Βραβείο Ζαχάρωφ 2011 για τα ανθρώπινα δικαιώματαΠηγή

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


Σε ποιόν θα απονεμηθεί το βραβείο Ζαχάρωφ για το 2011; Το ΕΚ ανακοίνωσε ήδη τους τρείς φιναλίστ, εκπροσώπους της Αραβικής Άνοιξης, ένα Λευκορώσο δημοσιογράφο κι ομάδα αγροτών από την Κολομβία. Πιο συγκεκριμένα, οι τρείς φετινοί φιναλίστ του βραβείου είναι:

  • Πέντε εκπρόσωποι της "Αραβικής Άνοιξης", της εξέγερσης που άρχισε από την Τυνησία και απλώθηκε σε όλη τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή επελέγησαν για να εκπροσωπήσουν τα εκατομμύρια των Αράβων που διακινδύνευσαν τα πάντα για τη δημοκρατία, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την αξιοπρέπεια. Οι πέντε είναι ο Mohamed Bouazizi που αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον οικονομικό και πολιτικό μαρασμό στην Τυνησία, μια κίνηση που απετέλεσε τη θρυαλλίδα όλης της επανάστασης. Την εξέγερση στην Αίγυπτο εκπροσωπεί η Asmaa Mahfouz, εκείνη στη Λιβύη ο Ahmed al-Zubair Ahmed al-Sanusi ενώ τη συνεχιζόμενη εξέγερση στη Συρία εκπροσωπούν οι Razan Zaitouneh και Ali Farzat. Τους πέντε προτείνουν από κοινού το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι.

  • Ο Dzmitry Bandarenka, δημοσιογράφος και ακτιβιστής, ιδρυτικό στέλεχος της οργάνωσης προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών "Chapter 97" και συντονιστής της καμπάνιας "Ευρωπαϊκή Λευκορωσία" που προωθεί την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Τον προτείνει η ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.

  • Η Κοινότητα Ειρήνης του San José de Apartadó που αποτελείται από Κολομβιανούς campesinos ή χωρικούς, που έχουν γίνει διεθνές σύμβολο θάρρους και αφοσίωσης στις αξίες της ειρήνης και της δικαιοσύνης. Σε μια χώρα που επί δεκαετίες σπαράσσεται από εμφύλιες συγκρούσεις, τα μέλη της κοινότητας αρνούνται κάθε σχέση ή δεσμό με οποιαδήποτε από τις αντιμαχόμενες πλευρές, διεκδικώντας ελευθερία για τους απλούς πολίτες. Τους προτείνει η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς.

Οι τρείς φιναλίστ επελέγησαν από τα μέλη των επιτροπών και υποεπιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων, Ανάπτυξης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΕΚ ενώ τον τελικό νικητή θα επιλέξουν οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων, με την ανακοίνωση να γίνεται στις 27 Οκτωβρίου στο Στρασβούργο. Η τελετή απονομής θα γίνει κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Δεκεμβρίου, επίσης στο Στρασβούργο. Η τελετή πραγματοποιείται κάθε χρόνο λίγο μετά την επέτειο της υπογραφής, στις 10 Δεκεμβρίου 1948, της Διακήρυξης του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Στον περυσινό νικητή, Κουβανό αντικαθεστωτικό, Guillermo Fariñas, δεν επετράπη από την κυβέρνηση της χώρας του να παρευρεθεί στην τελετή στο Στρασβούργο

Το βραβείο παίρνει το όνομά του από τον διάσημο σοβιετικό πυρηνικό φυσικό και αντικαθεστωτικό Αντρέι Ζαχάρωφ, τον πατέρα της Σοβιετικής Βόμβας που αργότερα αντιτάχθηκε στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του και εκτοπίσθηκε στη Σιβηρία. Με τις μεταρρυθμίσεις του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και λίγο πριν πεθάνει, έγινε μέλος του σοβιετικού κοινοβουλίου το 1989, ενώ ίδρυσε την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Memorial, που συνεχίζει τον αγώνα.