Διαδικτυακά μαθήματα προγραμματισμού σε Scratch από το Coursera MOOC



Πηγή

openscience.gr


Το Code Yourself είναι ένα δωρεάν online μάθημα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου για παιδιά και ενηλίκους. Το μάθημα αφορά εισαγωγή στην πληροφορική και τον προγραμματισμό, απευθύνεται σε παιδιά και νέους εφήβους, και ξεκινάει στις 9 Μαρτίου. Μπορούν να το παρακολουθήσουν μαθητές μεμονωμένα ή ως τάξη με τη βοήθεια των δασκάλων τους.

Το βασικό μήνυμα του μαθήματος είναι ότι ο προγραμματισμός είναι μια ευχάριστη, δημιουργική ασχολία που μπορούν όλοι να δοκιμάσουν. Το υλικό του μαθήματος περιλαμβάνει βίντεο, κουιζ, συνεντεύξεις με ειδικούς και project προγραμματισμού, και παρέχεται ελεύθερα σε εκπαιδευτικούς για να το χρησιμοποιήσουν στο μάθημά τους. Παρότι στα αγγλικά, υπάρχει η δυνατότητα μετάφρασης και σε άλλες γλώσσες. Η διδασκαλία γίνεται από την Αρετή Μανατάκη, λέκτορα του Παν. Εδιμβούργου, και την Inés Friss de Kereki, καθηγήτρια στον Παν. ORT στην Ουρουγουάη.

To Scratch είναι ένα έργο ανοικτού λογισμικού που συντονίζεται από το MIT και αποσκοπεί στην εισαγωγή στην αλγοριθμική σκέψη και τις βασικές αρχές του προγραμματισμού. Αν και χρησιμοποιείται συνήθως σε σχολικό περιβάλλον, δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά, ενώ με τη χρήση των σχετικών δωρεάν επεκτάσεων, μπορεί να εκμπεταλλευτεί τυχόν πρόσθετο υλικό του υπολογιστή μας (web cameras, Kinect, ρομποτάκια Lego) χωρίς να χρησιμοποιήσουμε άλλα προγραμματιστικά εργαλεία.