Εγκέφαλος & Αποτελεσματική Μάθηση: Μια ματιά στο πως διαμορφώνεται η νοητική, κοινωνική και συναισθηματική μας ανάπτυξη



Πηγή

openscience.gr


Η Ison Psychometrica πραγματοποιεί την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2010 στις 18.00 εσπερίδα με θέμα "Εγκέφαλος & Αποτελεσματική Μάθηση: Μια συναρπαστική ματιά στο πώς μαθαίνουμε, πώς κερδίζουμε το ενδιαφέρον και την προσοχή και πώς εξασφαλίζουμε ότι η φωνή μας ακούγεται στην εργασία μας, στην αίθουσα διδασκαλίας αλλά και στο σπίτι".

Η εκδήλωση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και τύπων εκπαίδευσης, ψυχολόγους, συμβούλους, στελέχη που ασχολούνται με την Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και γονείς που θέλουν να αποφύγουν τα συνηθισμένα λάθη στην αγωγή του παιδιού τους.

Εισηγήτρια είναι η Δρ. Μαρία Ζαφρανά, ομ. Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας Α.Π.Θ. και συγγραφέας των βιβλίων: «Φυσιολογία Μάθησης Ι: Ύλη και Εγκέφαλος», «Φυσιολογία Μάθησης ΙΙ: Από τον Εγκέφαλο στη Νόηση» και «Εγκέφαλος και Εκπαίδευση».

Τόπος διεξαγωγής: Αίθουσα ISON, Κηφισίας 178, Χαλάνδρι, 4ος ορ.
Αντίτιμο συμμετοχής: 20 €
Κρατήσεις θέσεων: 210 6710593, 210 6420001

Περίληψη: Η εισήγηση διερευνά τη σχέση ανάμεσα στις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου και την εκπαίδευση. Μαζί θα δούμε πως τα σύγχρονα ευρήματα των νευροεπιστημών, που ασχολούνται με τη μελέτη της δομής και της λειτουργίας του εγκεφάλου, αποδεικνύουν με τρόπο αδιαφιλονίκητο και επιστημονικά τεκμηριωμένο τον θεμελιακό ρόλο που μπορεί να παίξει η εκπαίδευση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και συνακόλουθα στη νοητική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη μας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑΣ

Η Δρ. Μαρία Ζαφρανά είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Ψυχολογίας του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ. και κατά τα έτη 2000-2004, διατέλεσε πρόεδρος του Τμήματος. Είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών.
Γεννήθηκε στο Ροδολείβος Σερρών το 1937. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, τη Δυτική Γερμανία και τις Η.Π.Α. Είναι διδάκτωρ εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάϊο των Η.Π.Α και έχει δουλέψει ως ερευνήτρια στο «Κέντρο για την Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού» του ιδίου Πανεπιστημίου.
Έχει γράψει πλήθος μελετών και άρθρων που αφορούν θέματα ψυχολογίας και αγωγής του παιδιού γενικά και ιδιαίτερα του παιδιού της προσχολικής ηλικίας.
Επίσης, έχει γράψει μαζί με τον άνδρα της, το γιατρό Αριστείδη Ζαφρανά, δύο βιβλία με τον τίτλο: «Φυσιολογία Μάθησης Ι: Ύλη και Εγκέφαλος», και «Φυσιολογία Μάθησης ΙΙ: Από τον Εγκέφαλο στη Νόηση», εκδόσεις Αφοί Κυριακίδη, 1989.
Το 1992 κυκλοφόρησε ένα βιβλίο της με τίτλο: «Το Μοντεσσοριανό Σύστημα στην Ελλάδα: Η Περίπτωση της Μαρίας Γουδέλη». Πρόκειται για μια μονογραφία που αναψηλαφεί το μοντεσσοριανό σύστημα εκπαίδευσης υπό το φως των ευρημάτων των Νευροεπιστημών και παράλληλα σκιαγραφεί την πορεία μιας μεγάλης παιδαγωγού, της Μαρίας Εδελστάϊν-Γουδέλη.
Το 2001 κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο της με τίτλο: «Εγκέφαλος και Εκπαίδευση». Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στις πρόσφατες, εντυπωσιακές ανακαλύψεις των Νευροεπιστημών που αφορούν τη δομή και λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου καθώς και στους παράγοντες που μπορούν να ευνοήσουν ή να αναστείλουν την ανάπτυξή του.
Ο ερευνητικός τομέας στον οποίο δουλεύει την τελευταία δεκαετία αφορά τις παιδαγωγικές εφαρμογές των ευρημάτων των Νευροεπιστημών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ιδιαίτερα στην προσχολική βαθμίδα.