διαβάζεις πολύ, σου λένε: «Μη διαβάζεις συνέχεια, θα τυφλωθείς!». Οι μαμάδες γενικά φοβούνται την τύφλωση από διάφορα πράγματα…

Η εστίαση, λοιπόν, σε κοντινά αντικείμενα, μπορεί να οδηγήσει σε «κλείδωμα» στους μυς εστίασης, προκαλώντας επιμήκυνση των ματιών. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι καμιά άλλη επιμήκυνση δεν προκαλείται από το παρατεταμένο διάβασμα!

Πάμε τώρα να δούμε ποια είναι η αξία των laser στη διόρθωση της μυωπίας. Μια επέμβαση διόρθωσης της μυωπίας με laser, έχει ως σκοπό να αλλάξει το σχήμα του κερατοειδή, ώστε αυτός να αποκτήσει την κατάλληλη οπτική ισχύ. Συγκεκριμένα, πρέπει να αφαιρεθεί οπτική ισχύς και έτσι το laser χρησιμοποιείται ώστε να αφαιρεθεί μέρος του ιστού και να μειωθεί η καμπυλότητα του κερατοειδή.

Η διαδικασία αυτή που λέγεται φωτοαποδόμηση, είναι αντίστοιχη δουλειά με του γλύπτη, που σμιλεύει το μάρμαρο για να φτιάξει ένα έργο τέχνης. Για μια διόρθωση 7,5 βαθμών μυωπίας, το βάθος αφαίρεσης κυμαίνεται από 90 ως 122μm, ανάλογα με την οπτική ζώνη που θέλουμε να πετύχουμε. Και εδώ να πούμε, τι είναι το μm: πρόκειται για το ένα εκατομμυριοστό του μέτρου, δηλαδή μιλάμε για τρίχες. Τρίχες όμως, που έχουν σημασία αν σκεφτούμε ότι όλος ο κερατοειδής έχει πάχος μόλις μισού χιλιοστού.

Τέλος, πριν αποφασίσετε να προβείτε σε τέτοια επέμβαση, πρέπει να συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας και να του αναφέρετε όλο το ιστορικό σας.
Και ο κουμπάρος μου, όταν το αποφάσισε, τον έστειλα σε φίλο οφθαλμίατρο. Πήγε λοιπόν στο ιατρείο του και μπαίνοντας ρώτησε: «Γιατρέ, έχω μυωπία;». Και εκείνος του απάντησε: «Σίγουρα, εδώ είναι κρεοπωλείο!».

Βιβλιογραφία:
1.    Μαθήματα Οπτικής, Σύγχρονη Γνώση, Γ. Ασημέλλης, 2006
2.    Οπτική και Υπερόραση, Σύγχρονη Γνώση, Γ. Ασημέλλης, 2007
3.    Οπτικά Όργανα Απεικόνισης, Σύγχρονη Γνώση, Π. Δρακόπουλος, 2011
4.    Γεωμετρική Οπτική, Σύγχρονη Γνώση, Γ. Ασημέλλης, 2012