Πηγή
Αύξηση των κρουσμάτων δηλητηρίασης από ηλεκτρονικά τσιγάρα τα τελευταία 3,5 περίπου χρόνια.
Τα τελευταία χρόνια το ηλεκτρονικό τσιγάρο προωθείται ως ένας τρόπος που βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος. Δυστυχώς όμως τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του είναι αμφιλεγόμενα και δεν έχουν οδηγήσει ακόμη σε ασφαλές συμπέρασμα. Παρόλα αυτά, οι καπνιστές είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι μιας και τους επιτρέπει να απολαμβάνουν τη διαδικασία ακόμη και εκεί που απαγορεύεται από το νόμο το κάπνισμα.
Όμως, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Ειδικά για τους μπαμπάδες και τις μαμάδες καπνιστές. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους δηλητηρίασης των παιδιών, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις αρχές του Απρίλη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, ερευνητές διαπίστωσαν μια σταθερή και ταχεία αύξηση του αριθμού των κλήσεων για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και την υγρή νικοτίνη που χρησιμοποιείται σε αυτά, προς τα κέντρα δηλητηριάσεων.
Συγκεκριμένα, το Φεβρουάριο του 2014, έγιναν συνολικά 215 κλήσεις σε αμερικανικά κέντρα ελέγχου δηλητηριάσεων, οι οποίες αφορούσαν σε ηλεκτρονικά τσιγάρα, σε σύγκριση με τη μία μόλις κλήση το Σεπτέμβριο του 2010. Πάνω από τις μισές κλήσεις αφορούσαν σε παιδιά ηλικίας 5 ετών και κάτω, και περίπου το 42 % περιελάμβανε άτομα ηλικίας 20 ετών και άνω που είχαν δηλητηριαστεί από την κατάποση υγρής νικοτίνης ή την απορρόφηση αυτής μέσω του δέρματος.
Για όσους πιθανόν δε γνωρίζουν, η υγρή νικοτίνη πωλείται για την επαναγέμιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, των συσκευών δηλαδή εκείνων με μπαταρία, που παρέχουν νικοτίνη, αρωματικές ουσίες και άλλα χημικά μέσω ενός ψεκαστήρα. Η νικοτίνη συνήθως περιέχεται σε ένα αναλώσιμο φίλτρο (cartridge), το οποίο οι χρήστες εισάγουν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Όπως λένε οι γιατροί, εξαιτίας των υψηλών συγκεντρώσεων νικοτίνης, μία μικρή ποσότητα του υγρού μπορεί να είναι θανατηφόρα, ειδικά για τα παιδιά. "Η χρήση αυτών των προϊόντων έχει εκτοξευθεί στα ύψη και αυτές οι δηλητηριάσεις θα συνεχιστούν", δήλωσε ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων Δρ. Τομ Frieden και συνέχισε λέγοντας: "Οι υγρές ουσίες των ηλεκτρονικών τσιγάρων, όπως πωλούνται σήμερα, αποτελούν απειλή για τα μικρά παιδιά, επειδή δεν απαιτείται να είναι ασφαλή για αυτά, και παράγονται σε γεύσεις καραμέλας και φρούτων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ελκυστικές".
Τα Κέντρα δηλητηριάσεων, σύμφωνα με την έκθεση, έλαβαν 2.405 κλήσεις που σχετίζονταν με ηλεκτρονικά τσιγάρα, μεταξύ Σεπτεμβρίου 2010 και Φεβρουαρίου 2014. Τον Σεπτέμβριο του 2010, ποσοστό 0,3 % όλων των κλήσεων για τσιγάρα ή υγρή νικοτίνη οφειλόταν σε ηλεκτρονικά τσιγάρα. Μέχρι το Φεβρουάριο του 2014 ο αριθμός των κλήσεων είχε αυξηθεί και ποσοστό 41,7 % του συνόλου των εν λόγω κλήσεων οφειλόταν σε ηλεκτρονικά τσιγάρα, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Η δηλητηρίαση από τα συμβατικά τσιγάρα περιλαμβάνει, πιο συχνά, μικρά παιδιά που έφαγαν τα τσιγάρα. Η δηλητηρίαση από την υγρή νικοτίνη όμως μπορεί να συμβεί όχι μόνο με την κατάποση, αλλά και την εισπνοή ή την απορρόφηση από το δέρμα ή τα μάτια. Σε ποσοστό περίπου 70% των περιπτώσεων, η δηλητηρίαση από υγρή νικοτίνη συνέβη, επειδή το άτομο κατάπιε τη χημική ουσία. Περίπου το 17 % των περιπτώσεων προέκυψε από την εισπνοή και περίπου 15 περιπτώσεις ανέφεραν απορρόφηση μέσω του δέρματος ή των ματιών. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες επιδράσεις στην υγεία που αναφέρθηκαν στις κλήσεις για ηλεκτρονικό τσιγάρο ήταν έμετος, ναυτία και ερεθισμός των ματιών. Αναφέρθηκε επίσης και ένας θάνατος από αυτοκτονία από την υγρή νικοτίνη.
Πρόσφατα, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξάνεται και γίνεται δημοφιλής μεταξύ των εφήβων στις ΗΠΑ. "Τώρα, η έκθεση αυτή", όπως είπε ο Δρ. Tim McAfee, διευθυντής του Γραφείου για το Κάπνισμα και την Υγεία των Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων, "δείχνει ότι οι δηλητηριάσεις που σχετίζονται με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αυξάνονται επίσης με ταχείς ρυθμούς". "Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, οι εταιρείες ηλεκτρονικών τσιγάρων και οι διανομείς αυτών, και το ευρύ κοινό πρέπει να γνωρίζει αυτόν τον πιθανό κίνδυνο για την υγεία από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα", πρόσθεσε.
Ίσως τελικά το marketing αυτών των προϊόντων θα πρέπει να επανεξετασθεί και να τεθούν αυστηρότεροι κανόνες σχετικά με τη χρήση τους, αν δεν θέλουμε και μεις να δηλητηριάσουμε τα πιτσιρίκια μας...