Βράβευση της Intelen σε διεθνή διαγωνισμό καινοτομίας της SiemensΠηγή

emea.gr


Μία ακόμα βράβευση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή τη φορά, εξασφάλισε η εταιρεία Intelen, η οποία έχει ήδη κερδίσει σημαντικές διακρίσεις σε μεγάλους διαγωνισμούς καινοτομίας στις ΗΠΑ. Η πολυβραβευμένη εταιρεία ευφυών δικτύων με έδρα την Αθήνα, βρέθηκε μεταξύ των τεσσάρων φιναλίστ της πρώτης φάσης διαγωνισμού ανοιχτής καινοτομίας του τμήματος Corporate Technology της γερμανικής Siemens. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού κατατέθηκαν 464 διαφορετικές προτάσεις καινοτομίας, στον τομέα των ευφυών δικτύων από όλο τον κόσμο. Η μοναδική ελληνική υποψηφιότητα της Intelen έφτασε στον τελικό, καθώς κέρδισε την προσοχή και θετικές αξιολογήσεις από τα 1.559 μέλη με δικαίωμα ψήφου που εγγράφηκαν στο διαγωνισμό, αλλά και της ειδικής επιτροπής της διοργανώτριας εταιρείας.

Η τελετή βράβευσης των αρχικά 20 επικρατέστερων υποψηφιοτήτων και των τεσσάρων φιναλίστ πραγματοποιήθηκε το διήμερο 14-16 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο. Εκτός από την Intelen, την μοναδική Start Up εταιρεία που βρέθηκε στον τελικό, την κορυφαία τετράδα απαρτίζουν προτάσεις που υπέβαλαν ερευνητικές ομάδες από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, το Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (European Institute of Technology). Η διάκριση στην πρώτη φάση του διαγωνισμού συνοδεύτηκε από χρηματικό έπαθλο ποσού 3.000 ευρώ, ενώ σε δεύτερη φάση, διατίθεται ποσό ύψους 1 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση των ιδεών των τεσσάρων φιναλίστ.

Η πρόταση της Intelen αφορά στη διαχείριση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και στην εξοικονόμηση μέσω των κοινωνικών δικτύων. Βασίζεται στην ιδέα πως παίζοντας κάποιος ενεργειακά κοινωνικά παιχνίδια μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια. Στη συγκεκριμένη ιδέα στηρίχτηκε μεγάλο πιλοτικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε σε ελληνικά σχολεία από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο του 2011 και είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό 40%. Το πρόγραμμα είχε ισχυρή επίδραση τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων, η οποία αποτυπώνεται και στην πρόσφατη βράβευση της Intelen στον διαγωνισμό της Siemens.

Ο Βασίλης Νικολόπουλος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Intelen δήλωσε στο ΕΜΕΑ σχετικά με την υποψηφιότητά του στον πρώτο ευρωπαϊκό, επιχειρηματικό διαγωνισμό ανοιχτής καινοτομίας πως η διάκριση αποτελεί αφετηρία για νέες διεθνείς συνεργασίες. Όπως είπε, η Intelen βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να εξασφαλίσει νέα επενδυτικά κεφάλαια και συνεργασίες με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια για την εφαρμογή της βραβευμένης ιδέας σε πελάτες της Siemens και όχι μόνο. Η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, περιλαμβάνει εκτός από τη διερεύνηση δυνατοτήτων νέων συνεργασιών, προχωρημένη έρευνα για την εφαρμογή της ιδέας, και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2011.